Blog
Blog
Παπαπετρόπουλος: Η Ελλάδα έχει τις υποδομές και υψηλό επιστημονικό δυναμικό

• Κύριε Παπαπετρόπουλε, προσφάτως αποφασίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα, ιδρύοντας μια νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας, την Thera Phragma. Ποιο το αντικείμενο, οι λόγοι και ο στόχος της βιοτεχνολογικής επιχείρησης στη χώρα μας;
H απόφαση μας για την ίδρυση της Thera Phragma στην Ελλάδα, δεν αποτελεί απλώς μια «επιστροφή» στη χώρα μας, αλλά υποδηλώνει την πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον τις υποδομές, αλλά και υψηλό επιστημονικό δυναμικό με ανταγωνιστικό κόστος, για να υποστηρίξει μια πραγματικά καινοτόμο εταιρία, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, εταιρίες βιοτεχνολογίας, παγκόσμιας εμβέλειας. Ήρθε η ώρα να δούμε στις παγκόσμιες αγορές φάρμακα από ελληνικά μυαλά και ελληνικά εργαστήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι Έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν στο χώρο της βιοφαρμακευτικής τεχνολογίας εδώ και δεκαετίες. Πιστεύουμε ότι η δραστηριοποίηση της Thera Phragma θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εγχώριας βιοφαρμακευτικής έρευνας, και θα ανοίξει νέους δρόμους για την προσέλκυση και ανάπτυξη της καινοτομίας με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, σε επιστημονικό, οικονομικό και θεραπευτικό πεδίο.
• Ποια η ομάδα των ιδρυτών και τι σημαίνει πρακτικά σε επίπεδο brain gain ο επαναπατρισμός της έρευνας αλλά και μερίδας επιστημόνων;
Η ίδρυση της Thera Phragma Ι.Κ.Ε. στην Ελλάδα αποτελεί τόσο στρατηγική όσο και προσωπική επιλογή των ιδρυτών μας, που είναι πρωτοπόροι στους τομείς που δραστηριοποιούνται.
Εκτός από εμένα που είμαι προϊόν του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, ο Δρ. Αντρέας Παπαπετρόπουλος σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, έλαβε το διδακτορικό του στη Φαρμακολογία στο πανεπιστήμιο Yale, όπου εργάστηκε επί δεκαετία και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Σήμερα είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και συν-ιδρυτής της Phragma Therapeutics. Έχει διατελέσει Adjunct και επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Ευρώπης (Maastricht University) και της Βορείου Αμερικής (McGill University, LSU, UTMB, UMDNJ).
Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας (EPHAR), καθώς και Fellow της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Βρετανικής Εταιρείας Φαρμακoλογίας. Eχει επίσης υπηρετήσει ως μέλος των συντακτικών επιτροπών σε περιοδικά της Βρετανικής και της Αμερικανικής Φαρμακολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και κριτής σε περισσότερα από 60 διεθνή περιοδικά, και 26 ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς χρηματοδότησης στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Η έρευνα του εστιάζεται στους μοριακούς μηχανισμούς δράσης και στην προκλινική αξιολόγηση φαρμάκων.
Ο Δρ. Πεδιαδιτάκης που είναι ιδρυτικό μέλος, σπούδασε μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, κατέχει μεταπτυχιακό στη μοριακή βιολογία, διδακτορικό στις νευροεπιστήμες και έχει μεταδιδακτορική έρευνα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Έχει συνεισφέρει σημαντικά στην προκλινική έρευνα για νευροεκφυλιστικές παθήσεις, συνδυάζοντας προηγμένες τεχνολογίες και καινοτόμα μοντέλα για την ανακάλυψη νέων θεραπειών. Με πολυετή εμπειρία σε κορυφαίες εταιρείες, όπως η Emulate Inc. και η Alchemab Therapeutics, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, όπως το Brain-Chip, το οποίο βραβεύτηκε ως μία από τις κορυφαίες καινοτομίες του 2021.
Ο Δρ. Bill Robinson, επίσης ιδρυτικό μέλος, έλαβε τα πτυχία BS, MD και PhD από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ολοκλήρωσε την κλινική του εκπαίδευση στην Εσωτερική Παθολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας και Ρευματολογίας στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και διαχειρίζεται ένα ερευνητικό εργαστήριο που διερευνά τους ρόλους των Β κυττάρων, των αντισωμάτων και της εγγενούς ανοσίας, στην αυτοανοσία και την αρθρίτιδα, ενώ ασκεί και την κλινική ιατρική ως Ρευματολόγος. Θεωρείται δε ηγέτης σκέψης (thought leader) στη μεταφραστική ανοσολογία.
Μετά την περίοδο του “brain drain” (διαρροή εγκεφάλων), η Ελλάδα είναι έτοιμη να διατελέσει ως κόμβος για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες. Όχι μόνο για την τοποθεσία της, το ανταγωνιστικό λειτουργικό κόστος και τον καιρό, αλλά για την υπάρχουσα υποδομή, την τεχνογνωσία και τις δεξαμενές ταλέντων που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει επίσης σοβαρές προσπάθειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “Elevate Greece” στο οποίο συμμετέχει η Thera Phragma. Το πιο σημαντικό είναι ότι το νομικό και εταιρικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται και είναι έτοιμο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία και στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.
• Ποιο το βασικό αντικείμενο της έρευνας; Σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες προσανατολίζεστε σε πρώτη φάση;
Οι εγκεφαλικές παθήσεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Παρά τις συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της βιοιατρικής τεχνολογίας, δυστυχώς, οι θεραπείες για πολλές από τις πιο διαδεδομένες εγκεφαλικές διαταραχές δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Εξειδικευόμαστε στην ερεύνα και ανάπτυξη μονοκλονικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη λειτουργεία των βιολογικών προστατευτικών φραγμών καίριων οργάνων, όπως του εγκέφαλου, του οφθαλμού και του εντέρου. Το κύριο πρόγραμμα της εταιρείας στοχεύει στην αποκατάσταση της παθολογικής λειτουργίας του Αιματο-Εγκεφαλικού φραγμού (ΑΕΦ) σε νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο, και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Παράλληλα η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία που θα ενισχύει τη διαπερατότητα θεραπευτικών παραγόντων (για γονιδιακές, κυτταρικές και RNA θεραπείες, καθώς και άλλων μακρομορίων) στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Με αυτό τον τρόπο δηλ. θα επιτρέπεται η διείσδυση και η ελεγχόμενη μεταφορά των παραγόντων εντός του ΚΝΣ, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την στοχευμένη δράση τους, σε ασθενείς με παθήσεις του εγκεφάλου.
• Η χρηματοδότηση σε επίπεδο Έρευνας αποτελεί ίσως το δυσκολότερο κεφάλαιο για την έναρξη μιας επιχείρησης. Ποιος ο “μηχανισμός στήριξης” σε αυτή τη φάση;
Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα επόμενα 1-2 χρόνια μέσω επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του πρώτου μας προγράμματος. Μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης διοχετεύετε στην ανάπτυξη της ελληνικής παρουσίας μέσω της Thera Phragma. Ένας από τους κύριους στόχους μας για το 2025 είναι να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση από επενδυτές κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε την ερευνητική μας δραστηριότητα και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των καινοτόμων θεραπειών μας.
• Η είδηση αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Τι σημαίνει σε επιστημονικό επίπεδο μια τέτοια εξέλιξη;
Όπως αναμενόταν, η είδηση της αποχώρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο ΠΟΥ διαχειρίστηκε εσφαλμένα τον COVID-19, απέτυχε να υιοθετήσει “επείγουσες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις” και δεν έδειξε την απαραίτητη αποστασιοποίηση από “ακατάλληλες” πολιτικές επιρροές των μελών του ΠΟΥ. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη διεθνή αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων.
• Που αναμένεται να έχει φτάσει το νέο εγχείρημα σε έναν ορίζοντα 5ετίας; Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας;
Οι στόχοι μας για την επόμενοι 5τεια είναι να ολοκληρώσουμε τη φάση 1 κλινικών δοκιμών σε τουλάχιστον δυο προγράμματα μονολογικών αντισωμάτων για την αποκατάσταση και τη διάνοιξη το ΑΕΦ. Στοχεύουμε την ολοκλήρωση των προ-κλινικών μας μελετών, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για την έναρξη κλινικών δοκιμών μέσα στην επόμενη 3τεια. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος μας είναι η εξασφάλιση συνεχιζόμενης επενδυτικής χρηματοδότησης μέσω του εκτεταμένου επενδυτικού οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε την ομάδα μας και τις υποδομές μας στις Βοστώνη και την Αθήνα, και να διευρύνουμε τις στρατηγικές συνεργασίες μας για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των καινοτόμων θεραπειών μας.
Who is Who – Σπύρος Παπαπετρόπουλος
Ο Δρ. Σπύρος Παπαπετρόπουλος είναι Νευρολόγος και Νευροεπιστήμονας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και εξειδικεύτηκε στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου στο National Hospital for Neurology and Neurosurgery του Λονδίνου. Αποτελεί αναγνωρισμένο και καταξιωμένο στέλεχος της παγκόσμιάς βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας με 27 χρόνια επιτυχούς καριέρας στη ιατρική, τη βιοφαρμακευτική έρευνα, με περισσότερες από 170 δημοσιεύσεις και περίπου 12.000 αναφορές και πολλές πατέντες, καθώς και πολυάριθμα projects για την έγκριση νέων φαρμάκων σε διάφορες νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, στα οποία ήταν επικεφαλής.
Ο Δρ. Παπαπετρόπουλος είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Phragma Therapeutics Inc. και επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής Thera Phragma I.K.E. Είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικός Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bionomics Ltd (εισηγμένης στο NASDAQ), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lipocine Therapeutics Inc (εισηγμένης στο NASDAQ) καθώς και ιδρυτής και Πρόεδρος της Encephalos Life Sciences LLC. Έχει διατελέσει Καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, επιστημονικός σύμβουλος του Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη και έχει υπηρετήσει σε ανώτερες θέσεις σε κορυφαίες εταιρείες όπως η Biogen Inc, Allergan Inc, Pfizer Inc, Teva Pharmaceuticals και Acadia Pharmaceuticals Inc.
Με ένα μεγάλο κεφάλαιο γνώσης και εμπειρίας στην ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων θεραπειών, συνδυάζοντας την ιατρική επιστήμη με επιχειρηματικές στρατηγικές στον τομέα της υγείας, ο Δρ. Παπαπετρόπουλος έχει καθοδηγήσει πολυάριθμα προγράμματα βιοφαρμακευτικής έρευνας, (μικρά μόρια, βιολογικά προϊόντα, γονιδιακές θεραπείες), και έχει αναλάβει σημαντικά projects για παγκόσμιες εγκρίσεις νέων φαρμάκων και λανσαρίσματα προϊόντων. Παράλληλα έχει αναλάβει τον μετασχηματισμό αναπτυσσόμενων εταιρειών και έχει συμμετάσχει σε στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες συγχωνεύσεων, που εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας τη δημιουργία αξίας για μετόχους και επενδυτές.
Πηγή: The Doctor
Πηγή: healthpharma.gr