Επιστροφή πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο του από το PSI κατάφερε και πέτυχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που προωθεί πλέον με τη βοήθεια αυτών των χρημάτων σημαντικές ανταποδοτικές δράσεις για τους φαρμακοποιούς.
«Υπήρξαν συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες από τη Διοίκησή μας και του λογιστικού γραφείου με το οποίο εδώ και ένα χρόνο συνεργαζόμαστε που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα» αναφέρει μιλώντας στο DailyPharrmaNews ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς.
Οι προσπάθειες αυτές, όπως εξηγεί, οδήγησαν στο να γίνουν τροποποιητικές δηλώσεις για το φόρο που πληρώνει κάθε χρόνο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τα έτη 2015 και 2016 με αποτέλεσμα να επιστραφεί σε δόσεις στις 26.10.2020 και 30.10.2020 φόρος ποσού 4.391.499,96 Ευρώ, και στις 30.12.2020 το ποσό των 370.680,09 Ευρώ, συνολικά δηλαδή 4.829.511,72 Ευρώ».
Ωστόσο το κέρδος για τον ΠΦΣ θα είναι πολύ μεγαλύτερο μακροπρόθεσμα και αυτό γιατί μέχρι το 2041 θα αφαιρείται από τους τόκους που λαμβάνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος το 1/30 του PSI με αποτέλεσμα να μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα του Π.Φ.Σ,, άρα και ο φόρος που θα καλείται να καταβάλει ο Π.Φ.Σ. κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δήλωση του 2019 που υπεβλήθη τον Ιούνιο 2020, αφαιρέθηκε το 1/30 του PSI και ο Π.Φ.Σ. ωφελήθηκε με το ποσό των 803.339.29 Ευρώ, ενώ συγχρόνως συμψηφίστηκε με τον φόρο εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019 το ποσό των 377.220,16 Ευρώ, ήτοι συνολικώς ο Π.Φ.Σ. ωφελήθηκε κατά το ποσό του 1.180.559,45 Ευρώ.
Αυτό το κέρδος η διοίκηση του Π.Φ.Σ. με τη λογική ότι έχει να κάνει με ένα θεσμοθετημένο έσοδο του Συλλόγου που θεσπίστηκε επί προεδρίας Δημήτρη Βαγιωνά και προέρχεται από χρήματα που συνεισφέρουν όλοι οι φαρμακοποιοί, σκοπεύει να το ,αξιοποιήσει άμεσα προς όφελος και για λογαριασμό όλων των φαρμακοποιών της χώρας, ανταποδοτικά.
Με δεδομένο ότι το 80% των χρημάτων αυτών κατατίθενται στο λογαριασμό που τηρείται για το Κεφάλαιο Αποζημιώσεως Εξόδου Φαρμακοποιών -ΚΑΕΦ, πρώτη και βασική μέριμνα για τη διοίκηση του ΠΦΣ είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται κάθε χρόνο στους φαρμακοποιούς που αποχωρούν από το επάγγελμα.
Ήδη, όπως αναφέρει ο κ. Βαλτάς έχει εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός απόδοσης του ΚΑΕΦ. «Το έχουμε εκσυγχρονίσει, το έχουμε αυτοματοποιήσει και έχουμε ζητήσει και τη συνδρομή των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων που πλέον μπαίνουν στην εφαρμογή και περνούν εκείνοι τα στοιχεία και ηλεκτρονικά προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες πληρωμής. Για εμάς η επιτυχία ήταν ότι τον προηγούμενο χρόνο, εν μέσω πανδημίας, εξοφλήσαμε συναδέλφους από οφειλές που υπήρχαν από το 2015, το 2016, το 2017, το 2018»
Σημαντικό για τον κ. Βαλτά είναι το γεγονός ότι το 2020 πληρώθηκαν ΚΑΕΦ για φαρμακοποιούς που αποχώρησαν το 2019 λόγω ακριβώς αυτής της προσπάθειας εκσυγχρονισμού καθώς πλέον υπάρχει οργανωμένο σύστημα και υπάλληλος που ασχολείται μόνο με αυτό το αντικείμενο».
Σήμερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ «υπάρχει μία πλήρης εικόνα γιατί έχουν μηχανογραφηθεί όλοι οι φάκελοι των δικαιούχων ΚΑΕΦ με ό,τι προβλήματα μπορεί να έχει ο καθένας. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που δικαιούται ΚΑΕΦ πληρώνεται άμεσα. Και αυτό γιατί μπορεί να χρωστά για παράδειγμα στην εφορία. Επειδή όλα αυτοί οι φάκελοι βρίσκονταν παλιότερα σε φοριαμούς και δεν είχαν μπει σ’ ένα σύστημα που να δίνει πληροφορία υπήρχαν προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις. Σήμερα όλα βρίσκονται σ’ ένα σύστημα που αντλεί πληροφορία και διασταυρώνει κιόλας διπλοπληρωμές και να βγάζει αυτόματα τα πιθανά προβλήματα του κάθε φακέλου. Στην πρώτη θητεία μου ως πρόεδρος έδωσα πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εκ βάθρων οργάνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε τέτοια θέματα και τώρα απλούστατα έχουμε πλέον προγράμματα που τα εφαρμόζουμε και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Δεν έχουμε πετύχει το 100%. Θα το πετύχουμε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα που πιστεύω ότι όλα θα λειτουργούν στην εντέλεια και που όπως είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, η πληρωμή του ΚΑΕΦ θα είναι ζήτημα το πολύ δύο μηνών. Αυτό που χρειάζεται είναι να βοηθήσουν οι Σύλλογοι να βάζουν τα στοιχεία τα οποία μέχρι σήμερα, μας τα έστελναν ενώ πλέον μέσω της εφαρμογής τους δίνουμε τη δυνατότητα να τα περάσουν οι ίδιοι σκανάροντας τα έγγραφα που απαιτούνται. Επομένως θα είναι για εμάς όλα πολύ πιο εύκολα εάν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς το κάνουν οι τοπικοί σύλλογοι. Εμείς πλέον θα ασχολούμαστε με τον έλεγχο αυτών των στοιχείων και αφού θα τα ελέγχουμε και μας φύγει το φυσικό αρχείο, θα πληρώνουμε. Ο στόχος είναι για τους δικαιούχους του 2020 να μειωθεί πολύ ο χρόνος πληρωμής τους. Είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει το νέο σύστημα και σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ό,τι πρόβλημα προκύψει για να προχωρήσουμε όπου χρειαστεί σε βελτιώσεις. Ήδη εκπαιδεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι συνεργάτες υπάλληλοι των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων. Είμαστε όμως μία μεγάλη ομάδα και χρειάζεται συντονισμός. Πάμε όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο. Η ομάδα του Δ.Σ. του ΠΦΣ που ασχολείται με αυτό, οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι του Συλλόγου, οι υπάλληλοι των τοπικών Συλλόγων».
Από κει και πέρα, πέρα από την ενίσχυση των αποζημιώσεων για το ΚΑΕΦ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προχωρήσει με το υπόλοιπο 20% που κατατίθεται στον λογαριασμό του Π.Φ.Σ., σε δράσεις που θα ενισχύσουν και θα προστατέψουν τον φαρμακοποιό, και οι οποίες θα αποφασιστούν και θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Έτσι, αποφασίστηκε ήδη να ξεκινήσει με αφορμή και τις πλημμύρες στην Καρδίτσα η διαδικασία υλοποίησης Ασφαλιστικής Κάλυψης Αστικής Ευθύνης των φαρμακοποιών καθώς και Ασφαλιστική Κάλυψη Περιουσίας του φαρμακείου με την χρηματοδότηση από τον Π.Φ.Σ. σημαντικού μέρους του κόστους των ασφαλίστρων.
Ακόμη, ο Π.Φ.Σ. θα προβεί στη χρηματοδότηση σημαντικού μέρους του κόστους της διαδικασίας συλλογής των αποβλήτων από τα φαρμακεία ενώ βέβαιο είναι ότι ο Π.Φ.Σ. θα συνδράμει ακόμη περισσότερο οικονομικά τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων προς όφελος των φαρμακοποιών – μελών τους. Ήδη πέρσι υπήρξε αύξηση κατά 10% των επιχορηγήσεων του ΠΦΣ προε τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους. «Αυτό έγινε γιατί θέλουμε τους Συλλόγους να εκσυγχρονιστούν, να παρέχουν υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες στους συναδέλφους φαρμακοποιούς. Προσπαθούμε γι΄ αυτό να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα δώσει τη δυνατότητα της online σύνδεσης των μηχανογραφικών συστημάτων των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων με εκείνο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ώστε με αυτόν τον τρόπο και με την πρόσληψη υπαλλήλων για να μπορούν να οργανωθούν Σύλλογοι που δεν έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν. Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου είναι ότι δεν μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους. Οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν αυτό είναι οι Σύλλογοι που έχουν Διανεμητικό Λογαριασμό διότι οι προσλήψεις των υπαλλήλων γίνονται από τους Διανεμητικούς Λογαριασμούς που λειτουργούν για τους Διανεμητικούς Λογαριασμούς και στηρίζουν έτσι τη λειτουργία τους ως τοπικοί Σύλλογοι».
Πηγή: dailypharmanews.gr