Την ύπαρξη ισχυρής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχουν επικαλεστεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, τόσο κυβερνητικοί παράγοντες όσο και άνθρωποι που μετέχουν στην αλυσίδα του φαρμάκου ως ένα ισχυρό «όπλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα μας.
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του PharmacyTimes.com το οποίο αναφέρεται στις ελλείψεις γενοσήμων φαρμάκων στην Ευρώπη και στις μακροπρόθεσμες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά σε Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνει ότι δεν αρκεί μόνο να γίνεται αναφορά στη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας –που παράγει κατά κύριο λόγο γενόσημα φάρμακα- αλλά ότι είναι ανάγκη να υπάρξει έγκαιρα συστηματική στήριξή της ώστε σε δύσκολες στιγμές να μπορούν να βρεθούν τα απαραίτητα φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη.
Ακολουθεί το άρθρο:
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επιβαρύνει την παραγωγή και θα μπορούσε να έχει συνέπειες που εκτείνονται πέρα από τα σύνορα της ηπείρου.
Μια πρόσφατη έκθεση που προβλέπει ότι οι προμήθειες φθηνών γενόσημων φαρμάκων θα μειωθούν στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, έχει εγείρει ανησυχίες για μια πιθανή δευτερογενή επίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τα τελευταία 30 χρόνια της εργασιακής μου πορείας, δεν μπορώ να θυμηθώ έναν τομέα κάτω από αυτό το επίπεδο πίεσης», δήλωσε στο Politico ο Mark Samuels, Διευθύνων Σύμβουλος της British Generic Manufacturers Association (του βρετανικού οργάνου εκπροσώπησης των Εταιρειών Παραγωγής ΜΗΣΥΦΑ, αντίστοιχου του ελληνικού ΕΦΕΧ – Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των φαρμάκων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της (NHS). Καθώς το rebate αυξάνεται θα δούμε λιγότερα λανσαρίσματα νέων βιοισοδύμαων φαρμάκων και επώνυμων γενόσημων στο ΗΒ, γιατί οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν αυτά τα προϊόντα χωρίς να αποφύγουν να υποστούν ζημιά», είπε ο Samuels.
Ορισμένοι παραγωγοί φαρμάκων στην Ισπανία συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες. Το κόστος παραγωγής βασικών φαρμάκων όπως τα γενόσημα έχει αυξηθεί κατά 10% λόγω των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Το κόστος αυτών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έχει αυξηθεί κατά 112% και 150%, αντίστοιχα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας Teva.
Η Elisabeth Stampa, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Medichem SA, εταιρείας παραγωγής γενόσημων φαρμάκων στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, δήλωσε ότι αναμένει χαμηλότερη παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.
«Μπορεί να διακόψουμε 3, ίσως 5 προϊόντα εξαιτίας της άμεσης και έμμεσης επίδρασης του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους», είπε στο Reuters.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα επηρεάσει επίσης το κόστος των φαρμάκων. «Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος απλώς “τρώει” όλα τα περιθώρια πολλών παραγωγών βασικών φαρμάκων στο fixed-price σύστημα με το οποίο λειτουργούμε στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters ο Adrian van den Hoven, γενικός διευθυντής της Medicines for Europe.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά γενόσημα φάρμακα και τις τιμές των αμερικανικών γενόσημων φαρμάκων. Ο Peter Bolstorff, εκτελεστικός αντιπρόεδρος καινοτομίας και επιχειρηματικής ευφυΐας στο Association for Supply Chain Management στο Σικάγο του Ιλινόις, είπε στο Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα (CIDRAP) ότι ο «σωρευτικός αντίκτυπος» των διαταραχών στην αλυσίδα του συστήματος φροντίδας υγείας των ΗΠΑ θα «κλιμακωθεί και θα αυξήσει το άγχος», οδηγώντας σε διαταραχές στην αγορά γενόσημων φαρμάκων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης χαμηλότερο ενεργειακό κόστος από την Ευρώπη, επομένως οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραγωγής φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο καθένας από αυτούς σκέφτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Bolstorff, προσθέτοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες «βλέπουν την ενεργειακή κρίση ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε το 2021. Αυτό που ξεκίνησε ως ταχεία μεταπανδημική οικονομική ανάκαμψη μετατράπηκε σε παγκόσμια κρίση αφού η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως και οι επιπτώσεις ήταν απότομες στην Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα. Το κόστος μεταφοράς έχει αυξηθεί περίπου κατά 500% από την πανδημία. Αυτό το κόστος και τα προβλήματα έλλειψης φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ροή βασικών φαρμάκων στις αγορές των ΗΠΑ για έως και 10 χρόνια.
Το βασικό φάρμακο θεωρείται ήδη φάρμακο χαμηλού κέρδους. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να ωθήσει ορισμένους κατασκευαστές γενόσημων προϊόντων εκτός λειτουργίας.
Ο David Margraf, PharmD, PhD, MS, ένας φαρμακευτικός ερευνητής στο CIDRAP του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είπε: «Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το κόστος παραγωγής θα συνεχίσει να αυξάνεται με χαμηλότερη παραγωγή εσόδων, ειδικά από γενόσημα φάρμακα».
Για να διαβάσετε το πρωτότυπο κείμενο μπείτε εδώ
Πηγή: dailypharmanews.gr