Blog
Blog
Πλεύρης – Βουλή: Έλεγχος σε 9 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για αποθέματα και ελλείψεις φαρμάκων
Έλεγχος σε 9 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιεί ο ΕΟΦ, προκειμένου να καταγραφούν τα αποθέματά τους σε φάρμακα, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τις ελλείψεις φαρμάκων.
“Αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου για το αν έχουν τα αποθέματα που πρέπει, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την αγορά», ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων αρχίζει να ομαλοποιείται μετά και τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.
Απαντώντας σε επίκαιρη του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι «όλα τα συνδικαλιστικά όργανα που σχετίζονται με τον κλάδο του φαρμάκου, συμφώνησαν ότι τα μέτρα που πήραμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ διερωτήθηκε «μήπως αυτοί που ενοχλούνται με το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είναι όσοι προτιμούν τις έγγραφες συνταγογραφήσεις για να γίνονται συνεννοήσεις».
Πιέσεις προς τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες
Σε ό,τι αφορά το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), είπε ότι με το νέο του ρόλο, περιορίζει τις παράλληλες εξαγωγές, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου που αφορά σε δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, και ειδικότερα επί των προβλέψεων για το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα (dentist pass) σε 660.000 παιδιά 6-12 ετών, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάχτυλος, εξέφρασε την «απορία του για τη μετατροπή του ΙΦΕΤ σε ΑΕ και μάλιστα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και πρότεινε την κατάθεση τροπολογίας που να προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή, όπως ήδη προβλέπεται για τα αντιβιοτικά, για να προστατεύσουμε την κοινωνία από την πολυφαρμακία και να αντιμετωπίσουμε την κρίση ανεπάρκειας στα φάρμακα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, Γ. Κακαριάρης είπε ότι με τη διάταξη του νομοσχεδίου, που βάζει τον όρο “κερδοσκοπική εταιρεία” στον ΙΦΕΤ, “παύει ο κοινωνικός ρόλος” του Ινστιτούτου. Επίσης, εξέφρασε την αντίρρησή του για την “παύση” του όποιου ελέγχου από το υπουργείο Υγείας στο Ινστιτούτο, αναφέροντας ότι η κάθε διοίκησή του “θα δρα ανεξέλεγκτα”.
Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να δώσουν τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου με θέμα «Ελλείψεις φαρμάκων – Φαρμακεμπόριο, αλήθειες και ψέματα», με σκοπό να ενημερώσουν για όλες τις πλευρές της διακίνησης των φαρμάκων και για το τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στη χώρα μας με τις ελλείψεις φαρμάκων.
Πηγή: healthstories.gr