Blog

Αρχική » Blog » Εκστρατείες Ενημέρωσης Κοινού » ΠΑΥ: Ποια είναι η «άγνωστη» νόσος που προκαλεί δύσπνοια και κόπωση και γίνεται απειλητική για τη ζωή -Πώς αντιμετωπίζεται

Blog

ΠΑΥ: Ποια είναι η «άγνωστη» νόσος που προκαλεί δύσπνοια και κόπωση και γίνεται απειλητική για τη ζωή -Πώς αντιμετωπίζεται

ΠΑΥ: Ποια είναι η «άγνωστη» νόσος που προκαλεί δύσπνοια και κόπωση και γίνεται απειλητική για τη ζωή -Πώς αντιμετωπίζεται

Δύσπνοια, διαρκής κόπωση, ζαλάδες, βάρος στην καρδιά. Στην εποχή του κορωνοϊού όλα δείχνουν να συνδέονται με την πανδημία. Όμως, ο ιός δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει μια ασθένεια που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό και η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, απειλητικές για τη ζωή. Πρόκειται για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), μια προοδευτική νόσο που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες.

Οι πνευμονικές αρτηρίες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στους πάσχοντες από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, με συνέπεια να μειώνεται η ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και να αυξάνεται η πίεση στην πνευμονική αρτηρία. Πού οδηγεί αυτή η «περιπέτεια»; Στην επιβάρυνση της καρδιάς και στην αίσθηση της δύσπνοιας και της κόπωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί στα πρώτα στάδια, τότε μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και, ακολούθως, σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Πασχίζοντας για μια ανάσα
Για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση δημιούργησε μια καμπάνια η Janssen Ελλάδος, εταιρεία του ομίλου Johnson & Johnson, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση.

Η καμπάνια έχει κεντρικό σύνθημα «Δώσε Ανάσα στη Ζωή σου». Αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι το εικαστικό της εκστρατείας, με την ανθρώπινη φιγούρα που αναδύεται από τη θάλασσα, πασχίζοντας για μια ανάσα, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους είναι αντιμέτωποι με τα συμπτώματα της ΠΑΥ να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικό γιατρό και να γνωρίζουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «παγίδα» της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) είναι πως στα πρώτα στάδια τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα, όμως σταδιακά γίνονται πιο σοβαρά, περιορίζουν τη φυσική δραστηριότητα και φθάνουν να είναι «ορατά» ακόμα και κατά την ώρα της ανάπαυσης.

Τα βασικά συμπτώματα της ΠΑΥ είναι η δύσπνοια, η ταχύπνοια, η κόπωση, η ζαλάδα και η ταχυκαρδία. Μπορεί, ωστόσο, να συνυπάρχουν και τα εξής: πόνος στο στήθος, λιποθυμίες, επίμονος βήχας, οίδημα (αστράγαλοι, πόδια έως και κοιλιά) και η κυάνωση (μπλε χρώμα σε χείλη).

Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης

Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η έγκαιρη διάγνωση της ΠΑΥ είναι καίριας σημασίας καθώς οδηγεί σε καλύτερες εκβάσεις. Ενα ακόμα «ύπουλο» κομμάτι της νόσου, ωστόσο, είναι ότι τα συμπτώματά της παραπέμπουν, συχνά, σε άλλες, πιο συνηθισμένες ασθένειες, όπως η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), η υπνική άπνοια και το άσθμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι εξετάσεις για την ΠΑΥ είναι εξειδικευμένες και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν -κάποια ή και όλα από- τα εξής:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Υπερηχοκαρδιογράφημα, Σπινθηρογράφημα Αερισμού/Αιμάωτησης, Δοκιμασίες Πνευμονικής Λειτουργίας, Δοκιμασία Βάδισης

ΠΑΥ: Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του πάσχοντα

Ενα από τα πρώτα «ορόσημα» είναι ο ασθενής να ζητήσει υποστήριξη από το περιβάλλον του, να μιλήσει ανοικτά για την κατάστασή του και να συμβουλευτεί ανθρώπους που γνωρίζουν για την ΠΑΥ.

Όπλα η διατροφή και η άσκηση

Από μελέτες έχει επιβεβαιωθεί ότι για την αντιμετώπιση της ΠΑΥ ρόλο – «κλειδί» έχει η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, καθώς οδηγούν σε διατήρηση του σωματικού βάρους. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τον ασθενή για τροφές ή και βιταμίνες που αλληλεπιδρούν με τη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον υπάρχουν ορισμένες τροφές, ιδίως εκείνες που είναι πλούσιες σε αλάτι, που συνεργούν στην ανάπτυξη οιδήματος ή και τις περίσσειες υγρών στο σώμα.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής για τους ανθρώπους που παλεύουν με την ΠΑΥ:

Ξεκινήστε αργά και αφουγκραστείτε το σώμα σας
Να έχετε αρκετή ανάσα ώστε να μπορείτε να μιλήσετε
Προσαρμόστε τη δραστηριότητά σας προτού κουραστείτε
Αν εμφανίσετε συμπτώματα που σας ανησυχούν, όπως ζάλη ή πόνο στον θώρακα, ζητήστε ιατρική συμβουλή

Οδηγός «επιβίωσης» για την ΠΑΥ

Η Janssen Ελλάδος, έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ και στους τρόπους βελτίωσης της ζωής των νοσούντων, έχει προετοιμάσει έναν αναλυτικό οδηγό για τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους.

Για αυτό το σκοπό η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Πηγή: iefimerida.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης