Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Παρέμβαση από τον Πανελλήνιο και τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους για τις αυξημένες συμμετοχές των ασθενών στα φάρμακα

Blog

Παρέμβαση από τον Πανελλήνιο και τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους για τις αυξημένες συμμετοχές των ασθενών στα φάρμακα

Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στους πολίτες που εδώ και λίγες μέρες –πιο συγκεκριμένα από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου- βρέθηκαν ξαφνικά να πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα για να προμηθευτούν φάρμακα που ελάμβαναν και πρέπει να λαμβάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, η οποία οδήγησε τους φαρμακοποιούς του πάγκου να μπουν σε μία διαδικασία, κατά κύριο λόγο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις φυσιολογικές διαμαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί και επομένως δεν είχαν ιδέα τι συνέβη και ξαφνικά θα έπρεπε να πληρώσουν παραπάνω χρήματα με αποτέλεσμα να ρίχνουν το φταίξιμο στον φαρμακοποιό τους, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ήρθε να πάρει θέση για το εν λόγω ζήτημα.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ναι μεν οι φαρμακοποιοί αισθανόμενοι ότι είναι εκτεθειμένοι –χωρίς οι ίδιοι να φταίνε-  απέναντι στους ανθρώπους που μπαίνουν στο φαρμακείο για να αγοράσουν τα φάρμακά τους    από μόνοι τους προσπάθησαν και βρήκαν κάποιες απαντήσεις (δες εδώ) αλλά οπωσδήποτε η ανακοίνωση από τον φορέα που τους εκπροσωπεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, -μαζί και με τις όποιες ανακοινώσεις τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων- έχει άλλη βαρύτητα και προφανώς τυγχάνει και μεγαλύτερης δημοσιότητας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος άλλωστε όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου δέχτηκε ερωτήματα από τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συμμετοχών των ασφαλισμένων.

Εξηγεί λοιπόν ότι λόγω της κατάργησης της εξίσωσης της λιανικής τιμής ενός γενοσήμου με την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, πλέον όλα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10%, 25%) η οποία προσδιορίζεται επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου.

Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό».

Φέρνει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από το οποία προκύπτει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή του ασθενή αλλάζει κατά πολύ προς τα πάνω ενώ σε κάποιες άλλες όχι.

Έτσι στα τρία παραδείγματα που χρησιμοποιεί ο ΠΦΣ δίνεται μία εικόνα του τι συμβαίνει:

Πχ.

  • ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB – Λ.Τ= 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)
  • TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ=9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€)
  • LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ= 7,35€ Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών

Η γενική εικόνα βεβαίως είναι ότι υπάρχουν αυξημένες συμμετοχές και γι’ αυτό ο ΠΦΣ προτείνει στην περίπτωση παραπόνων από ασφαλισμένους κατά την εκτέλεση των συνταγών να χρησιμοποιείται πίνακας ενημέρωσης που ο ίδιος ως ανώτατο όργανο εκπροσώπησης όλων των φαρμακοποιών της χώρας δημοσιοποίησε ο οποίος αναφέρει τα εξής:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ενημερώνουμε τους ασθενείς ότι οι αξίες των συμμετοχών στις συνταγές φαρμάκων, οι οποίες εκτελούνται στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, προκύπτουν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης από τον φαρμακοποιό.

Κατά αυτόν το τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις στα ποσοστά συμμετοχής 0%, 10% και 25% επί της συνταγής, προκύπτουν επιβαρύνσεις που καλείται ο ασφαλισμένος να καταβάλει, ανεξαρτήτως αν προμηθεύτε γενόσημα φάρμακα, φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους (off patent) ή πρωτότυπα φάρμακα (on patent).

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), ο μεγαλύτερος φαρμακευτικός Σύλλογος από την πλευρά του αναφέρει ότι η επιβάρυνση των ασφαλισμένων από την εφαρμογή του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων θα είναι της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ, μιλά για δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών την οποία, όπως λέει, συμμερίζεται, ενώ καταλήγει με ένα αιχμηρό σχόλιο κάνοντας λόγο για «κυβερνητική επιλογή» αυτό το ποσό να το «ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ», σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη (δες εδώ).

Η ανακοίνωση του ΦΣΑ αναφέρει τα εξής:

«Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

  1. Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων
  2. Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
  3. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
  4. Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι  και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ.

Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε  κατηγορηματικά αντίθετοι».

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μία ενέργεια στην αλληλουχία γεγονότων που μετακυλίει το κόστος σε βάρος των ασθενών

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι αιχμηρή απέναντι στο Υπουργείο Υγείας δεν ήταν μόνο η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη των ΜΜΕ που πρόβαλαν περισσότερο την συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Έτσι για παράδειγμα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας σε ανακοίνωσή του, μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών είναι μια ενέργεια στην αλληλουχία των γεγονότων, που σκοπό έχει την μετακύλιση του κόστους σε βάρος των ασθενών, με ταυτόχρονη ελάφρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών από διάφορες επιβαρύνσεις. Παρόμοιες ενέργειες αποτελούν οι αυξήσεις των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η απόσυρση από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων πολλών αξιόλογων και απαραίτητων σκευασμάτων, ο καθορισμός αποζημίωσης σε χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία κλπ. Οι πολιτικές αυτές που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον, οδηγούν σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Ταυτόχρονα από τη Δευτέρα ισχύει νέο δελτίο τιμών με μειώσεις σε εκατοντάδες σκευάσματα που κυκλοφορούν για πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά φαρμάκου, χωρίς, όμως οι μειώσεις αυτές να καταλήγουν στον ασθενή, από τη μια λόγω της αύξησης των συμμετοχών κι από την άλλη λόγω της υποκατάστασης πολλών σκευασμάτων με άλλα ακριβότερα σκευάσματα. Πολλά είναι τα σκευάσματα που λόγω των μειώσεων τιμών έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και έχουν αντικατασταθεί από άλλα ακριβότερα ή έχουν βγει εκτός της λίστας αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων, παρά το γεγονός ότι είναι φάρμακα απαραίτητα για μια πλειάδα ασθενειών. Όσα βρίσκονται εκτός της λίστας αποζημίωσης και ειδικά όσα χαρακτηρίζονται ως ΜΗΣΥΦΑ, λαμβάνουν υψηλότερες τιμές. Τη δαπάνη των φαρμάκων αυτών επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο ασθενής.

Οι μειώσεις τιμών επιφέρουν και επιπλέον προβλήματα στην αγορά του φαρμάκου και στην ομαλή διακίνηση, αφού και από τη μια προκαλούν τεράστιες απομειώσεις της αξίας των αποθεμάτων σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, με εκατομμύρια ευρώ χαμένο εισόδημα και από την άλλη, δημιουργούν περισσότερο ελκυστικές συνθήκες για την εξαγωγή των σκευασμάτων αυτών προς τρίτες χώρες εντός Ευρωπαικής Ένωσης, άρα και την μείωση της επάρκειας τους, γεγονός που αποτελεί σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σταθερά στα φαρμακεία μας, φαρμακοποιοί και ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες έχει αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών για πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, που ίσχυε για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε δώσει σημαντικά αποτελέσματα στο πρόβλημα της επάρκειας».

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις

Αυτό που σε κάθε περίπτωση έχει αυτή τη στιγμή αξία είναι ότι οι αντιδράσεις πολιτών αλλά και φαρμακοποιών φαίνεται πως οδηγούν την κυβέρνηση να ξαναδεί το ζήτημα, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης προανήγγειλε διορθωτικές κινήσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων (δες εδώ).

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης