Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Οι 5 δωρεάν εξετάσεις που θα κάνουν οι πολίτες τους επόμενους μήνες- Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας

Blog

Οι 5 δωρεάν εξετάσεις που θα κάνουν οι πολίτες τους επόμενους μήνες- Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας

Πέντε Δωρεάν εξετάσεις για τους πολίτες θα ξεκινήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας μέσα από το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης».

Στο πλαίσιο αυτό μετά τις δωρεάν μαστογραφίες ξεκινούν τον επόμενο μήνα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια  ανοίγει η βεντάλια και για νέες διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς χρέωση όπως  για τον καρκίνο πνεύμονα και παχέος εντέρου.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πώς οι παρεμβάσεις καλύπτουν την πρωτογενή πρόληψη, τη δευτερογενή πρόληψη, καθώς και τη θεραπεία και διαχείριση των ασθενών. Για το σκοπό αυτό, η στόχευση αφορά στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στον καρκίνο, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κατάχρηση του αλκοόλ και φυσικά το κάπνισμα. Έτσι, έχει σχεδιαστεί δράση αντιμετώπισης καθενός από αυτούς τους παράγοντες, ενώ παράλληλα η στόχευση αφορά στην πρόληψη των καταστάσεων που συνδέονται με την εμφάνιση των κυριότερων μορφών καρκίνου.

Πρόγραμμα για την παχυσαρκία
Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συμβουλευτική για δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά από παιδιάτρους και διατροφολόγους, αλλά και ειδικές δωρεάν υπηρεσίες, που ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία σε παιδιά που έχουν ήδη αναπτύξει διαβήτη και υπέρταση εξαιτίας παχυσαρκίας.

Συνολικά επενδύονται πάνω από 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, για προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης που βοηθούν στη μείωση της νόσου.

Δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, ξεκινάει άμεσα το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις:

μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30 έως 65),

εξέταση “Tet Pap”,

κολποσκόπηση,

βιοψία και

εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό.

Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον εμβολιασμό κατά της HPV. Έτσι, έχει επεκταθεί εμβολιασμός και στα αγόρια και ήδη καλύπτεται για το έτος 2024 και θα συνεχιστεί και το 2025 να καλύπτεται.

Έτσι, βασική επιδίωξη είναι σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη έως το 2030 να πετύχουμε: α) τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο κατά του ιού HPV, β) την αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών, γ) τη συμμετοχή του 70% των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (τα προγράμματα αυτά ξεκινούν τώρα και συνεχίζονται είναι on going, δηλαδή) και δ) την πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία τουλάχιστον 90% των γυναικών με προ καρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου που θα ανιχνευθούν από το πρόγραμμα.

Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου
Επίσης το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης, αλλά και συμπληρωματικές μεθόδους αυτοεξέτασης προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα
Σχεδιάζεται επίσης πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε τουλάχιστον 4 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η χώρα μας μάλιστα, θα είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε. που θα υλοποιήσουν τέτοιο πρόγραμμα, όπως είπε ο υπουργός.

Πρόληψη καρκίνου δέρματος
Επίσης βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τοπικές δομές υγείας και απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι ασκούν κατά βάση χειρωνακτική εργασία και εκτίθενται στους παράγοντες κινδύνου.

Συνολικά επενδύονται πάνω από 200 εκ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο, και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για κάποια αξιοποιούνται και τα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης