Blog

Οι χώρες με τα καλύτερα συστήματα υγείας για το 2024 – Που είναι η Ελλάδα

Η Ταϊβάν κατατάσσεται ως η χώρα με το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ακόμα δύο ασιατικές χώρες, η Νότια Κορέα (2η θέση) και το Ισραήλ (10η θέση) ενώ από την Ευρώπη βρίσκονται πέντε χώρες. Η Σουηδία (5η θέση), η Ιρλανδία (6η θέση), η Ολλανδία (7η θέση), η Γερμανία (8η θέση) και η Νορβηγία (9η θέση). Σε περίοπτες θέσεις βρίσκονται η Αυστραλία (3η θέση) και ο Καναδάς (4η θέση).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση. Κάτω από την Ελλάδα είναι το Λουξεμβούργο, η Κροατία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρωσία, η Ουγγαρία και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα μας συγκεντρώνει βαθμολογία 46,24 στα 100 στον συνολικό δείκτη για την υγειονομική περίθαλψη έναντι 78,82 που συγκεντρώνει η πρώτη Ταϊβάν και 77,7 η δεύτερη Νότια Κορέα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε μια σειρά από άλλους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλότερες επιδόσεις… Στην κατηγορία ιατρικές υποδομές και επαγγελματίες βρίσκεται στην 70η θέση, στη διαθεσιμότητα και το κόστος φαρμάκων στην 45η θέση και στην κυβερνητική ετοιμότητα στην 63η.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο X. «Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το CEOWORLD, το οποίο παγκοσμίως θεωρείται αξιόπιστο μέσο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση σε ένα σύνολο 110 χωρών, σε κατάταξη με τα καλύτερα συστήματα υγείας. Κάτω από την Ελλάδα είναι το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Κύπρος και αρκετές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό πριν από την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που είναι εν εξελίξει. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, αλλά δεν είμαστε και εκεί που μας κατηγορούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αντίθετα, με βαθμολογία 18,6, το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τα χειρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για το 2024.

Ο δείκτης υγειονομικής περίθαλψης είναι μια στατιστική ανάλυση της συνολικής ποιότητας του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, της ικανότητας των επαγγελματιών του κλάδου (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι επαγγελματίες υγείας), το κόστος, την διαθεσιμότητα ποιοτικών φαρμάκων και την κυβερνητική ετοιμότητα. Λαμβάνει, επίσης, υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το περιβάλλον, την πρόσβαση σε καθαρό νερό, την αποχέτευση, την κυβερνητική ετοιμότητα για την επιβολή κυρώσεων σε κινδύνους όπως η χρήση καπνού και η παχυσαρκία.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας του περιοδικού CEOWORLD στο link: https://ceoworld.biz/2024/04/02/countries-with-the-best-health-care-systems-2024/

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X