Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Ολύμπιος Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ) στο CNN Greece: Ήρθε η ώρα ρεαλιστικής αύξησης και ελέγχου της δαπάνης

Blog

Ολύμπιος Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ) στο CNN Greece: Ήρθε η ώρα ρεαλιστικής αύξησης και ελέγχου της δαπάνης

Στο μείζον θέμα της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης που παραμένει στάσιμη σχεδόν 9 χρόνια, την ώρα που η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει με κάθε τρόπο τον ασθενή αλλά και τη δημόσια υγεία και οικονομία, και εν μέσω καταιγίδας υποχρεωτικών εισφορών που διαρκώς αυξάνονται, αναφέρεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στην συνέντευξή του στο CNN Greece για το αφιέρωμα στην Υγεία.

Σε μία συνέντευξη για όλα τα κρίσιμα θέματα του κλάδου, ο επικεφαλής του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρεται στην ανάγκη να αυξηθεί η δαπάνη και ταυτόχρονα να ελεγχθεί στρατηγικά, ώστε να γνωρίζουμε τι ξοδεύουμε και πού. Η υποχρηματοδότηση που υφίσταται ο κλάδος έχει ως αποτέλεσμα αφενός να καθυστερεί η είσοδος νέων φαρμάκων στην αγορά και αφετέρου να σημειώνονται περικοπές και απομακρύνσεις εργαζομένων από τις εταιρείες. Ο κλάδος δεν συμμετέχει στην αύξηση του πληθωρισμού, τονίζει εμφατικά ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας ότι το πλέον δυσεπίλυτο ζήτημα, αποτελεί η υποχρηματοδότηση και γι’ αυτόν τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη η αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ψήφισμα που εξέδωσε μετά τη Γενική Συνέλευσή του ο Σύνδεσμος στις 30 Μαρτίου 2023, τονίστηκε ότι η φαρμακευτική δαπάνη, υπολείπεται κατά 47% από τη δαπάνη της Δυτ. Ευρώπης και κατά 26% από τους πόρους της Ν. Ευρώπης. Παρά την σοβαρή υποχρηματοδότηση ωστόσο, η τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα είναι κανονική και απρόσκοπτη, σημειώνει.

Και μπορεί οι ασθενείς στην Ελλάδα να μην στερούνται τις νέες καινοτόμες θεραπείες τους -είναι γεγονός αυτό- ωστόσο, η είσοδος των νέων θεραπειών από την Ευρώπη, καθυστερεί περισσότερο από την ροή των τοπικών διαδικασιών και εγκρίσεων.

Όσον αφορά στο σημαντικό θέμα της καινοτομίας, ο κ. Παπαδημητρίου, προτείνει την σύσταση ενός Ταμείου Καινοτομίας που θα μπορεί να χρηματοδοτεί νέες θεραπείες για σοβαρά νοσήματα, θεραπείες σημαντικές στη διάθεση ασθενών και γιατρών.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρεται στην ανάγκη διασύνδεσης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, στην εισαγωγή του Ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς στο σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να δώσει μία πιο σαφή εικόνα της πορείας του ασθενούς και των θεραπειών του, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο παράδοξο της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών μας, η οποία το 2022 άγγιξε τα 320 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα επίπεδα της ανεργίας, είναι τα χαμηλότερα της 12ετίας.

Αναφέρεται ακόμη και στην πορεία των κλινικών μελετών, όπου στη διάρκεια της πανδημίας είναι γεγονός, ότι υλοποιήθηκαν σημαντικές μελέτες, οι οποίες απέδωσαν καρπούς σε έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμάκων. Ωστόσο, το επενδυτικό clawback, δεν απέδωσε για τις κλινικές μελέτες και πως μόνο το 4.6% από τα 250 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν για συμψηφισμό.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ζητά την συνέχιση των προγραμμάτων συμψηφισμού για το επενδυτικό clawback και ειδικά για τις κλινικές μελέτες, να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στις διεθνείς επιχειρήσεις να καταθέσουν περισσότερα προγράμματα κλινικών μελετών, ώστε να έχουν κάποιο όφελος από αυτά, και ταυτόχρονα να φέρουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Και φυσικά από την κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να λείψει και η αιχμή για τις επερχόμενες εκλογές, και ειδικότερα, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της φαρμακοβιομηχανίας, τι συζητάνε και τι θεωρούν αδιαπραγμάτευτο, στην επόμενη ημέρα των εκλογών, οι εκπρόσωποι του κλάδου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ειδικότερα, «Η συνέχεια από το πριν στο τώρα και από το τώρα στο αύριο, είναι φυσικά το ευκταίο. Η χρηματοδότηση να ενισχυθεί, ώστε να ελεγχθούν οι υποχρεωτικές εισφορές. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υφιστάμεθα αυξανόμενα ποσοστά επιστροφών, ήδη έχουμε ξεπεράσει όλα τα όρια που υπάρχουν στις χώρες της ΕΕ και αν μη τι άλλο, η βελτίωση για το δικό μου το μυαλό, περνά από τη σταθεροποίηση. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο αφιέρωμα του CNN Greece «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

 

Πηγή: www-cnn-gr.cdn.ampproject.org
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης