Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ομάδα δράσης Ευρώπης – Αμερικής για την καταπολέμηση του καρκίνου

Blog

Ομάδα δράσης Ευρώπης – Αμερικής για την καταπολέμηση του καρκίνου

Πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς μετά την ανάρρωση προωθεί η Ε.Ε.

Τριάντα νέες δράσεις κατά του καρκίνου σχεδιάζονται για το επόμενο έτος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου, παράλληλα με μέτρα πρόσβασης των καρκινοπαθών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά την ανάρρωσή τους, αλλά και θεσμική κατοχύρωση του «δικαιώματος στη λήθη», ώστε να μην τους ακολουθεί το ιατρικό τους ιστορικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί επίσης διεθνή συνεργασία με την αμερικανική πρωτοβουλία Cancer Moonshot για την αντιμετώπιση του καρκίνου και στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη συγκρότηση μιας Ειδικής Ομάδας Δράσης για την Υγεία ΕΕ-ΗΠΑ,  με στόχο να επέλθουν αλλαγές στον τομέα του καρκίνου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον σχεδιασμό αυτό της Ε.Ε. αναφέρθηκε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Σουηδικής προεδρίας με θέμα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου: Εξαλείφοντας τις ανισότητες στην περίθαλψη του καρκίνου», που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης, έχουμε σύγχρονες επιστημονικές συστάσεις για προληπτικούς ελέγχους ρουτίνας για έξι μορφές καρκίνου που αποτελούν τουλάχιστον το 50% των περιστατικών καρκίνου και θανάτων στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο όμως των 30 νέων δράσεων, προβλέπονται δύο σημαντικές δράσεις πρόληψης που θα παρουσιαστούν μετά το καλοκαίρι και οι οποίες αφορούν τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, αλλά και μέτρα για περιβάλλον χωρίς καπνό ως το 2024.

Αναφερόμενη στην πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι η ανισότητα έχει πολλά πρόσωπα και εξήγησε ότι «Με έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι επιβιώνουν από τον καρκίνο. Ωστόσο, πολύ συχνά, αφού κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο, χάνουν το δικαίωμά τους να ξεχαστούν και βρίσκονται αντιμέτωποι με το ιατρικό τους ιστορικό, που μπαίνει εμπόδιο στην πρόσβαση σε ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ακόμη και μετά από δεκαετίες.

Γι΄ αυτό, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις για έναν κώδικα δεοντολογίας, θα διασφαλίσουμε την αναγνώριση της ιατρικής προόδου των τελευταίων ετών.

Επιπλέον όμως, ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη ενσωματώσει το «δικαίωμα στη λήθη» στις εθνικές τους νομοθεσίες.

Και είναι σημαντικό, οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις καταναλωτικές πιστώσεις που αναμένουμε να εγκριθούν σύντομα θα ακολουθήσουν την ίδια προσέγγιση – κάνοντας ένα ακόμη βήμα κατά της ανισότητας σε αυτόν τον τομέα, ομοιόμορφα και σε ολόκληρη την ΕΕ».

Επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου για την πρόεδρο von der Leyen και την ίδια είναι θέμα «προσωπικό», σημείωσε πως από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες του σχεδίου είναι η κατάρτιση Ευρωπαϊκού Μητρώου Ανισοτήτων για τον Καρκίνο, καθώς αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία των σχεδίων να κατανοήσουν, να αντιμετωπίσουν και να μειώσουν τις ανισότητες για τον καρκίνο μεταξύ των κρατών μελών και να στοχεύσουν καλύτερα τις επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Η κ. Κυριακίδου, τόνισε ότι μετά από δύο χρόνια δουλειάς, καταρτίσθηκε για πρώτη φορά το προφίλ κάθε χώρας για τον καρκίνο.

Στα βασικά ευρήματά τους αναφέρεται ότι ο καρκίνος είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, και ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους στην Ε.Ε., με πρώτο τον καρκίνο του πνεύμονα να παραμένει μακράν η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο. Χαρακτήρισε όμως ακόμη πιο ανησυχητική, τη διπλάσια διαφορά στη θνησιμότητα από καρκίνο σε ολόκληρη την Ε.Ε. και σημείωσε ότι ακόμη και εντός των χωρών, τα ποσοστά θνησιμότητας, οι παράγοντες κινδύνου και η πρόσβαση στην περίθαλψη ποικίλλουν πολύ, ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το φύλο ή την ηλικία.

«Τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και χαμηλότερα εισοδήματα πλήττονται περισσότερο και η πρόσβαση στη φροντίδα είναι πιο περιορισμένη σε απομακρυσμένες περιοχές», είπε, παρατηρώντας ότι οι ανισότητες παρατηρούνται ακόμη και στις περιπτώσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, με τον έλεγχο για καρκίνου του μαστού να κυμαίνεται από 6 έως 90% και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από 25 έως 80%, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι ανισότητες δεν είναι αποδεκτές».

Πηγή: in.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης