Blog

Οι Κινεζικές βιοτεχνολογικές «αναδιαμορφώνουν» τη βιομηχανία των ΗΠΑ

Η Κίνα εξελίσσεται σε στρατηγικό παίκτη για τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Jefferies. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, το 32% της συνολικής αξίας συμφωνιών αδειοδότησης σε επίπεδο βιοτεχνολογίας προήλθε από την Κίνα, από 21% που ανέρχονταν τα έτη 2023 και 2024 αντίστοιχα.

Το μερίδιο της Κίνας στις συμφωνίες ανάπτυξης με πολυεθνικές βιοφαρμακευτικές εταιρείες έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς το ποσοστό έφτανε μόλις στο 16% το 2022 και στο 8% το 2021.

Οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε κινεζικές εταιρείες για νέες θεραπείες, αναζητώντας λύσεις απέναντι στις πιέσεις για μείωση τιμών και λήξη πατεντών σε blockbuster φάρμακα.

Σύμφωνα με την Jefferies, «οι κινεζικές βιοτεχνολογικές εταιρείες αναδιαμορφώνουν το τοπίο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, προσφέροντας αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές επιλογές ανάπτυξης προϊόντων».

Ενδεικτικά, το 2024 εγκρίθηκε στην Κίνα το ivonesimab της Akeso, ένα φάρμακο πρώτης κατηγορίας, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα των δεδομένων που παράγονται στη χώρα.

Οι λόγοι που διαμορφώνουν αυτή την τάση

Η χώρα της Ανατολικής Ασίας παρέχει επιταχυνόμενα χρονοδιαγράμματα και χαμηλότερο κόστος σε όλες τις πτυχές ανάπτυξης, όπως στο εργατικό δυναμικό, την αλυσίδα εφοδιασμού και τις κλινικές δοκιμές. Άλλοι λόγοι, σύμφωνα με την μελέτη είναι:

    • Κυβερνητική στήριξη στην Κίνα: Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δυνατότητα εισαγωγής μη κερδοφόρων βιοτεχνολογικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
    • Μικρότεροι χρόνοι ανάπτυξης και χαμηλότερα κόστη σε όλα τα στάδια.
    • Εκρηκτική αύξηση καινοτόμων φαρμάκων: Από το 2022, οι κινεζικές βιοτεχνολογικές εταιρείες ανέπτυξαν 639 φάρμακα πρώτης κατηγορίας, 360% αύξηση σε σχέση με την περίοδο 2018–2021.
    • Χαμηλότερο κόστος συμφωνιών: Τα upfront payments είναι κατά 60%–70% χαμηλότερα, ενώ το συνολικό μέγεθος των συμφωνιών είναι μειωμένο κατά 40%–50% σε σύγκριση με εταιρείες ΗΠΑ και Ευρώπης.
Τομείς ενδιαφέροντος

Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος αφορούν τον καρκίνο, τα αυτοάνοσα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε PD-1/VEGF διπλής στόχευσης θεραπείες και antibody-drug conjugates.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται πιο έντονα στις συνεργασίες με την Κίνα είναι οι Bristol Myers Squibb, Roche και Merck, ενώ οι μεγαλύτερες δαπάνες καταγράφονται από τις Bristol Myers Squibb, Pfizer και Gilead.

Παρά τις παγκόσμιες πιέσεις χρηματοδότησης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κινεζικά προγράμματα με «best-in-class» ή «first-in-class» προοπτική θα συνεχίσουν να ξεχωρίζουν, ενώ είναι απίθανο να υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες διατηρούν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X