Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΠΕΦΝΙ: Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα προβλήματα με την πλατφόρμα παραγγελιών φαρμάκων της ΕΚΑΠΥ

Blog

ΠΕΦΝΙ: Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα προβλήματα με την πλατφόρμα παραγγελιών φαρμάκων της ΕΚΑΠΥ

Με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της στις 7 Νοεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων επαναφέρει το θέμα των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί από τη λειτουργία της πλατφόρμας παραγγελιών φαρμάκων της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ekapy.gov.gr και για τα οποία είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στις 23 Οκτωβρίου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Λίλιαν – Βενετία Βιλδιρίδη, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού κ.  Άρη Αγγελή και προς τις Διοικήσεις ΥΠΕ.

Το πρόβλημα όπως τονίζει η ΠΕΦΝΙ είναι ότι τα υφιστάμενα προβλήματα με τη λειτουργία της πλατφόρμας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο αντί να επιλύονται, σε σημείο μάλιστα που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο «δεν προλαβαίνουμε ούτε να τα καταγράψουμε στο σύνολό τους».

Η ίδια πάντως στο εν λόγω έγγραφο κάνει 17 επισημάνσεις καταλήγοντας ότι συνολικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας παραγγελιών καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία παραγγελιοληψίας όλων των κατηγοριών, τραγική αύξηση της γραφειοκρατίας, εξαντλητική επιβάρυνση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και παραποίηση των αρμοδιοτήτων τους. Θεωρεί δε ότι «η κατάσταση βαίνει έκρυθμη και επιβάλλεται η άμεση τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας της πλατφόρμας».

Αναλυτικά το περιεχόμενο του εγγράφου:

«Από την έναρξη της προετοιμασίας λειτουργίας της πλατφόρμας παραγγελιών φαρμάκων και σε συνέχεια πολλαπλών συναντήσεων και επικοινωνιών με όλους τους τρόπους, επανερχόμαστε εκ νέου στα υφιστάμενα προβλήματα, τα οποία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αντί να επιλύονται, σε σημείο που πλέον δεν προλαβαίνουμε ούτε να τα καταγράψουμε στο σύνολό τους.

Συγκεκριμένα, ανά κατηγορία διαδικασιών, επισημαίνουμε τα εξής:

Α) Εκτελεστικές συμβάσεις ΕΚΑΠΥ.

  • Το σύστημα είναι συνολικά πολύ χρονοβόρο και μη φιλικό προς τον χρήστη.
  • Επιβάλλεται από την πλατφόρμα, η παραγγελία ανά εμπορική ονομασία φαρμάκου και χωρίς δυνατότητα επιλογής μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Δεν υπάρχει δυνατότητα συγκεντρωτικής παραγγελίας, για τα συμβατικά είδη, ανά προμηθεύτρια εταιρεία.
  • Συνεχείς εναλλαγές ιδιοσκευασμάτων για την ίδια δραστική ουσία, οδηγούν σε σύγχυση και μειωμένη ασφάλεια, για ασθενείς και προσωπικό, αύξηση της πιθανότητας σφαλμάτων στο χειρισμό των φαρμάκων, αύξηση στον χρόνο ελέγχου και εκτέλεσης των συνταγών, αύξηση στους αναγκαίους χώρους αποθήκευσης νοσηλευτικών τμημάτων και νοσοκομειακών φαρμακείων, δυσκολία παρακολούθησης αποθεμάτων ανά δραστική ουσία και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων. Το πρόβλημα εντείνεται για φάρμακα ειδικού καθεστώτος, π.χ. εναλλαγή ελεγχόμενων αποθεμάτων ναρκωτικών, κατηγορίας ΝΓ, ΝΔ.
  • Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα συμμόρφωσης, ειδικότερα για ασθενείς με ψυχικά νοσήματα, σύγχυση και ταλαιπωρία των εξωτερικών ασθενών, λόγω της αναγκαστικής εναλλαγής σκευασμάτων.
  • Η επιβολή από την πλατφόρμα, για υποχρεωτική επιλογή σκευάσματος για την ίδια δραστική ουσία, διαφορετικών περιεκτικοτήτων (σε περίπτωση ανάγκης συνδυασμού για την επιθυμητή δόση) οδηγεί σε αναβολές θεραπειών και μηδενική δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών.
  • Επιπροσθέτως η μη πληροφόρησή μας, σχετικά με τα ποσοστά ποσοτήτων ανά προϊόν, δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα και αδυναμία του κάθε νοσοκομείου να διαχειριστεί συνολικά τις ανάγκες του.
  • Δεν είναι εύχρηστος ο τρόπος εμφάνισης των παραγγελιών, αφού δεν εμφανίζονται καν κατά αύξοντα αριθμό.
  • Στον κατάλογο φαρμάκων, δεν υπάρχει εμφάνιση των δραστικών ουσιών με αλφαβητική σειρά.
  • Θα πρέπει να εμφανίζεται η συμβατική τιμή κάθε προ.{όντος, κατά την σύνταξη της παραγγελίας και όχι μόνο να εκτυπώνεται στο τελικό δελτίο παραγγελίας.
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης συγκεντρωτικών αναφορών από το σύστημα (εκτελεσμένες, εκκρεμείς παραγγελίες, κλπ), ούτε εξαγωγής στοιχείων από την πλατφόρμα. Επίσης δεν υπάρχει πεδίο εκτύπωσης για διευκρινιστικά σχόλια από τον νοσοκομειακό φαρμακοποιό, στα δελτία παραγγελίας που εξάγονται από την πλατφόρμα.
  • Η ανάγκη για συνεχή αιτιολόγηση των αιτούμενων ποσοτήτων ανά παραγγελία, με χρήση αυθαίρετων στατιστικών δεδομένων, καθυστερεί σημαντικά όλες τις διαδικασίες με την εμφάνιση των αναδυόμενων παραθύρων αιτιολόγησης.
  • Καταγράφονται μεμονωμένα περιστατικά εταιρειών που για να προχωρήσουν στην εκτέλεση της παραγγελίας, απαιτούν να έχουν ανέβει προηγουμένως υπογεγραμμένα και σκαναρισμένα, τα αντίστοιχα δελτία παραγγελίας, αν και κάτι τέτοιο καθυστερεί περαιτέρω την διαδικασία. Παράλληλα δεν καταγράφονται η ημερομηνία και η ώρα οριστικοποίησης της παραγγελίας, από την πλευρά των προμηθευτών, ούτε υπάρχει εκπρόσωπος επικοινωνίας της εταιρείας, ώστε να μπορούμε να απευθυνθούμε αυτόματα, σχετικά.

