Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Πλεύρης: Τι θα αλλάξει στα φάρμακα – Συνάντηση τη Δευτέρα με όλες τις φαρμακευτικές

Blog

Πλεύρης: Τι θα αλλάξει στα φάρμακα – Συνάντηση τη Δευτέρα με όλες τις φαρμακευτικές

Ριζικές αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ειδικότερα, αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης, περικοπές στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων, αλλά μεταξύ άλλων και γερές διαπραγματεύσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr τη Δευτέρα αναμένεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των φορέων του φαρμάκου και των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα των αλλαγών.

Στη συνάντηση έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι όλων των επίσημων θεσμικών φορέων του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF κ.λ.π.) οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν τις δικές τους αναλυτικές προτάσεις για το τι θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα στη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και στην πολιτική φαρμάκου.

Το clawback

Ένα από τα βασικά αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει ο Θάνος Πλεύρης είναι το περιβόητο clawback, η υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων δηλαδή από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια των κλάδο και δημιουργεί διάφορα προσκόμματα τόσο στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών, όσο και της ανάπτυξης του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν με τη κορφή του clawback πολύ πάνω από 1 δις ευρώ αν υπολογισθούν και οι υποχρεωτικές επιστροφές από τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Και το ζήτημα είναι ότι το clawback θα πρέπει να ξεκινήσει να μειώνεται άμεσα, αφού αυτές είναι οι δεσμεύσεις της χώρας μας στους θεσμούς από το 2022 και μετά.

Οι αλλαγές

Στην ατζέντα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη βρίσκονται ήδη οι πρώτες ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η αντίληψη στα φάρμακα, με δεδομένο ότι δεν αναμένεται να δοθεί αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη όσες ανάγκες και να προκύψουν.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο Θάνος Πλεύρης δρομολογεί τα εξής:

–Μείωση της συνταγογράφησης φαρμάκων προκειμένου να περιορισθεί περαιτέρω η αλόγιστη και άσκοπη χρήση σκευασμάτων. Η ρύθμιση δεν θα γίνει μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία κρίνονται ότι είναι μία χρονοβόρος διαδικασία αφού μετά από χρόνια, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί για όλες τις ασθένειες.

Αυτό που εξετάζεται, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, είναι να μπουν νέοι ψηφιακοί φραγμοί στους γιατρούς ώστε να χορηγούν φάρμακα μόνο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ήδη βέβαια υπάρχουν κανόνες και πρωτόκολλα αλλά έχει διαπιστωθεί ότι παρακάμπτονται με μεγάλη ευκολία.

Πρόκειται προφανώς για έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού προς ώρας δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη μέθοδο που θα ακολουθηθεί.

Ωστόσο ανοικτό είναι το ενδεχόμενο – περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr – να μπει ακόμη και πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασθενή και με βάση την πάθηση από την οποία πάσχει.
Στην περίπτωση αυτή θα αξιοποιηθεί πλήρως ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς.

-Επίσης στα άμεσα σχέδια του υπουργού Υγείας είναι να ενταθεί η διαπραγμάτευση της αρμόδιας επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να γίνονται ακόμη πιο γενναίες εκπτώσεις τιμών ειδικά στα ακριβά φάρμακα, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.
Στόχος είναι να εξασφαλιστούν ακόμη καλύτερες τιμές για να περιορισθεί η υπέρβαση της δαπάνης.

–Ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν και στον τομέα των γενοσήμων, ώστε να αυξηθεί η διεισδυτικότητα τους στην αγορά. Γεγονός που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο επειδή οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, αναζητείται λύση ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση στον κλάδο, στις ελληνικές εταιρείες και τις πολυεθνικές, με μία ενίσχυση βέβαια των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει περαιτέρω ανάπτυξη, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενταχθούν στην ομάδα του υπουργείου Υγείας που θα είναι υπεύθυνη για τα φάρμακα, νέα στελέχη που θα είναι εξειδικευμένα στον συγκεκριμένο τομέα.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/pleyris-ti-tha-allaxei-sta-farmaka-synantisi-ti-deytera-me-oles-tis-farmakeytikes/

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης