Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Παπαδημητρίου: 40 χρόνια στο μονοπάτι υπηρέτησης της Δημόσιας Υγείας

Blog

Παπαδημητρίου: 40 χρόνια στο μονοπάτι υπηρέτησης της Δημόσιας Υγείας

«Ο κλάδος μας παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί αμφισβήτηση και βολές, παραμένει προσηλωμένος στο φωτεινό μονοπάτι της υπηρέτησης της Δημόσιας Υγείας και του ασθενή» όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στον εορτασμό «40 χρόνια ΣΦΕΕ».

Τα τελευταία σαράντα (40) χρόνια με τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο ο ΣΦΕΕ έχει αναδειχθεί σε αξιόπιστο κοινωνικό εταίρο της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τους ΣΦΕΕ, μέσω της διαμόρφωσης και υποστήριξης ισχυρών και τεκμηριωμένων θέσεων συμβάλλει αποφασιστικά στην αρχιτεκτονική αλλά και την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αυξήσει την παρουσία του στους Ευρωπαϊκούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο ΣΦΕΕ είναι και θέλει να είναι η φωνή του συνόλου της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας. Είναι ο Σύνδεσμος που καλύπτει όλο το εύρος της βιομηχανίας του φαρμάκου στην Ελλάδα. Και της πρωτότυπης και της γενόσημης. Γιατί το σημερινό πρωτότυπο είναι το αυριανό γενόσημο. Γιατί η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων μπορεί να δημιουργεί χώρο για την επερχόμενη καινοτομία.

Είναι ένας πολυπαραγοντικός οργανισμός που προσπαθεί να εκφράζει το σύνολο των μελών ισότιμα και χωρίς διακρίσεις. Δίνει βήμα και λόγο σε όλα τα μέλη του. Μέσω των Επιτροπών του, που απαρτίζονται από Γενικούς Διευθυντές και στελέχη των εταιριών μελών του, ζυμώνει απόψεις και προωθεί λύσεις» όπως τόνισε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Κανόνες και κώδικας δεοντολογίας

Ο ΣΦΕΕ υπηρετεί ένα αυστηρό και δυναμικό πλαίσιο κανόνων, που συνοψίζονται στον κώδικα δεοντολογίας μας, τον οποίο επικαιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων της EFPIA.

«Ο κλάδος μας παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί αμφισβήτηση και βολές, παραμένει προσηλωμένος στο φωτεινό μονοπάτι της υπηρέτησης της Δημόσιας Υγείας και του ασθενή, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι από τον ΣΦΕΕ προέρχονται διαχρονικά οι προτάσεις προς την πολιτεία για την εισαγωγή περισσότερων κανόνων και την αύξηση της διαφάνειας, τις οποίες η τελευταία συχνά ακολουθεί. Τρανταχτό παράδειγμα το πλαίσιο δημοσιοποίησης που έχει εισαχθεί τα τελευταία χρόνια».

Αναφερόμενος στους στόχους του ΣΦΕΕ, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε χαρακτηριστικά πως:

  • Στόχος μας, είναι και θα είναι η κατάκτηση ενός υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής και οικονομικής προόδου.
  • Συνεργαζόμαστε με την EFPIA και φέρνουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα στη χώρα μας, προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας.
  • Συνομιλούμε με το Υπουργείο Υγείας για τις προτεραιότητες στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική και για τη διαμόρφωση ισχυρής ελληνικής φωνής.
  • Επικοινωνούμε τις θέσεις μας με ειλικρίνεια και αμεσότητα στην Πολιτεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα θεσμικά όργανα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και, βέβαια, στους φορείς των ασθενών.

Με τους φορείς των ασθενών επιδιώκουμε μια σταθερή αμφίδρομη επικοινωνία με αμοιβαίο σεβασμό και πνεύμα συνεργασίας για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων καθώς και τη συνδιαμόρφωση προτάσεων, εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

40 χρόνια παρουσίας

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ιδρύθηκε το 1982 και εργάζεται για την προώθηση θέσεων που προάγουν το κοινό συμφέρον των ασθενών, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Από το 1983 είναι μέλος της EFPIA (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων & Συνδέσμων), η οποία αποτελεί τη φωνή της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Οκτώβριο του 2021, ο ΣΦΕΕ έγινε μέλος της IFPMA (Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιομηχανίας Φαρμάκου & Συνδέσμων), του φορέα εκπροσώπησης φαρμακευτικών επιχειρήσεων και συνδέσμων με ερευνητική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο.

Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που καλύπτουν περισσότερο από το 95% της αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας. Αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας.

Οι 60 εταιρείες μέλη του -17 ελληνικές και 43 διεθνείς- επενδύουν διαρκώς στη δημιουργία και τη διάθεση καινοτόμων, ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών, ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμα επιλογής και πρόσβασης όλων σε καλύτερη Υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι τρεις άξονες του ΣΦΕΕ

«Ξεδιπλώνοντας» τους τρεις στρατηγικούς άξονες με ενεργή παρουσία και συνεισφορά επί 40 συναπτά έτη (Υγεία, Οικονομία και Κοινωνία) του ΣΦΕΕ, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

1. Υγεία

«Ο χώρος του φαρμάκου είναι ένας υπέροχος επαγγελματικός χώρος γιατί πραγματικά καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία του πληθυσμού. Χάρη στα φάρμακα σήμερα ζούμε περισσότεροι, ζούμε περισσότερο και ζούμε καλύτερα.

Ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει το σπουδαιότατο επιστημονικό επίτευγμα της εξεύρεσης αποτελεσματικού εμβολίου κατά της COVID-19 σε λιγότερο από ένα χρόνο!

Η νίκη αυτή δεν είναι η μοναδική. Πολλές ασθένειες αντιμετωπίζονται σήμερα αποτελεσματικά, οι άνθρωποι που πάσχουν καταφέρνουν να επιβιώσουν, να ζουν μια καλύτερη καθημερινότητα, να επιστρέφουν στην εργασία τους.

Η περίοδος 1995-2015 χαρακτηρίζεται κυρίως από την επανάσταση στην τεχνολογία και την φαρμακευτική καινοτομία με την εισαγωγή πολλών νέων καινοτόμων φαρμάκων και σωτήριων θεραπειών – στον καρκίνο, τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον Σακχαρώδη Διαβήτη, σε σημαντικό αριθμό Σπάνιων Παθήσεων κοκ – που οδήγησαν σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Στο διάστημα αυτό το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2 χρόνια, και η αύξηση οφείλεται κατά 44% στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων», τονίζει ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

2. Οικονομία – Απασχόληση

Ο Φαρμακευτικός κλάδος επενδύει στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, ενισχύει την Εθνική Ανταγωνιστικότητα, την Εθνική Οικονομία και απασχολεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.

«Αποτελούμε μία ισχυρή Εθνική παραγωγική δύναμη, με περισσότερες από 150 εταιρείες και 28 εργοστάσια. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €6,7 δισεκ. (3,6% του ΑΕΠ) το 2019. Έτσι, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών μας δημιουργούνται άλλα 3,3 ευρώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά (άμεση και έμμεση) εκτιμάται σε 153 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 3,9% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει άλλες 3 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Και να τονίσουμε εδώ ότι τα 2/3 (το 64%) του προσωπικού που απασχολούμε είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ο κλάδος μας παρέχει πολλές υψηλής ποιότητας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα 2,0 δισεκ. ευρώ (Facts and Figures, ΙΟΒΕ). Είμαστε, τέλος, μια σημαντική εξαγωγική δύναμη, εξάγοντας σε πάνω από 140 χώρες».

Προοπτικές ανάπτυξης

Ο κλάδος του φαρμάκου είναι ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα αλλά και πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο ΣΦΕΕ εργάζεται ώστε να αναδειχθούν και. να μεγιστοποιηθούν οι θετικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη χώρα, ώστε να. υλοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου. Η Ελλάδα θεωρείται. ελκυστικός προορισμός για τους επενδυτές λόγω της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης, του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος και των θετικών οικονομικών προοπτικών. Διαθέτει ποιοτικές υποδομές, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε χαμηλό κόστος και ώριμο οικοσύστημα καινοτομίας. Οι επενδύσεις που υλοποιούν ή έχουν ήδη ανακοινώσει αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες, διεθνείς και Ελληνικές δείχνουν ότι υπάρχει έδαφος και διάθεση.

Αν και στον χώρο του φαρμάκου η Πολιτεία υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον εξορθολογισμό και τη βιωσιμότητα και υιοθετήσει ρεαλιστική χρηματοδότηση για την φαρμακευτική δαπάνη, θα ανοίξει το δρόμο για πολύ περισσότερες επενδυτικές κινήσεις.

3. Κοινωνία

«Ο ΣΦΕΕ, αλλά κυριότερα τα μέλη του, είναι δίπλα στην κοινωνία με ουσιαστικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Δρούμε όπου υπάρχει ανάγκη. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σταθήκαμε δίπλα στον Έλληνα ασθενή, ώστε η κρίση της οικονομίας να μην μετατραπεί σε κρίση της Υγείας. Διασφαλίζοντας την πρόσβαση στο απαραίτητο φάρμακο, μέσω της “Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ” για άπορους και ανασφάλιστους.

Έχουμε προχωρήσει σε στρατηγική συνέργεια με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ) με. ένα κοινό όραμα, να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην. άμβλυνση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Έτσι, εδώ και 6 χρόνια η κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε» καλύπτει ανάγκες σε. φαρμακευτικά σκευάσματα, υγειονομικά υλικά και είδη πρώτης ανάγκης σε παιδιά που. φιλοξενούνται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Ανταποκριθήκαμε από την πρώτη στιγμή στις υγειονομικές ανάγκες που προέκυψαν στην. κρίση της πανδημίας της COVID-19, προσφέροντας νοσοκομειακό εξοπλισμό και. φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό καθώς και μέσα ατομικής προστασίας για τη θωράκιση. των εργαζομένων σε δημόσιες υγειονομικές μονάδες και σώματα ασφαλείας.
Σε όλες τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης συμμετέχουν πολλές εταιρίες μέλη μας, ενώ. παράλληλα τα μέλη μας υλοποιούν πληθώρα κοινωνικών δράσεων και, μάλιστα, πολλές. φορές χωρίς καν να το δημοσιοποιούν» σημείωσε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Ο ΣΦΕΕ στηρίζει, βραβεύει, καινοτομεί

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανακοίνωσε τη χορηγία. χρηματικών υποτροφιών σε σαράντα (40) αριστούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές, φαρμακευτικών και βιολογικών σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας.

«Στηρίζουμε τους λειτουργούς του συστήματος υγείας υποστηρίζοντας τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση. Στηρίζουμε και επιβραβεύουμε τους νέους επιστήμονες. Χαρακτηριστική επιτυχία αποτέλεσε το Innovation project το 2013, όπου ο ΣΦΕΕ. επιβράβευσε μέσα από Διαγωνισμό την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο της. υγείας, με καταβολή χρηματικού επάθλου στις καλύτερες προτάσεις, αλλά και. συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων. Η Νικήτρια, η κ. Φαίη Χριστοδούλου, χρησιμοποιώντας και το χρηματικό έπαθλο της διοργάνωσης, έφτασε το 2018 η εταιρεία της Mirοculus να εδρεύει στο Σαν Φραντσίσκο, να απασχολεί 22. άτομα, έχοντας 7 κατοχυρωμένες πατέντες στην Αμερική, 4 παγκοσμίως, και. συνολικά 33 αιτήσεις».

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.