Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι που έχουν επιδεινωθεί από την CoVid-19

Blog

Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι που έχουν επιδεινωθεί από την CoVid-19

Κάθε χρόνο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συντάσσει την Έκθεσή του για τους Παγκόσμιους Κινδύνους, που αποτελούν απειλή για τον κόσμο. Η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα από σχεδόν 1.000 στελέχη που ερωτήθηκαν και τα οποία απασχολούνται σε διάφορους οργανισμούς και κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές. Στη φετινή έκθεση, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν ποιοι παγκόσμιοι κίνδυνοι έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη της πανδημίας. Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις τους.

Κοινωνικές απειλές

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής είναι ο νούμερο ένα παγκόσμιος κίνδυνος που έχει ενταθεί περισσότερο από την έναρξη της παγκόσμιας πανδημίας. Το WEF ορίζει αυτό τον κίνδυνο, τον οποίο επεσήμανε το 27,8% των ερωτηθέντων, ως την απώλεια κοινωνικού κεφαλαίου ή κοινωνικής σταθερότητας. Στην δεύτερη θέση, οι ερωτηθέντες κατέταξαν τις βιοποριστικές κρίσεις σε ποσοστό 25,5%, ενώ σε απόσταση ανάσας είναι η αποτυχία δράσης για την προστασία του κλίματος σε ποσοστό 25,4%. Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη κοινωνική απειλή, όπως την αναγνώρισε το 23% των ερωτηθέντων, ενώ στην πέμπτη θέση κατέταξαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ποσοστό 22,7%. Ακολουθούν οι κρίσεις χρέους με ποσοστό 13,8%, οι αποτυχίες στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας σε ποσοστό 12,4% και οι μεταδοτικές ασθένειες σε ποσοστό 10,9%. Οι δύο τελευταίες θέσεις των κοινωνικών απειλών καταλήφθηκαν από την ανισότητα στην πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα σε ποσοστό 10,5% και οι αντιδράσεις κατά της επιστήμης σε ποσοστό 9,5%.

Το κείμενο κάνει αναφορά στην ανάκαμψη της απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι αυτή ήταν άνιση. Οπως επισημαίνει, οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν δει τα ποσοστά απασχόλησης να ανακάμπτουν αρκετά γρήγορα μετά την εαρινή τους πτώση το 2020, ενώ οι χαμηλόμισθοι δεν έχουν ανακάμψει με τον ίδιο ρυθμό. Από τον Αύγουστο του 2021, τα ποσοστά απασχόλησης για όσους πληρώνονταν με κάτω από 27.000 δολ. ετησίως εξακολουθούσαν να είναι μειωμένα κατά 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα που απολάμβαναν πριν από την πανδημία.

Περιβαλλοντικές απειλές

Εκτός από τις κοινωνικές απειλές, μερικοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι βρέθηκαν επίσης στην κορυφή της λίστας. Τόσο η αποτυχία της δράσης για το κλίμα όσο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν στην πρώτη πεντάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τo πόσο δύσκολο ήταν για τις διεθνείς κυβερνήσεις να συνεργαστούν στις προσπάθειες ανακούφισης από την CοVid-19, οι ερωτηθέντες αισθάνονται λιγότερο από αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν απρόσκοπτα το χάος που θα μπορούσε να προέλθει από περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι οποίοι είναι εξίσου περίπλοκοι.
Συνολικά στην πρώτη δεκάδα με τις μεγαλύτερους κινδύνους που επιδεινώθηκαν βάσει της πανδημίας περιλαμβάνονται 5 Κοινωνικές Απειλές, 2 Περιβαλλοντικές Απειλές, ένας Οικονομικός Κίνδυνος και δύο Τεχνολογικοί Κίνδυνοι. 

Πηγές: https://www.visualcapitalist.com/

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης