Blog

Π. Λιαργκόβας: Η ελληνική οικονομία διαθέτει αντισώματα για να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες της πανδημίας

Η συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, καθώς η ελληνική οικονομία διαθέτει αρκετά αντισώματα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα, αρρυθμίες, αβεβαιότητες έχουν προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια. Η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα γνώση, θα οδηγήσει σε οριακή στοχευμένη αυστηροποίηση ενδεχομένως των περιοριστικών μέτρων, με ανάλογες επιπτώσεις. Αλλά σε ένα άλλο πιο θετικό σενάριο, θα επιταχύνει την ανοσία της αγέλης, αφού είναι πιο μεταδοτική, με προφανείς επιπτώσεις στις οικονομίες και τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν δείχνει να κινδυνεύει η ανάκαμψη της οικονομίας μας, από τη νέα μετάλλαξη.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στον Καθηγητή Οικονομικών του Παν. Πελοποννήσου, Πρόεδρο του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο οποίος κατά την ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2021, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επικαλούμενος τρεις πολύ σημαντικές, όπως χαρακτήρισε, εξελίξεις: «Η πρώτη αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, το ΑΕΠ μας σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε κατά 13, 4%. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε πρωταθλητές στην Ευρωζώνη όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ενώ στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο κυμαίνεται από 2,5-3,8%. Άρα αυτό δείχνει ότι η Ελληνική οικονομία παρουσιάζει μία εντυπωσιακή ανάκαμψη. Και αυτό που διαφοροποιεί αυτή την ανάπτυξη και της δίνει χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης, είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.

Επενδύσεις σε υψηλό δεκαετίας – Υψηλότερο ποσοστό αύξησης εξαγωγών πανευρωπαϊκά

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 48,6%, το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την ΕΕ και οι επενδύσεις κατά 18,1%.Μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς το ύψος των επενδύσεων το 2021, και παρά την πανδημία, ξεπέρασε όλα τα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας». Το να κλείσει καλύτερα το 2021 πρακτικά για τον απλό πολίτη σημαίνει σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι θα δοθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος, ότι τα πλεονάσματα θα είναι μεγαλύτερα, αφού θα είναι το ΑΕΠ μεγαλύτερο και η μείωση του ελλείμματος θα είναι πιο εύκολη. Κάτι που σημαίνει, όπως εξήγησε ότι θα περισσέψουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να επιστρέψουν σε αυτούς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες πληγές σε όλη τη διάρκεια και της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε να γίνει εφικτή η οριστική μείωση της εισφοράς της αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση του φόρου επιτηδεύματος και ούτω καθεξής. Το όφελος θα το δούμε, είπε, μέσα στο 2022, γιατί τα οριστικά στοιχεία του 2021 θα είναι γνωστά το Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η αξία των των startups εκτιμάται ότι από τα 6 θα τριπλασιαστεί στα 16 δις στα επόμενα πέντε χρόνια

«Ένα δεύτερο στοιχείο της δυναμικής που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα μέσα στην πανδημία, είναι οι επιχειρηματικές συμφωνίες που είναι πολλές όπως πχ Pfizer, Sisco, Amazon και πολλές άλλες. Αυτές οι συμφωνίες δείχνουν ότι όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες θέλουν να αποκτήσουν μία θέση στην ελληνική πραγματικότητα, επειδή ακριβώς βλέπουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ θετικό. Επίσης δείχνουν και μία εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η τρίτη σημαντική εξέλιξη που μας δίνει αισιοδοξία επίσης, είναι αυτό που παλαιότερα δεν υπήρχε στη χώρα μας και «ξεφύτρωσε» μέσα στην πανδημία. Ήταν δηλαδή το 2021 μία χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή. Γιατί φαίνεται ότι δημιουργείται ένα κύμα νεοφυών επιχειρήσεων, που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Σήμερα η αξία των των startups εκτιμάται ότι από τα 6 θα τριπλασιαστεί στα 16 δις στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, δηλαδή κατά 30% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Οι 10 μεγαλύτερες κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος».

Ευοίωνες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό μέχρι το καλοκαίρι

Σχετικά με τον πληθωρισμό, που ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε ότι δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό, εξήγησε τις τρεις κύριες πηγές που τον τροφοδοτούν. «Η σημαντικότερη είναι η άνοδος της τιμής των προϊόντων ενέργειας, και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Άνοδος που είναι αποτέλεσμα των απότομων θετικών επιδράσεων, έπειτα από την πολύμηνη πτωτική πορεία της ενέργειας το 2020.Τότε μειώνονταν οι τιμές, γιατί δεν υπήρχε δραστηριότητα. Άρα φέτος ξαφνικά αυξάνεται η ζήτηση και ταυτόχρονα από όλες τις χώρες για ενεργειακά προϊόντα .Η δεύτερη αιτία είναι οι καθυστερήσεις στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, και η τρίτη, η άρση των φορολογικών ελαφρύνσεων που υιοθετήθηκαν για την ενίσχυση των πληγέντων κλάδων από την πανδημία. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι του 22 αναμένεται ότι οι παραπάνω παράγοντες σταδιακά θα υποχωρήσουν, επαναφέροντας σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X