Blog
Blog
Οι εμβολιασμοί προστατεύουν και από τα αναποτελεσματικά αντιβιοτικά
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά προκαλεί από 1,27 έως 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι εμβολιασμοί αποτελούν σημαντικό αντίδοτο. Αυτό εξήγησε η βιεννέζα ει Ursula Wieδική στα εμβόλια Dermann-Schmidt με αφορμή την Αυστριακή Ημέρα Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το Σάββατο.
Η ειδικός, επικεφαλής του Κέντρου Παθοφυσιολογίας, Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και διοργανώτρια του παραδοσιακού εκπαιδευτικού συνεδρίου για γιατρούς και φαρμακοποιούς, αναφέρθηκε στον τεράστιο κίνδυνο που εγκυμονούν τα φάρμακα που καθίστανται αναποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων.
“Η μικροβιακή αντοχή (αντίσταση στα αντιβιοτικά) κατατάχθηκε από τον ΠΟΥ στην πέμπτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων παγκόσμιων απειλών για τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη”. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχει απλώς ο κίνδυνος κοινές μολυσματικές ασθένειες όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η γονόρροια ή η σαλμονέλωση να μην μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν εύκολα.
Από την άλλη πλευρά, το 2010 και το 2020, για παράδειγμα, θα εγκριθεί μόνο το ένα τρίτο του αριθμού των νέων αντιβιοτικών όπως για παράδειγμα το 1950 και το 1960.
“Οι εμβολιασμοί έχουν άμεση και έμμεση επίδραση στην αντοχή στα αντιβιοτικά”, εξήγησε η Ursula Wiedermann-Schmidt.
Άμεση επίδραση της ευρείας εμβολιαστικής προστασίας με τη μείωση των βακτηριακών λοιμώξεων παρατηρείται στους πνευμονιόκοκκους (πνευμονία, λοίμωξη μέσου ωτός), τον αιμόφιλο της γρίπης και τον κοκκύτη.
Λιγότερες ασθένειες σημαίνουν επίσης λιγότερες συνταγές αντιβιοτικών και λιγότερες ευκαιρίες για τα εμπλεκόμενα μικρόβια να μην προσβάλλονται πλέον από τα φάρμακα.
Μια δευτερεύουσα συνέπεια του εμβολιασμού κατά της γρίπης, για παράδειγμα, είναι ότι υπάρχουν επίσης λιγότερες δευτερογενείς λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, σύμφωνα με την ειδικό.
Εκτός από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, αυτό ισχύει και για τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και του ροταϊού.
Ένα κλασικό παράδειγμα εμβολιασμού που μειώνει την αντοχή στα αντιβιοτικά είναι ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου.
Προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους από αυτές τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.
Σε χώρες και περιοχές όπου, για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε ευρέως από το 2010 ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο κατά 13 ορότυπων του παθογόνου, η συχνότητα εμφάνισης αντοχής στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά μειώθηκε δραματικά: H μείωση αυτή είναι 83% για την πενικιλίνη, 81% για το παλιό αντιβιοτικό τετρακυκλίνη, 81% για τις λεγόμενες κεφαλοσπορίνες και 63% για τα μακρολιδικά αντιβιοτικά.
Ωστόσο, τα εμβόλια πρέπει επίσης να προσαρμόζονται συνεχώς.
Τα νέα εμβόλια κατά της φυματίωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το 2022, περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μολύνθηκαν από φυματίωση. 1,3 εκατομμύρια ασθενείς με φυματίωση πέθαναν.
Οι ανεπαρκείς, πολύ σύντομες ή ακατάλληλες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ανθεκτικών και πολυανθεκτικών ασθενειών παγκοσμίως.
Μόλις πρόσφατα, μια ελβετική μελέτη αποκάλυψε ότι μόλις δύο χρόνια αφότου ο ΠΟΥ καθιέρωσε μια αποτελεσματική και πιο εύκολα χορηγούμενη συνδυασμένη θεραπεία, υπάρχουν ήδη τα πρώτα σημάδια εμφάνισης ανθεκτικότητας.
Πηγή: iatronet.gr