Blog
Blog
Π. Παπαναγιώτου: Σημαντικό βήμα για τα ελληνικά δεδομένα η δημιουργία δικτύου ΜΑΦ ΑΕΕ
Σημαντικό βήμα για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται έως τις 20 Οκτωβρίου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και αφορά στη δημιουργία Εθνικού Δικτύου 17 ειδικών μονάδων για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, ο αν. Καθηγητής Ακτινολογίας, Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος νευροακτινολογίας του Ά Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και Καθηγητής Νευραοακτινολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Saarland στη Γερμανία, Παναγιώτης Παπαναγιώτου.
Σε συνέντευξη του στο DailyPharmNews επισημαίνει ωστόσο πως είναι αποδεδειγμένο εδώ και δύο δεκαετίες, ότι η νοσηλεία σε ΜΑΦ έχει βέλτιστα αποτελέσματα στην έκβαση του ασθενή, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στη χώρα μας τέτοιες μεμονωμένες μονάδες, το οργανωμένο δίκτυο είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί χθες. «Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία 17 μονάδων σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία. Ωστόσο το δίκτυο θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλα Νοσοκομεία που νοσηλεύουν σημαντικό αριθμό ασθενών με εγκεφαλικά όπως πχ το Κρατικό της Νίκαιας».
Το έλλειμα στη χώρα μας αφορά στην επείγουσα αντιμετώπιση
Ο διακεκριμένος νευροακτινολόγος εκτιμά ότι το έλλειμα στη χώρα μας έχει να κάνει με την επείγουσα αντιμετώπιση, καθώς όπως εξηγεί ο η θεραπεία του εγκεφαλικού έχει τρία στάδια: «1. Τη θεραπεία στην οξεία φάση, τις πρώτες ώρες δηλαδή, που περιλαμβάνει τη θρομβόλυση, η οποία γίνεται με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου μέχρι τις 4,5 ώρες και τη θρομβοεκτομή που έχει ένα μεγαλύτερο χρονικό παράθυρο. 2. Τη νοσηλεία στις ΜΑΦ και 3. Τη θεραπεία αποκατάστασης σε ειδικά κέντρα.
Σε ένα συνολικό σχέδιο θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθεί και η οργάνωση της οξείας επεμβατικής θεραπείας, μέσω της θρομβοεκτομής, γιατί αυτή η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στα βαριά εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς αφήνουν βαριές αναπηρίες, ή ενίοτε μπορεί να αποβούν μοιραία. Η θρομβοεκτομή αυτή τη στιγμή γίνεται σε πολύ λίγα κέντρα στην Ελλάδα, καθώς είναι λίγοι οι εξειδικευμένοι ιατροί στο δημόσιο τομέα».
Θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και προβλέπουν την δημιουργία μιας ομάδας νευροεπεμβατικών γιατρών, η οποία θα καλύπτει τα κέντρα που δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών, αναφέρει ο κ Παπαναγιώτου . Και φέρνει παράδειγμα από τη Γερμανία, όπου όπως λέει στην περιοχή του Αμβούργου, η Πανεπιστημιακή Κλινική καλύπτει 7 δορυφόρα Νοσοκομεία σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων. «Οι γιατροί μεταφέρονται με ΕΚΑΒ και δεν πάει ο ασθενής στο κέντρο, αλλά ο γιατρός στον ασθενή, κερδίζοντας έτσι χρόνο από τη μη μετακίνηση του ασθενή με προφανές όφελος για τη θεραπεία του και την έκβαση του».
Περισσότερες από 50 επεμβατικές θεραπείες στο Αρεταίειο
Και μπορεί μέχρι τώρα να γνωρίζαμε ότι το εγκεφαλικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε διάστημα έξι ωρών το αργότερο, προκειμένου να ελαττωθούν οι πιθανότητες αναπηρίας, ή για να μην αποβεί μοιραίο, ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Lancet» και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εγκεφαλικών στο Τορόντο, ανεβάζει αυτό τον χρόνο στις 12 ώρες. Μεταξύ των συγγραφέων και ο κ. Παπαπαναγιώτου, ο οποίος δηλώνει στο DailyPharmaNews: «Με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη μας πλέον θα είναι περισσότεροι ασθενείς επιλέξιμοι για θρομβοεκτομή και όχι μόνο όσοι έρχονται τις πρώτες έξι ώρες όπως ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά και ασθενείς που μπορεί να έρθουν κάποιες ώρες αργότερα, έως 12».
Ο κ. Παπαπαναγιώτου επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα μόλις το 2020 και είναι από τους πρωτεργάτες του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων «Αιγινήτειο», «Αρεταίειο» και «Αλεξάνδρα», έχοντας κομίσει μεγάλη γνώση και εμπειρία από το Τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Νευροακτιονολογίας του Νοσοκομείου Bremen-Mitte, που διευθύνει από το 2012 και εκεί βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες μονάδες εγκεφαλικών της Ευρώπης. « Το κέντρο μας στην Αθήνα, λειτουργεί δύο χρόνια. Έχουμε αξιολογήσει περισσότερους από 400 ασθενείς με ειδικά πρωτόκολλα απεικόνισης και θεραπείας. Έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 50 επεμβατικές θεραπείες και έχουμε καταστήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μας βοηθάει στην επιλογή των ασθενών για τις παραπάνω θεραπείες» .
Πηγή: dailypharmanews.gr