Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Οι πρωταγωνιστές της κούρσας των νέων εμβολίων RSV – Έρευνα

Blog

Οι πρωταγωνιστές της κούρσας των νέων εμβολίων RSV – Έρευνα

Μολονότι η επιστημονική κοινότητα στόχευε χρόνια στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων, εγκρίθηκαν ταυτόχρονα δύο, με επιπλέον ένα ακόμα να βρίσκεται στον «ορίζοντα».

Πώς θα καταναμηθεί όμως η αγορά των εμβολίων RSV; Αναλυτές της GlobalData συγκρίνοντας τα δεδομένα, προβλέπουν ότι το Arexvy της φαρμακευτικής επιχείρησης GSK θα είναι ο «ηγέτης» της αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της GlobalData διαπιστώνουν ότι η συνολική αγορά RSV θα αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029, από 1 δισεκατομμύριο δολάρια που αναμένεται φέτος, με το Arexvy να «αποτελεί σταθερά τον ηγέτης της αγοράς», όπως ανέφερε η εταιρεία στην τελευταία της έκθεση.

Στη διάρκεια αυτής της επταετούς πρόβλεψης, η GlobalData εκτιμά ότι το εμβόλιο της GSK θα συγκεντρώσει σε πωλήσεις πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής παγκόσμιας αγοράς RSV, ξεπερνώντας τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, έως το 2029.

Το Arexvy ήταν το πρώτο εμβόλιο RSV που έλαβε έγκριση από τον FDA, τον περασμένο Μάιο και ακολούθησε γρήγορα το «πράσινο φως» της ΕΕ, γεγονός που συμβάλει στην ενίσχυση της συνολικής πορείας των πωλήσεών του.

Το ανταγωνιστικό εμβόλιο RSV της Pfizer (Abrysvo), το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ευρωπαϊκή έγκριση, έλαβε έγκριση από τον FDA λίγες εβδομάδες μετά την GSK. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται να αποφέρει μόλις 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Την ίδια στιγμή, στην τρίτη θέση, βρίσκεται ένα ακόμα εμβόλιο RSV που δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση: Συγκεκριμένα, πρόκειται για το mRNA-1345 της Moderna.

Το εμβόλιο, το οποίο λειτουργεί διαφορετικά από τα εμβόλια της GSK και της Pfizer, χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA της Moderna. Πρόσφατα ξεκίνησε μια κυλιόμενη υποβολή στον FDA μαζί με άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, αλλά απέχει ακόμη αρκετούς μήνες από οποιαδήποτε πιθανή έγκριση.

Τόσο η GSK όσο και η Pfizer έχουν εγκρίσεις για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η Moderna θα υποβάλλει αίτηση για χρήση σε μικρότερα παιδιά, τα οποία μπορεί επίσης να αρρωστήσουν σοβαρά από το RSV. Το φάρμακο αναμένεται να εισέλθει στην αγορά το 2024, αλλά παρά το γεγονός ότι είναι τρίτο κατά σειρά, η GlobalData βλέπει «εκθετική ανάπτυξη» στις πωλήσεις του, ξεπερνώντας το Abrysvo, με έσοδα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2029.

Τι είναι ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV)

Ο RSV είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που προκαλεί λοιμώξεις των πνευμόνων και των αναπνευστικών οδών σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Η κυκλοφορία του RSV είναι εποχιακή, συνήθως ξεκινάει το φθινόπωρο και κορυφώνεται τον χειμώνα.

Ο ιός προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται σε ένα κοινό κρυολόγημα, αλλά για τους ηλικιωμένους μπορεί να είναι θανατηφόρος. Σημειώνεται, ότι πέρα από τους ηλικιωμένους, ο ιός RSV είναι επίσης πολύ επικίνδυνος για τα μωρά, τα οποία είναι πιο δύσκολο να εμβολιαστούν επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάθε χρόνο, 58.000 έως 80.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ηλικίας 5 ετών και κάτω νοσηλεύονται εξαιτίας του RSV και 100 έως 300 πεθαίνουν.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης