Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Πλατφόρμα MeDevIS: Το πρώτο παγκόσμιο σύστημα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με ιατρικές συσκευές

Blog

Πλατφόρμα MeDevIS: Το πρώτο παγκόσμιο σύστημα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με ιατρικές συσκευές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εισήγαγε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ονομάζεται MeDevIS (Σύστημα Πληροφοριών Ιατρικών Συσκευών), το πρώτο παγκόσμιο σύστημα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με ιατρικές συσκευές. Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τους παρόχους στη λήψη των αποφάσεών τους σχετικά με την επιλογή, την προμήθεια και τη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τη διάγνωση, τον έλεγχο και τη θεραπεία ασθενειών. Η πλατφόρμα MeDevIS περιλαμβάνει 2301 τύπους ιατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, όπως η αναπαραγωγική υγεία, η υγεία της μητέρας, του νεογνού και του παιδιού, οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης καθώς και μολυσματικές ασθένειες όπως ο COVID-19.

«Ο αριθμός των ιατρικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη αυξάνεται, όπως και η πολυπλοκότητά τους, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη την πλοήγηση για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Yukiko Nakatani, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας.  «Στοχεύουμε να παράσχουμε μια ενιαία διεθνή υπηρεσία  πληροφοριών, η οποία μπορεί να είναι ανεκτίμητη για όσους λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με ιατρικές τεχνολογίες που σώζουν ζωές, ειδικά σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους, και να βελτιώσουμε την πρόσβαση».

Υπάρχουν πάνω από 10.000 διαφορετικές ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για την προστασία, την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την αποκατάσταση προβλημάτων υγείας παγκοσμίως. Αυτές περιλαμβάνουν πολλαπλές απλές και σύνθετες ιατρικές τεχνολογίες που κυμαίνονται από παλμικό οξύμετρα, ψηφιακά θερμόμετρα, σύριγγες μίας χρήσης και ιατρικές μάσκες έως διάφορες διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και άλλο ιατρικό εξοπλισμό, όπως συσκευές για ηλεκτροκαρδιογραφήματα, ενδοσκόπια, όλες τις απεικονιστικές τεχνολογίες και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για θεραπείες όπως η αιμοκάθαρση , απινιδωτές, καρδιακά stents και σύνθετο εξοπλισμό ακτινοθεραπείας. Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχουν πολλές, ξεχωριστές πηγές πληροφοριών που προέρχονται από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, ρυθμιστικούς φορείς και οργανισμούς χορηγών, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους χρήστες να διακρίνουν και να χρησιμοποιήσουν τα πιο αξιόπιστα δεδομένα.

Στο MeDevIS, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τις συσκευές που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου του τύπου, του επιπέδου συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για την υποστήριξη της συσκευής (όπως κοινοτικά ή εξειδικευμένα νοσοκομεία), την εμβέλεια της συσκευής και την απαιτούμενη υποδομή. Το MeDevIS αντικαθιστά την αναζήτηση βιβλιογραφίας σε έντυπη μορφή με μη τυπικά ονόματα συσκευών που μπορούν να αυξήσουν την πολυπλοκότητα της αναζήτησης. Μαζί με την παροχή μιας ενιαίας πλατφόρμας, το MedevIS στοχεύει επίσης να βοηθήσει στην απλούστευση της ονομασίας των ιατρικών συσκευών. Το MeDevIS αναφέρεται σε δύο διεθνή συστήματα ονοματοδοσίας για ιατροτεχνολογικά προϊόντα – την Ευρωπαϊκή Ονοματολογία Ιατρικών Συσκευών (EMDN), που χρησιμοποιείται κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες για εγγραφή στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων και την Παγκόσμια Ονοματολογία Ιατρικών Συσκευών (GMDN) που χρησιμοποιείται σε ρυθμιστικούς φορείς στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη. Τα συστήματα ονομασίας περιλαμβάνουν κωδικοποίηση και ορισμούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε χώρα για τη διευκόλυνση της εγγραφής για ρυθμιστική έγκριση, προμήθειες, απογραφές σε εγκαταστάσεις υγείας, παρακολούθηση και τιμολόγηση.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης