Υπέρ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» τάσσεται το PhRMA Innovation Forum (PIF) ως εκπρόσωπος 25 κορυφαίων φαρμακευτικών εταιριών έρευνας και ανάπτυξης.
Σε ανακοίνωσή του, το PIF χαιρετίζει σχέδιο, σημειώνοντας ότι «μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης και στην προώθηση της ευημερίας για το σύνολο των πολιτών στη χώρα μας».
Η χώρα μας λαμβάνει την έκτη μεγαλύτερη υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το PIF εκτιμά πως είναι δυνατή η «απορρόφηση και διοχέτευση των Ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις κατάλληλες δομές και δραστηριότητες».
Καλή προοπτική για την χώρα μας πιστεύεται ότι δημιουργεί ο άξονας 3.3, ο οποίος αφορά στην ενδυνάμωση «της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας, που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις της τάξης των 1.5 δις. ευρώ».
Ως θετική κρίνει το PIF την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback που αποβλέπει στο μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του, η οποία συμμερίζεται την μέριμνα του για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Χάρη στην επιστήμη των δεδομένων και τη δημιουργία υποδομών πιστεύεται ότι μπορεί να προωθηθεί και στη χώρα μας, η υγειονομική φροντίδα «βάσει αξίας» (value based healthcare), αλλά και η εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής (βιοδείκτες, προγράμματα προσδιορισμού αλληλουχίας και έγκαιρου προγνωστικού ελέγχου) σε όφελος των Ελλήνων ασθενών.
Από την πλευρά του το PhRMA Innovation Forum προθυμοποιείται να στηρίξει την Ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια ανάπτυξης των σχετικών εξειδικευμένων προγραμμάτων και προτάσεων, προτείνοντας τη σύσταση σχετικών ομάδων εργασίας.
Επί του θέματος, το PIF έχει αναφέρει ότι ήδη έχει εκπονήσει και παρουσιάσει έναν αναλυτικό Οδικό Χάρτη για την βιώσιμη αναμόρφωση του συστήματος Υγείας και της Φαρμακευτικής πολιτικής, θέτοντας ως πυρήνα «την παροχή αξιόπιστης και ποιοτικής φροντίδας στους πολίτες της χώρας μας».
Πηγή: virus.com.gr