Οι Αμερικανοί έχουν τη χειρότερη υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου, αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση.
Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν νωρίτερα και ζουν με περισσότερες ασθένειες σε σύγκριση με τις 10 πιο ανεπτυγμένες χώρες, παρόλο που οι ΗΠΑ δαπανούν τα περισσότερα για την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της δεξαμενής σκέψης για την Υγεία “The Commonwealth Fund”.
Η Αυστραλία, η Ολλανδία και η Βρετανία κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των 10 χωρών που αξιολογούνται.
“Ενώ άλλες χώρες έχουν καλύψει με επιτυχία τις ανάγκες υγείας των πληθυσμών τους, το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ συνεχίζει να υστερεί σημαντικά”, δήλωσε ο Ρέτζιναλντ Ουίλιαμς ΙΙ, αντιπρόεδρος διεθνούς πολιτικής Υγείας και καινοτομιών πρακτικής του “Commonwealth Fund”.
Για την έκθεση, οι ερευνητές συνέκριναν τα συστήματα Υγείας με βάση 70 συγκεκριμένα μέτρα σε πέντε τομείς απόδοσης. Άλλα κράτη που συγκρίθηκαν με τις ΗΠΑ ήταν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ δεν έχουν σύστημα Υγείας, καθώς οι υγειονομικές δομές δεν διασυνδέονται, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για τους ανασφάλιστους πολίτες.
Στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:
Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν τη συντομότερη ζωή και τους περισσότερους αποφεύσιμους θανάτους, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση.
Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τα περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ανασφάλιστοι και σχεδόν το ένα τέταρτο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη φροντίδα όταν τη χρειάζονται.
Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη χαμηλότερη θέση στην ισότητα Υγείας, με πολλά άτομα με χαμηλό εισόδημα να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη φροντίδα και περισσότερες ομάδες να αναφέρουν άδικη μεταχείριση και διακρίσεις όταν αναζητούν περίθαλψη.
Οι ασθενείς και οι γιατροί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλο διοικητικό φόρτο όσον αφορά τις πληρωμές, τις τιμολόγηση και τη γραφειοκρατία, με το σύστημα να ξεπερνά μόνο την Ελβετία ως προς την έλλειψη αποτελεσματικότητάς του.
Οι ΗΠΑ είχαν μόνο ένα φωτεινό σημείο στην έκθεση: κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στη “διαδικασία φροντίδας”, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, την ασφάλεια και τη συμμετοχή των ασθενών. Η έμφαση που δίνει ο νόμος για την προσιτή φροντίδα στην ασφάλεια των ασθενών και τις προληπτικές υπηρεσίες εξηγεί εν μέρει την υψηλή κατάταξη, εξηγούν οι ερευνητές.
Πηγές:
Upi.com