Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Πινγκ πονγκ με την ηπαρίνη

Blog

Πινγκ πονγκ με την ηπαρίνη

Τα κάστανα “της ηπαρίνης” κλήθηκε να βγάλει από τη φωτιά ακόμη μια φορά να βγάλει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Είναι η τρίτη φορά που καλούνται οι εταιρείες (η μία ήταν το Μάιο του 2022 και η άλλη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους) όπου οι εταιρείες πήγαν, άκουσαν και έφυγαν με άδεια χέρια. Εκείνες τις χρονικές περιόδους, οι εταιρείες είχαν ενημερώσει τους αρμοδίους, ότι αφενός τα αποθέματα της κλασικής ηπαρίνης είναι στα τελειώματα και αφετέρου οι φαρμακοβιομηχανίες που διακινούν ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους είχαν γνωστοποιήσει με επιστολές τους για το ενδεχόμενο απόσυρσης από την αγορά των σκευασμάτων τους λόγω της χαμηλής τιμής τους.

Τι έγινε στη συνάντηση στις 2/5/2023;

Στη συνάντηση δε της Τρίτης (2/5/2023), όπως ενημερωθήκαμε ζητήθηκε από τις εταιρείες clawback και rebate, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί, ότι η συγκεκριμένη αγορά θα προστατευτεί χωρίς την επιβολή επιστροφών και εκπτώσεων.  Στελέχη από την πλευρά των εταιρειών μας επεσήμαναν ότι δυστυχώς τόσο η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης όσο και οι ίδιες οι βιομηχανίες πληρώνουν την ασυνεννοησία του κράτους με τους φορείς του και τις κόντρες μεταξύ των τελευταίων. Ομως κατά τους ίδιους αυτοί που πληρώνουν τα περισσότερα είναι οι ασθενείς που αγωνιούν για τα σκευάσματα, αλλά και το ίδιο το κράτος που μπαίνει στη διαδικασία μέσω του ΙΦΕΤ για να εισάγει  κλασική ηπαρίνη από το εξωτερικό σε σημαντικά υψηλότερη τιμή.

Που χωλαίνει η κατάσταση;

Στην τελευταία συνάντηση όπως μάθαμε λοιπόν ενώ υπήρχε εντολή από το Υπουργείο Υγείας να κλείσει η διαπραγμάτευση, η ενημέρωση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά ήταν ότι υπάρχει κανονική διάθεση στις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους, ενώ για την κλασική ηπαρίνη αν και υπάρχει πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με εισαγωγές. Αν στο συγκεκριμένο χαρτί αναφέρονταν ότι υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία, ίσως και να κλείνει η διαπραγμάτευση, εφόσον βεβαίως δεν υπήρχε το αίτημα για επιπλέον clawback, όπως και μας μεταφέρθηκε!.

Πόσες εταιρείες δραστηριοποιούνται πραγματικά στην αγορά των ηπαρινών;

Οι εταιρείες ηπαρινών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι έξι αλλά κατά βάση μιλάμε για τρεις ελέγχουν 99,9%. Οι άλλες τρεις η μία φέρνει ελάχιστες ποσότητες, η δεύτερη την έχει αποσύρει εδώ και 6 χρόνια και η τρίτη ενημέρωσε με επιστολή ΄της ότι δεν δύναται με τις τρέχουσες τιμές και με το υπάρχον καθεστώς να διαθέσει τα προϊόν της στην Ελλάδα παρά το ότι έχει πάρει τιμή. Οσον αφορά ειδικότερα δε τη κλασική ηπαρίνη, υπάρχει μόνο ένας παίκτης ο οποίος από το Μάρτιο με επιστολή του έχει ενημερώσει ότι πιθανότατα μέχρι τα μέσα Μαϊου θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά του.

Το μπαλάκι πάει στον ΙΦΕΤ

Την ημέρα της τελευταίας συνάντησης  που πραγματοποιήθηκε (2/5/2023) μάθαμε ότι ήρθαν τα πρώτα 5.000 κουτιά από τον ΙΦΕΤ, τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του, ενώ πληροφορίες θέλουν να έχει κλείσει ακόμη μία παραγγελία για άλλα τόσα κουτιά. Μιλάμε για 10.000 κουτιά κλασικής ηπαρίνης τα οποία όπως ενημερωθήκαμε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για ένα μήνα μετά βίας. Οι ενδείξεις, όπως μας μεταφέρετε είναι ότι τουλάχιστον για την ηπαρίνη η κατάσταση θα πάει ως έχει, με κάποιες εισαγωγές και το θέμα θα το βρει μπροστά της η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Πόσες οι ανάγκες της χώρας και ποιος ο προϋπολογισμός για το 2022

Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες ανάγκες της χώρας σε κλασική ηπαρίνη (διάρκεια ζωής 4 ώρες) είναι 10.000 κουτιά και χρησιμοποιείται στα χειρουργεία και στους νεφροπαθείς, ενώ σε ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (διάρκεια ζωής 24 ωρών) είναι εκατοντάδες χιλιάδες -χρησιμοποιείται και από αιμοκαθαρόμενους- και χορηγείται ως θρομβοπροφύλαξη.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2022 -από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως  τις 31 Δεκεμβρίου 2022- το ύψος του προϋπολογισμού ανήλθε σε σε 43.000.000 ευρώ για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επίσης ορίστηκε για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία, το ποσό των 12.600.000  ευρώ, ενώ για τις ποσότητες που διατέθηκαν από το Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», σε 400.000 ευρώ.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης