Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Παραιτήθηκε ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΕ με καταγγελίες για την πανδημία

Blog

Παραιτήθηκε ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΕ με καταγγελίες για την πανδημία

Παραιτήθηκε ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΕ με καταγγελίες για την πανδημία

Ο Ιταλο-αμερικανός Mauro Ferrari, o οποίος τον Ιανουάριο ανέλαβε επικεφαλής του European Research Council (ERC) της Ε.Ε., υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή του, δηλώνοντας απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην πανδημία.

 Ωστόσο, με σημερινή ανακοίνωση τους τα μέλη του Δ.Σ. του ERC σύσσωμα επισημαίνουν ότι εκείνοι του ζήτησαν ομόφωνα να παραιτηθεί λόγω της συμπεριφοράς του…

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στους οποίους διέρρευσε η μακροσκελής επιστολή παραίτησης, ο Ferrari απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες να οργανωθεί ένα μεγαλόπνοο επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης του Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση στο επιστημονικό συμβούλιο του ERC, το οποίο ομόφωνα την απέρριψε, με την αιτιολογία ότι το ERC χρηματοδοτεί έρευνες, που προτείνονται από τους ίδιους τους ερευνητές και όχι μεγάλα προγράμματα, που ορίζονται από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ακόμη, αναφέρει ότι κατέθεσε τις προτάσεις του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Gertrud von der Leyen, γεγονός που – όπως λέει ο ίδιος – προκάλεσε καταιγίδα αντιδράσεων στο γραφειοκρατικό μηχανισμό των Βρυξελλών. Εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο κ. Ferrari υπέβαλλε την παραίτησή του τόσο νωρίς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και απλώς του ευχήθηκε καλή συνέχεια. Ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιλογής του διαδόχου του.

Ακόμη, ανέφερε ότι συνολικά 50 ερευνητικά προγράμματα του ERC αφορούν τον κοροναϊό. Επίσης, μέσω άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση της κρίσης έχουν χρηματοδοτηθεί 18 επείγοντα έργα, ανάμεσα στα οποία είναι και η ανάπτυξη εμβολίου από τη γερμανική εταιρεία CureVac.

Ο καθηγητής Ferrari είναι ευρέως γνωστός επιστήμονας στην νανοτεχνολογία. Γεννήθηκε στην Πάντοβα και μετά την Ιταλία συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ στο πανεπιστήμιο Berkeley. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έγινε αναπληρωτής καθηγητής και αργότερα ανέλαβε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο. Εκεί παράλληλα σπούδασε στην ιατρική σχολή.

H ανακοίνωση μελών του ERC

Στο μεταξύ την Τετάρτη, σύσσωμα τα 19 ενεργά μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι, την Παρασκευή 27 Μαρτίου, ζήτησαν μεμονωμένα και ομόφωνα την αποχώρηση του Ferrari. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε για τέσσερις λόγους:

  1. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης θητείας του, ο καθηγητής Ferrari επέδειξε πλήρη έλλειψη εκτίμησης για το raison-d’être του ERC για να υποστηρίξει την αριστεία στην επιστήμη χωρίς σύνορα, σχεδιασμένη και εφαρμοσμένη από τους καλύτερους ερευνητές στην Ευρώπη. Παρόλο που εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτό το θέμα στις δηλώσεις του, οι προτάσεις του προς το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν αντικατοπτρίζουν αυτή τη θέση. Δεν κατάλαβε το πλαίσιο του ERC στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ “Horizon 2020”.
  2. Μετά το διορισμό του, ο καθηγητής Ferrari επέδειξε έλλειψη εμπλοκής με το ERC, παραλείποντας να συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές συναντήσεις, ξοδεύοντας εκτεταμένο χρόνο στις ΗΠΑ και μη υπερασπίζοντας το πρόγραμμα και την αποστολή του ERC.
  3. Αντίθετα, ο καθηγητής Ferrari ανέλαβε διάφορες προσωπικές πρωτοβουλίες εντός της Επιτροπής, χωρίς να συμβουλευτεί ή να αξιοποιήσει τη συλλογική γνώση του επιστημονικού συμβουλίου και αντ’ αυτού χρησιμοποίησε τη θέση του για να προωθήσει τις δικές του ιδέες.
  4. Τέλος, ο καθηγητής Ferrari συμμετείχε σε πολλές εξωτερικές επιχειρήσεις, ορισμένες ακαδημαϊκές και ορισμένες εμπορικές, οι οποίες χρειάζονταν πολύ χρόνο και προσπάθεια και πολλές φορές φάνηκε να υπερισχύσουν της δέσμευσής του στο ERC. Ο φόρτος εργασίας που συνδέεται με αυτές τις δραστηριότητες αποδείχθηκε ασυμβίβαστος με την εντολή του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης