Ειδικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων με διαδικασίες εξπρές ετοιμάζει να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λόγω του κορονοϊού.
Ειδικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων με διαδικασίες εξπρές ετοιμάζει να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λόγω του κορονοϊού, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και άρον άρον η ρύθμιση για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, είτε μέσω των Κέντρων Υγείας και τον Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), είτε μέσω των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Η διάταξη αναμένεται να προωθηθεί είτε μέσω κύρωσης νόμου είτε ακόμη και ως ΠΝΠ σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.
Οι αμοιβές
Με βάση τη διάταξη, οι οικογενειακοί γιατροί τόσο στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ θα αμείβονται με το ποσό των 2000 ευρώ έως το τέλος Ιουνίου.
Να υπενθυμιστεί ότι μετά την άρνηση του ιατρικού κόσμου να συμμετάσχει στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, η αμοιβή τους είχε αυξηθεί από 1800 ευρώ ως πάγια αντιμισθία που είχε ορισθεί στο παρελθόν, στα 2000 ευρώ αλλά μόνο έως τον Μάρτιο του 2020.
Ήδη πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό παρέπεμπε τους πολίτες που έχουν συμπτώματα να παρακολουθούν την υγείας τους με τον οικογενειακό γιατρό τους, έστω κι αν οι περισσότεροι δεν διαθέτουν αφού η ανασυγκρότηση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Γι αυτό εξάλλου και μπήκαν στη μάχη επισήμως και 5 Κέντρα Υγείας μόνο για τον κορονοϊό ενώ ενεργοποιούνται και ιδιώτες γιατροί.
Με τη διάταξη πάντως οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα αμείβονται με το ποσό των 2000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών στον κατάλογό τους.
Η διάταξη
Η διάταξη – που παρουσιάζει το HealthReport.gr – αναλύει εκτενώς το πως θα πληρώνονται οι γιατροί με τις ειδικότητες του οικογενειακού γιατρού (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι).
Ωστόσο δεν γίνεται σαφές τι θα γίνει με τους οικογενειακούς γιατρούς των ΤΟΜΥ που σήμερα αμείβονται όσο ένας επιμελητής Α του ΕΣΥ, αλλά και τους οικογενειακούς γιατρούς που είναι μόνιμοι και ενταγμένοι στα Κέντρα Υγείας.
Σε ότι αφορά πάντως στους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, σήμερα στη λίστα είναι ελάχιστοι αφού το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού κόσμου είχε αρνηθεί να συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό όταν το 2018 είχαν καταργηθεί οι προηγούμενες συμβάσεις και άλλαξε και ο τρόπος αποζημίωσης τους.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι προβλέπεται στη διάταξη:
«Μηνιαία αποζημίωση οικογενειακών ιατρών κατά την διάρκεια του πρώτου έτους της σύμβασής τους
Αιτιολογική Έκθεση
Με την παρούσα διάταξη καθορίζεται το ποσό της καταβλητέας μηνιαίας αποζημίωσης στις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων στους οικογενειακούς ιατρούς των άρθρων 6 και 22 του ν.4486/2017 καθώς και στους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού ιατρού ιδιώτες ιατρούς με ενεργές συμβάσεις κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος.
Επίσης καθορίζεται στο πλαίσιο της τρίτης παραγράφου ο τρόπος και τα επιμέρους κριτήρια προσδιορισμού του τρόπου αποζημίωσης των ανωτέρω κατηγοριών προσώπων μετά την παρέλευση των αποκλειστικά καθοριζόμενων χρονικών διαστημάτων αποζημίωσης με το ποσό των δύο χιλιάδων (2000€) μηνιαίως.
Προτεινόμενη Διάταξη
Άρθρο 3
Μηνιαία αποζημίωση οικογενειακών ιατρών κατά την διάρκεια του πρώτου έτους της σύμβασής τους
Η μηνιαία αποζημίωση των οικογενειακών ιατρών των άρθρων 6 και 11 του ν.4486/2017 (Α` 115), και των ασκούντων καθήκοντα οικογενειακού ιατρού ιδιωτών ιατρών, με ενεργές συμβάσεις κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος ορίζεται για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30.6.2020 στα δύο χιλιάδες (2.000,00) ευρώ.
Η μηνιαία αποζημίωση των οικογενειακών ιατρών των άρθρων 6 και 11 του ν.4486/2017 (Α`115), και των ασκούντων καθήκοντα οικογενειακού ιατρού ιδιωτών ιατρών, για το πρώτο έτος της σύμβασής τους ορίζεται για ολόκληρη τη χρονική διάρκεια μέχρι τη συμπλήρωσής του της στα δύο χιλιάδες (2.000,00) ευρώ.
Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των παραγράφων 1 και 2 για τις αντίστοιχες κατηγορίες δικαιούχων του παρόντος άρθρου η αποζημίωση προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία του εγγεγραμμένου πληθυσμού ευθύνης, σε κάθε οικογενειακό ιατρό ή ασκούντα καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, με ανώτατο όριο τα δύο χιλιάδες (2.000€) ευρώ».
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 6 του ν.4486/2017 (Α`115), αναφέρει μεταξύ άλλων ότι
«Ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να είναι:
α) ιατρός κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στις Το.Μ.Υ., στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ.,
β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017,
γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.»
«5. Ως οικογενειακοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό.»
4. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς είναι:
α) ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, με αρμοδιότητα οικογενειακού ιατρού, σε αναλογία ένας (1) ιατρός ανά δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα (2.250) εγγεγραμμένους ενήλικες,
β) παιδίατροι, με αρμοδιότητα οικογενειακού ιατρού, σε αναλογία ένας (1) παιδίατρος ανά χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά».
Πηγή: healthreport.gr