Blog

Plafond ζητά το Συντονιστικό Όργανο της Π.Φ.Υ. για το claw back

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ζητά το Συντονιστικό Όργανο της Π.Φ.Υ. για να συζητηθεί το μηνιαίο δυσβάσταχτο claw back του τελευταίου τετράμηνου του 2021. Ζήτημα έχει ανακύψει με την αυξημένη ζήτηση εξετάσεων για την Covid-19, η οποία καθιστά αδύνατη την ακριβής πρόβλεψη των αναγκών των περιστατικών του νέου κορονοϊού.

Το συντονιστικό όργανο είχε πετύχει κατόπιν διαλόγου και ζυμώσεων με το Υπουργείο Υγείας  την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά 20.500.000 ευρώ για το 2020 και κατά 61.970.000 ευρώ για το 2021. Ωστόσο, κοινοποιήθηκε χθες το claw back για το Σεπτέμβριο, το οποίο είναι «για ακόμα μία φορά δυσβάστακτο» σημειώνεται στην ανακοίνωσή του. Μάλιστα, εκφράζεται η αγωνία καθώς «προβλέπεται ότι τα αντίστοιχα ποσά claw back για τον 10ο, τον 11ο και τον 12ο θα κινηθούν σε δυσθεώρητα επίπεδα».

Το συντονιστικό όργανο επιθυμεί να συζητήσει με τον υπουργό τα εξής :

1) Την εφαρμογή plafond στις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ήδη εφαρμόζεται εδώ και 10 χρόνια στους κλινικούς ιατρούς για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,

2) Από το 2022 και μετά τη δημιουργία κωδικού αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων και στον οποίο δεν θα εφαρμόζεται claw back. Ο εν λόγω προϋπολογισμός να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της Ε.Ε. ή μέσω ΕΣΠΑ και να μην αφαιρεί χρήματα από τον ήδη ανεπαρκή προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και

3) Από το 2022 και μετά να δημιουργηθεί κωδικός αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων που αφορούν τα περιστατικά COVID κ POST COVID, στον οποίο να μην εφαρμόζεται claw back, να προκύπτει από extra επιχορήγηση και να μην αφαιρεί ποσό από τον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το συντονιστικό όργανο επισημαίνει ότι είναι  «αυξημένη ζήτηση εξετάσεων ενόψει COVID είναι αναμενόμενη και ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη των αναγκών των περιστατικών COVID».

Μπορεί να προστέθηκαν χρήματα στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020 και το 2021, αλλά «δεν επαρκούν λόγω της αυξημένης ζήτησης εξετάσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση.  Η πανδημία του κορονοϊού «επιβαρύνει έναν ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό», σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο. Με νόημα υπενθυμίζεται   ότι η πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε με την «κατάρρευση των δημόσιων δομών», υπό την πίεση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μη ικανοποιούνται ούτε οι ανάγκες για απλές διαγνωστικές εξετάσεις.

Την αναγκαιότητα χρηματοδότησης υπογραμμίζει το συντονιστικό όργανο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, «και όχι μέτρα περιορισμού των δαπανών όπου ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων». Αιχμές αφήνει το  Συντονιστικό Όργανο της Π.Φ.Υ. καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του «κανείς δεν θέλει να δουλεύει δωρεάν και πολλώ δε μάλλον να βάζει και από την τσέπη του!!!» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις και προειδοποιώντας για κατάρρευση της Π.Φ.Υ. που « θα σημαίνει και κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X