Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Παραγωγή Φαρμάκων: Επαναπατρισμός στην Ευρώπη ή Ευσεβής Πόθος;

Blog

Παραγωγή Φαρμάκων: Επαναπατρισμός στην Ευρώπη ή Ευσεβής Πόθος;

Η πανδημία της Covid-19, συνεχίζει να αποτελεί ακόμη και σήμερα, μία απειλή παγκόσμιας σύγκρουσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, έχουν προφανώς λάβει τα μέτρα τους για την παραγωγή των φαρμάκων. 

Εδώ και δύο χρόνια, το ζήτημα της μετεγκατάστασης της παραγωγής, φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, επισημαίνονται αρκετά εμπόδια.

Πρέπει η παραγωγή φαρμάκων να μεταφερθεί στην Ευρώπη; Αυτή η ερώτηση αποτελεί αντικείμενο της έκθεσης του Παρατηρητηρίου της Διαφάνειας στις Πολιτικές Φαρμάκων (OTMeds), καθώς εδώ και δύο χρόνια, η πανδημία της Covid-19 και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι ουσιαστικοί παράγοντες προβληματισμού για το θέμα. 

Ναι, μια πραγματική πολιτική για τα φάρμακα στην Ευρώπη είναι απαραίτητη, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Διαφάνεια και χάρτες

Η έκθεση υπογραμμίζει την «αδιαφάνεια» που περιβάλλει τη φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη και παγκοσμίως, η οποία αποτρέπει την αξιολόγηση των περιορισμών και των συνεπειών της τοπικής παραγωγής.

Ωστόσο, η διαφάνεια είναι αυτή που καθιστά δυνατή την καλύτερη αξιολόγηση και καθοδήγηση της βιομηχανικής πολιτικής. Διαφάνεια για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, σε βασική ή κλινική έρευνα, στην παραγωγή πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, σε πληροφορίες για τις τιμές, για την πνευματική ιδιοκτησία, σε ρυθμιστικές υποθέσεις και συγκρούσεις συμφερόντων.

Για τους συγγραφείς αυτής της έκθεσης, είναι επίσης απαραίτητο να χαρτογραφηθεί η εθνική και ευρωπαϊκή παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη, αλλά και οι επενδύσεις που πραγματοποιούν τα κράτη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ιδιωτικού φαρμακευτικού τομέα. 

Αυτό θα επέτρεπε να αξιολογηθεί η ισορροπία όσον αφορά τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για κάθε προϊόν υγείας που διατίθεται στην αγορά.

Φοροδιαφυγή και εθνική παραγωγή

Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται,  θα επιτρέψουν την παραγωγή εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών αποθεμάτων βασικών φαρμάκων, για την κάλυψη αναγκών, την πρόληψη εντάσεων και ελλείψεων.

Επισημαίνεται επίσης, ότι είμαστε αναγκαστικά εξαρτημένοι και είναι προφανές ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θα κάνουν όλες τις προμήθειες τους στην Ευρώπη, αυτό δεν είναι ούτε δυνατό ούτε επιθυμητό

Ο σωστός όρος είναι «βιομηχανοποίηση», δηλαδή πώς να καταφέρνουμε να έχουμε μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη, χωρίς να κρύβεται ότι η παραγωγή δραστικών συστατικών είναι μια πολύ ρυπογόνος βιομηχανία.

Συνεπώς, αυτό απαιτεί να ληφθούν υπόψη οι πιο ηθικοί παράγοντες που είναι δυνατοί, και οι οικολογικοί περιορισμοί, η ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της κάθε περιοχής.

Πολλά προϊόντα που παράγονται στην Ασία είναι ρυπογόνα. Αν επαναπατριστούν τα εργοστάσια στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να καινοτομήσουμε για να σχεδιάσουμε την παραγωγή σύμφωνα με την αρχή της «πράσινης χημείας» και να δημιουργήσουμε τεχνολογίες παραγωγής, γιατί είναι προφανές ότι ορισμένες παραγωγές δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Τέλος, η έκθεση OTMeds συνιστά την αξιολόγηση της εισφοράς και της φοροδιαφυγής των φαρμακευτικών εταιρειών για τον καλύτερο περιορισμό της. 

Αμερικανικές εκθέσεις δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για κάθε μία από τις κύριες πολυεθνικές του κλάδου.

Πηγή: pharmamanage.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης