Ελλείψεις στην προσπάθεια ενίσχυσης της πρόσβασης στα φάρμακα παγκοσμίως διαπιστώνει το «Access to Medicine Foundation» στην κατάταξη των μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων του 2022, υπογραμμίζοντας πως «μολονότι σημειώνεται πρόοδος σε ολόκληρο τον κλάδο, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στα φάρμακα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».
Το Ίδρυμα «Access to Medicine» δημοσιεύει τον δείκτη πρόσβασης (PDF) κάθε δύο χρόνια, κατατάσσοντας τις 20 από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο σχετικά με την πρόοδό τους. Συγκεκριμένα, η κατάταξη υπογραμμίζει την πρόσβαση σε φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά σε συνολικά 108 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, εστιάζοντας σε 83 ασθένειες υψηλής επιβάρυνσης.
Για όγδοη συνεχόμενη φορά, η GSK βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, με την Johnson & Johnson να καταλαμβάνει τη δεύτερη και την AstraZeneca στην τρίτη θέση.
Ο δείκτης του ιδρύματος «Access to Medicine» επαινεί τη συμφωνία της GSK με την Gavi και τη UNICEF, για την προμήθεια του εμβολίου κατά της ελονοσίας σε ενδημικές χώρες, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο για τη διάθεση 1 δισεκατομμυρίου λίρων στην επόμενη δεκαετία για να επιταχύνει την Ε&Α σε μολυσματικές ασθένειες, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.
Ο αγωγός Ε&Α της εταιρείας είναι ο «μεγαλύτερος στον κλάδο» που στοχεύει σε ασθένειες προτεραιότητας για την παγκόσμια υγεία, όπως δήλωσε πρόσφατα η Emma Walmsley, Διευθύνουσα Σύμβουλος της GSK. Παράλληλα με την κατάταξη στην πρώτη θέση, η GSK ανακοίνωσε μια επένδυση 100 εκατομμυρίων λιρών στην επόμενη δεκαετία προκειμένου να «βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρότερων συστημάτων υγείας» σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.
Ανατροπές στη λίστα
Εν τω μεταξύ, η παρουσία της AstraZeneca αποτελεί νέα είσοδος στην πρώτη τριάδα της κατάταξης, ανεβαίνοντας από την έβδομη θέση στον δείκτη του 2020. Η Novartis και η Merck KGaA ολοκληρώνουν την φετινή πεντάδα, καταλαμβάνοντας την τέταρτη και πέμπτη αντίστοιχα. Τεράστια βελτίωση καταγράφει και η Bayer, αφού εντάχθηκε στο top 10, βελτιώνοντας βελτίωσε τις επιδόσεις της στην Ε&Α.
Μολονότι το ίδρυμα «Access to Medicine» καταγράφει πρόοδο σε ολόκληρο τον κλάδο, σημειώνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν «ανεκπλήρωτοι στόχοι». Σε μεγάλο βαθμό, ο κλάδος δεν προετοιμάζεται για αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες, καθώς μόλις 5 από τις 20 εταιρείες συμμετέχουν στην Ε&Α στον τομέα αυτό. Ο αγωγός για έρευνα που αφορά αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες -εκτός από τον COVID-19- παραμένει σε μεγάλο βαθμό «άδειος», ενώ η υπάρχουσα έρευνα στοχεύει σε μικρό αριθμό ασθενειών, που δεν θεωρούνται ικανές να πυροδοτήσουν μια επόμενη σοβαρή επιδημία.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Pfizer, Takeda, Sanofi, Bayer kai Roche συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, ενώ η Novo Nordisk, Eisai, Boehringer Ingelheim, Gilead Sciences, Bristol, Eli Lilly, AbbVie, Merck & Co., Daiichi Sankyo και Astellas ολοκληρώνουν τελική εικοσάδα.
Να σημειωθεί πως ο Δείκτης χρηματοδοτείται ανεξάρτητα και λαμβάνει κεφάλαια από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το Wellcome Trust και το AXA Investment Managers.
Πηγή: healthpharma.gr