Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν παράνομη διακίνηση συμπληρωμάτων διατροφής

Blog

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν παράνομη διακίνηση συμπληρωμάτων διατροφής

Στη «φάκα» των ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) έπεσε εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής η οποία δεν πλήρωσε τα νόμιμα τέλη που θα έπρεπε να έχει καταβάλλει και τα οποία ανέρχονται κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την Τρίτη 7 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής, διαφόρων τύπων και συσκευασιών που αντιστοιχούν σε 1.596 κωδικούς εμπορευμάτων με τα τέλη που δεν καταβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία να υπολογίζονται σε 479.000€.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:

  • 247,17 κιλά συμπληρωμάτων διατροφής σε δοχεία/ σακούλες σκόνης,
  • 128,50 κιλά συμπληρωμάτων διατροφής σε δοχεία με χάπια ή κάψουλες ή ταμπλέτες ή softgels με ένδειξη βάρους,
  • 179 τεμάχια συμπληρωμάτων διατροφής σε δοχεία με χάπια ή κάψουλες ή ταμπλέτες ή softgels χωρίς ένδειξη βάρους,
  • 170 ml συμπληρωμάτων διατροφής σε υγρή μορφή.

Κι ενώ οι έρευνες της Υπηρεσίας συνεχίζονται, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, προκειμένου να εντοπιστούν ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής που διακινούνται παράνομα τόσο από φυσικά καταστήματα όσο και μέσω διαδικτύου (ενώ παράλληλα, αναζητούνται και τα υποκρυπτόμενα πρόσωπα – επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν και διακινούν τα παράνομα αυτά εμπορεύματα), υπάρχει μία παράμετρος που χρειάζεται να σταθεί κανείς περισσότερο κι αυτή δεν είναι άλλη από το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) σε ό,τι αφορά τη διακίνηση τέτοιων προϊόντων στην αγορά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αυτές οι σημαντικές ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής που εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Γενικής διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διακινούνταν χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση στον Ε.Ο.Φ.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΦ «τα συμπληρώματα διατροφής είναι βιομηχανικά προϊόντα. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, διατιθέμενα σε δοσιμετρικές μορφές, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας. Δεν επιτρέπεται να έχουν ή να προβάλλουν προληπτικές ή θεραπευτικές ενδείξεις, που προσιδιδιάζουν μόνο σε φάρμακα».

Ανάμεσα σε όσα σημειώνει ο ΕΟΦ για τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ότι «δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως “εγκεκριμένο” από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ».

Κι εδώ είναι το θέμα. Έχει ο ΕΟΦ το προσωπικό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του; Πως επιτυγχάνεται ο κατασταλτικός έλεγχος; Πως διασφαλίζεται ότι υπάρχει περίπτωση να φτάσει στον καταναλωτή ένα μη εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ προϊόν;

Ο ΣΔΟΕ προφανώς κι έκανε σωστά τη δουλειά του. Το ζήτημα είναι πως η εν λόγω εταιρεία που πιάστηκε «στα πράσα» για μία οικονομική παράβαση κατάφερε να διακινεί «σημαντικές ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής που εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Γενικής διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διακινούνταν χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση στον Ε.Ο.Φ.»;

Ο ΕΟΦ έχει ένα τεράστιο έργο να επιτελέσει λειτουργώντας ως θεματοφύλακας της ασφάλειας για τους καταναλωτές των προϊόντων –υγείας και ομορφιάς- που ελέγχει.

Δυστυχώς το πρόβλημα της επάρκειας προσωπικού του Οργανισμού, παρότι έχει τεθεί επανειλημμένα από  φορείς που έχουν σχέση με το χώρο – όπως για παράδειγμα από τους φαρμακοποιούς με αφορμή το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων- δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται.

Με αφορμή το γεγονός ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλά για «σημαντικές ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής που εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Γενικής διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύση Ευγενίδη ζητώντας του να σχολιάσει το γεγονός ότι υπήρξε η εν λόγω ανακοίνωση για την κυκλοφορία σημαντικών ποσοτήτων συμπληρωμάτων διατροφής και στη Θεσσαλονίκη χωρίς γνωστοποίηση στον ΕΟΦ. Πως φτάνουν τελικά αυτά τα προϊόντα να κυκλοφορούν στην αγορά;

Ο κ. Ευγενίδης απάντησε ότι «αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασυδοσίας της χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής από κάθε είδους κατάστημα από τότε που απελευθερώθηκε η αποκλειστική τους πώληση μόνο μέσα από το δίκτυο των φαρμακείων. Όσο η διάθεσή τους γινόταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία υπήρχε και το κατάλληλο προσωπικό στον ΕΟΦ για να μπορεί να ελέγχει τα σημεία πώλησής τους. Από τότε όμως που απελευθερώθηκε η πώλησή τους και από άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης έχει χαθεί κάθε έλεγχος και εάν ίσως δεν υπάρξει επίσημη καταγγελία από κάποιον είναι αδύνατο να ελεγχθεί το τι λαμβάνουν οι καταναλωτές. Παλαιότερα γινόταν έλεγχος στα φαρμακεία από υπαλλήλους του ΕΟΦ που έβλεπαν εάν τα προϊόντα που είναι μέσα και διακινούνται από το φαρμακείο έχουν αριθμό γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα είχαν γίνει έλεγχοι πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια. Από τότε που θυμάμαι δεν έχει γίνει κανείς έλεγχος. Και πως να γίνει αφού απελευθερώθηκε η πώληση, πέρα από τα φαρμακεία; Αυτά συμβαίνουν όταν για προϊόντα για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος επειδή σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία, καταλήγουν να πωλούνται και σε άλλα σημεία πλην των φυσικών τους καναλιών διάθεσης που είναι τα φαρμακεία».

Για τον πρόεδρο του ΦΣ Θεσσαλονίκης «εάν η πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα θέματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να ξανασκεφτεί όλη αυτήν την ιστορία – σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση κανάλι διακίνησης συμπληρωμάτων διατροφής, μηχανισμούς ελέγχου, επάρκεια σε προσωπικό για τους ελέγχους- από την αρχή. Είναι κάποια μέτρα που ελήφθησαν κάποτε υπό την πίεση των Μνημονίων για τις ανάγκες δανειοδότησης της χώρας. Από τη στιγμή που η ανάγκη δανειοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπάρχει πλέον –κι ελπίζουμε να μην ξαναχρειαστεί να υπάρξει και στο μέλλον, νομίζω ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν κι αυτά τα μέτρα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία και τα οποία όπως φαίνεται και από τη συγκεκριμένη είδηση, ότι λειτούργησαν σε βάρος των συμπολιτών μας».

Εμείς ελπίζουμε ότι με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση του ΕΟΦ με  Πρόεδρο τον κ. Ευάγγελο Μανωλόπουλο, Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον Οργανισμό θα τεθούν στο τραπέζι και θα αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης