Blog

Αρχική » Blog » Εκστρατείες Ενημέρωσης Κοινού » Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, μια σπάνια νόσος -Γιατί είναι σημαντική η ενημέρωση για την ασθένεια

Blog

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, μια σπάνια νόσος -Γιατί είναι σημαντική η ενημέρωση για την ασθένεια

Μήπως αισθάνεστε διαρκώς ανεξήγητη δύσπνοια και κόπωση; Πόσα πράγματα γνωρίζετε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, μια σπάνια ασθένεια, που συνήθως διαγιγνώσκεται όταν είναι αρκετά προχωρημένη;

Αρχικά μπορεί να νιώθετε κόπωση, ζαλάδα, δύσπνοια ή μπορεί και ελαφριά στηθάγχη.. Αργότερα όμως, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και συχνότερα ενώ μπορεί να εμφανιστούν και άλλα, όπως είναι το μελάνιασμα των άκρων και των χειλιών από την υποξαιμία. Όλα αυτά όμως τα συμπτώματα, συχνά παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα, να καθυστερεί σημαντικά η διάγνωση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης.

Τι είναι όμως η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση;

H Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια σοβαρή κατάσταση που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία (πνευμονικές αρτηρίες ) που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Καθώς αναπτύσσεται η ΠΑΥ, οι πνευμονικές αρτηρίες στενεύουν. Τα τοιχώματα αυτών των αγγείων γίνονται επίσης παχύτερα και λιγότερο εύκαμπτα. Αυτή η στένωση των πνευμονικών αρτηριών περιορίζει τη ροή αίματος προς τους πνεύμονες, γεγονός που δυσκολεύει την καρδιά να αντλήσει αίμα μέσω των αρτηριών. Στην προσπάθειά της να διατηρήσει τη ροή του αίματος, η καρδιά αναγκάζεται να λειτουργήσει με μεγαλύτερη πίεση.

Πρόκειται λοιπόν για μια σπάνια κατάσταση, η οποία συνήθως διαγιγνώσκεται όταν είναι αρκετά προχωρημένη. Μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν κάποια υποκείμενη καρδιακή ή πνευμονική πάθηση.

Για τον λόγο αυτό, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης (στις 5 Μαΐου, την ημέρα μνήμης του θανάτου του πρώτου παιδιού στην Ισπανία από πνευμονική υπέρταση πάνω από 30 χρόνια πριν) η Janssen Ελλάδος θέλει να τιμήσει τους ασθενείς που πάσχουν από αυτήν.

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Μια ύπουλη νόσος που διαγιγνώσκεται συνήθως αργά

«Δώσε Ανάσα στη Ζωή σου – Μάθε για την πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση»

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναγνώρισης της ΠΑΥ, είναι πολύ σημαντική. Και την σπουδαιότητα αυτή θέλει να τονίσει η Janssen Ελλάδος θέλοντας να ενημερώσει τον κόσμο για την σπάνια αυτή ασθένεια αλλά και να τους παροτρύνει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την έγκαιρη διάγνωση.

Μια εκστρατεία – που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αρτηριακή Υπέρταση- με μότο «Δώσε Ανάσα στη Ζωή σου -Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» και κεντρικό εικαστικό μια ανθρώπινη φιγούρα που αναδύεται από τη θάλασσα, αναζητώντας οξυγόνο υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή για τους ασθενείς με αδιάγνωστη ΠΑΥ.

Γιατί είναι σημαντική η ενημέρωση για την ΠΑΥ;

Η Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) κα Αναστασία Άνθη, αναφορικά με την ενημερωτική εκστρατεία της ΠΑΥ δήλωσε ότι “Η καθυστέρηση στη διάγνωση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, παραμένει σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες έγκαιρης διάγνωσης, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και συνήθως η νόσος διαγιγνώσκεται όταν είναι αρκετά προχωρημένη. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο στη περίοδο της Covid-19 πανδημίας. Έτσι σήμερα η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, αποκτά ιδιαίτερο ρόλο με σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο”.

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αρτηριακή Υπέρταση, κα Ιωάννα Αλυσανδράτου δήλωσε σχετικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Σπάνιας Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης κάνει για λίγο ορατό στον πλανήτη τον αόρατο ασθενή με Πνευμονική Υπέρταση. Στηρίζουμε την καμπάνια «ΔΩΣΕ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ – ΜΑΘΕ για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» καθώς με την πετυχημένη αυτή δράση στοχεύουμε στην διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο στην κοινότητα της Πνευμονικής Υπέρτασης και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με την άρτια κατάρτιση γύρω από την ασθένεια αυτή».

Πηγή: iefimerida.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.