Β) Σχετικά με παραγγελιοληψία φαρμάκων Διαπραγμάτευσης.

  • Εμπορικά σκευάσματα της Διαπραγμάτευσης, εμφανίζονται κι εξαφανίζονται από την πλατφόρμα αυτόματα, χωρίς εξήγηση και πρότερη ενημέρωση. Ως εκ τούτου, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των ασθενών.
  • Υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα που δεν επικοινωνούνται καθόλου, με, αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα για τις πολύ ευπαθείς ομάδες ασθενών, και ιδιαίτερα αυτών που προσέρχονται από απομακρυσμένα σημεία σε κεντρικά νοσοκομεία της επαρχίας, για τις προγραμματισμένες τους θεραπείες.
  • Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε για τα φάρμακα της Διαπραγμάτευσης σε πλήρη λειτουργία, χωρίς πιλοτικό στάδιο εφαρμογής, με συμβάσεις διαπραγμάτευσης που λήγουν στην πλειοψηφία τους πολύ σύντομα, και με λανθασμένους αρχικούς χαρακτηρισμούς. Η αναβολή του χρόνου έναρξης, δεν αξιοποιήθηκε για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων και τη βελτίωση των διαδικασιών.
  • Αυθαίρετες περικοπές από την πλατφόρμα, σε φάρμακα για συγκεκριμένους πληθυσμούς, με προγραμματισμένες θεραπείες σταθερής επαναληπτικότητας, δεν αιτιολογούνται, είναι άκρως επικίνδυνες για τους ασθενείς, και δεν τιμούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Επιπροσθέτως δημιουργείται μεγάλη σύγχυση, διότι ίδιες κατηγορίες φαρμάκων (π.χ. σκιαγραφικά), συμπεριλαμβάνονται τόσο σε εκτελεστικές συμβάσεις ΕΚΑΠΥ όσο και στους πίνακες των φαρμάκων Διαπραγμάτευσης.

Συνολικά καταγράφονται – με τη λειτουργία της πλατφόρμας παραγγελιών – μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία παραγγελιοληψίας όλων των κατηγοριών, τραγική αύξηση της γραφειοκρατίας, εξαντλητική επιβάρυνση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και παραποίηση των αρμοδιοτήτων τους. Σε συνδυασμό με τα νομοθετικά ατοπήματα, που κατά καιρούς έχουμε καταγράψει, η κατάσταση βαίνει έκρυθμη και επιβάλλεται η άμεση τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας της πλατφόρμας, δεδομένου ότι για να υπάρξει μόνιμη συνεργασία, απαιτούνται ευήκοα ώτα, σεβασμός εκατέρωθεν και ενέργειες για άμεση επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ είχε θεσμοθετηθεί με τους νόμους 4512/18 και 5015/23 και ενώ αρχικά η λειτουργία της είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, η προμήθεια σκευασμάτων για τα οποία έχουν συναφθεί συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής Διαχείρισης Φαρμάκων, στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΚΑΠΥ από τα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης