Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού ξεκίνησε η εφαρμογή της τηλεϊατρικής πιλοτικά σε 10 νησιά. Αναγκαία όσο σε καμία άλλη περίοδο αποδεικνύεται η σύγχρονη τεχνολογία, καθώς μπορεί να δώσει λύσεις ακόμη και σε απομακρυσμένα νησιά όταν υπάρχουν ελλείψεις εξειδικευμένων γιατρών.
Μάλιστα η ψηφιακή ιατρική και ειδικότερα η τηλεϊατρική αποδεικνύεται σωτήρια εν μέσω κορονοϊού, αφού πολλοί κάτοικοι νησιών αποφεύγουν να μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα για να δούνε γιατρό με τον φόβο του covid-19.
Εξάλλου αποτελούσε και αίτημα της επιστημονικής κοινότητας εν μέσω πανδημίας να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα μέσα.
Πιλοτικά σε 10 νησιά
Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το σύστημα τηλεϊατρικής σε νησιά όπως στην Αμοργό, στην Αστυπάλαια, στη Νάξο, στη Μήλο, στη Μυτιλήνη (Κέντρο Υγείας Άντισσας), όπου οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν ψηφιακά από εξειδικευμένους γιατρούς της Αθήνας.
Με πρωτοβουλία του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Χρήστου Ροϊλού, έχει γίνει η επιστημονική σύνδεση των μικρών μονάδων υγείας των νησιών, με μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Άλλωστε ο εξοπλισμός υπήρχε, αφού είχε αγορασθεί μέσω ΕΣΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είχε αξιοποιηθεί επί της ουσίας ποτέ.
Οι ειδικότητες
Πολλές είναι οι ειδικότητες των γιατρών που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι νησιώτες μας, έστω και μέσω σύγχρονων συστημάτων, καθώς μπορούν ψηφιακά να εξετάζονται με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής.
Συγκεκριμένα στα 10 νησιά έχουν ξεκινήσει ήδη τακτικά ιατρεία τα οποία προγραμματίζονται μία φορά την εβδομάδα όπου κάθε κάτοικος έχει τη δυνατότητα να κλείνει ραντεβού με γιατρό ειδικότητας που βρίσκεται στην Αττική. Ανάμεσα στις ειδικότητες των γιατρών είναι ΩΡΛ, δερματολόγος, παιδίατρος, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος κ.α.
Άλλωστε οι μονάδες υγείας διαθέτουν τα συστήματα τηλεϊατρικής που έχουν και μηχανήματα όπως Ωτοσκόπια, Ρινοσκόπια, Δερματοσκόπια που μεταφέρουν την εικόνα μέσω υπολογιστή στα νοσοκομεία της Αττικής όπου και εξετάζονται μέσω της οθόνης από τους εξειδικευμένους γιατρούς.
Με εθελοντές γιατρούς
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στο πρόγραμμα της τηλεϊατρικής συμμετέχουν εθελοντικά σήμερα δεκάδες γιατροί από νοσοκομεία της Αττικής όπως από το Αττικόν, το Ασκληπιείο κ.α. Ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός μάλιστα έχει ξεκινήσει επαφές και με άλλες κλινικές διαφόρων νοσοκομείων ώστε να βρεθούν οι γιατροί και να συνεχισθεί η εφαρμογή της τηλεϊατρικής και σε άλλα νησιά, ώστε να καλύπτονται υγειονομικά με περισσότερες ειδικότητες οι κάτοικοι των απομακρυσμένων σημείων της χώρας μας.
Πηγή: healthreport.gr