Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Οι Βρυξέλλες «ανάβουν το πράσινο φως» για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Blog

Οι Βρυξέλλες «ανάβουν το πράσινο φως» για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα, να δοθεί η τελική έγκριση από την ΕΕ και να υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις για την χρηματοδότηση του προγράμματος που αφορά στη διενέργεια 50.000 απογευματινών χειρουργείων.

Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, ότι η διενέργεια 50.000 απογευματινών χειρουργείων θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων για τα τακτικά χειρουργεία στη χώρα μας.

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες το Υπουργείο Υγείας, τα αναμένουν οι περισσότεροι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα, για να υποβληθούν σε επέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα περισσότερες από 103.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα. Αν και τα κριτήρια δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί, προτεραιότητα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα δοθεί σε όσους βρίσκονται στη λίστα για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας -όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο – από τα περιστατικά που είναι σε αναμονή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία της εν λόγω μεταρρύθμισης και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι δεν τηρείται η σειρά προτεραιότητας στη λίστα αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ, αλλά ότι τα περιστατικά, που προωθούνται το απόγευμα, επιλέγονται με βάση το ενδιαφέρον τους.

Πάντως ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι οι χρόνοι αναμονής θα πέσουν στο μισό. Παράλληλα επεσήμανε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ότι το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημειώθηκε ρεκόρ στα τακτικά χειρουργεία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, το πρώτο τετράμηνο του 2024 διενεργήθηκαν περίπου 175.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ένας αριθμός που όχι μόνο επαναφέρει τα προ πανδημίας standards, αλλά τα ξεπερνά σημαντικά σε σχέση με το έτος 2019, οπότε είχαν γίνει 171.000 επεμβάσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, θα αλλάξουν την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στις δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Γεωργιάδης έφερε για άλλη μια φορά το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Μιας χώρας με κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας, όσον αφορά στον πληθυσμό, η οποία, όμως, έχει 266.000 τακτικά χειρουργεία σε αναμονή.

Παράλληλα, εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη βούλησή του να εφαρμοστούν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία διαλογής ασθενών, όπως συμβαίνει και στο Ισραήλ.

Άλλωστε οι μεγάλες ουρές αναμονής στα ΤΕΠ είναι ένα πρόβλημα, που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη χώρα μας το έχει αναγνωρίσει, και έχει δρομολογήσει αλλαγές.

“Η μεγαλύτερη πίεση, που ασκείται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας, παρατηρείται στα ΤΕΠ και στην υποδοχή των ασθενών. Στην τελευταία εφημερία του Ευαγγελισμού προσήλθαν περίπου 1.200 ασθενείς”, είπε ο κ. Γεωργιάδης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από τα Χανιά στην οποία υπογράμμισε ότι σε ένα χρόνο από τώρα με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών η εικόνα στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων θα είναι τελείως διαφορετική.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης