Blog

Οι 10 πληγές στα νοσοκομεία – Τι εντοπίζουν οι εργαζόμενοι

Με πολλά σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να λειτουργούν τα νοσοκομεία αφού η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση φαίνεται ότι να αποτελούν τα τρωτά τους σημεία.

Η έλλειψη προσωπικού και υποδομών, οι κλινικές που βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, οι εξαντλημένοι γιατροί αλλά και οι ασθενείς, που υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία καθώς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν αρκετές ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν, συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα του ΕΣΥ.

Παρά τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που έχουν γίνει, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται ακόμη πολλά περισσότερα γεγονός που παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ο αρμόδιος υπουργός «νομίζουν ορισμένοι ότι υπάρχει ένα μαγικό κουμπί που το πατάει ένας υπουργός και λύνονται τα προβλήματα και υπάρχει και κάποιος κακός υπουργός που δεν θέλει να πατήσει το κουμπί, για να μην έλθουν στα νοσοκομεία γιατροί και νοσηλευτές. Είναι προφανές ότι ούτε τόσο εύκολα λύνονται τα προβλήματα, ούτε υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις σύστημα υγείας χωρίς προβλήματα. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Άρα, αν θες να κάνεις συγκέντρωση στο πρόβλημα και σε τίποτα άλλο, τότε θα βλέπεις πάντα το πρόβλημα».

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει σε οριακό σημείο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θέτει το ερώτημα: Πως θεραπεύονται οι πληγές του ΕΣΥ; Η απάντηση: Με την ίαση των ασθενειών της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Νοσοκομεία: Οι 10 πληγές που δεν κλείνουν
Πληγή 1η

«Οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας. Δεκάδες οφειλόμενα ρεπό, άδειες σε νοσηλευτές, υπερεφημέρευση για τους γιατρούς, συνεχείς μετακινήσεις, εξαντλητικά ωράρια, κούραση κ.λ.π.»

Πληγή 2η

«Λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού οι υγειονομικοί αναγκάζονται να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα με αποφάσεις των διοικήσεων ή και με δική τους πρωτοβουλία για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Κανένας σεβασμός στα επαγγελματικά δικαιώματα».

Πληγή 3η

«Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι από τους μισθούς που ελάμβαναν το έτος 2011 και βρίσκονται στη περιοχή του μισθού του ανιδείκευτου εργάτη.
Με 650 ευρώ το μήνα τραυματιοφορέα, με 800 ευρώ το μήνα νοσηλευτή, ή διασώστη με 1800 ευρώ το μήνα δεν βρίσκεις. Με 100 ευρώ το μήνα ως πρόσθετες αμοιβές για 7 νύκτες, 7 απογεύματα και 3 αργίες το.μήνα νοσηλευτή δεν βρίσκεις. Για αυτό προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό».

Πληγή 4η

Η μη ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.


ΦΩΤΟ αρχείου
Πληγή 5η

«Το 35% των εργαζόμενων στο ΕΣΥ είναι συμβασιούχοι. Δουλεύουν πάνω από 8 χρόνια και στην πανδημία υπήρξε η δέσμευση του Πρωθυπουργού για μονιμοποίηση.
Εξακολουθούν να βρίσκονται σε ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Αυτό οδηγεί σε μαζικές αποχωρήσεις λόγω εργασιακής ανασφάλειας(1.500 παραιτήθηκαν) και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού στο σύστημα υγείας σε νέες μόνιμες προσλήψεις, αφού οι συμβασιούχοι συμμετέχουν στις προκηρύξεις με αυξημένη μοριοδότηση και καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων».

Πληγή 6η

«Οι 500 περίπου εκ των εργαζόμενων που προσελήφθησαν για να βάλουν πλάτη στη πανδημία με τρίμηνες συμβάσεις αρχικά, προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων εργαζόμενων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, απολύθηκαν με την επιστροφή από την αναστολή των αντίστοιχων εργαζόμενων είτε λόγω εμβολιασμού, είτε λόγω νόσησης. Εν αντιθέσει με όσους εργαζόμενους της ίδιας κατηγορίας υπηρετούσαν ακόμη με τη λήξη του μέτρου της αναστολής εργασίας οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται».

Πληγή 7η

Σε 200 περίπου συμβασιούχους εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις όπως προέβλεπε ο νόμος.

Πληγή 8η

Οι 150 περίπου εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μέσω του Υπουργείου Μετανάστευσης με το πρόγραμμα PHILOS, απολύθηκαν αφού το Υπουργείο Υγείας δηλώνει αναρμόδιο να ανανεώσει τις συμβάσεις τους

Πληγή 9η

«Κυρίως στα νοσοκομεία και λιγότερο σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας υπηρετούν 2.500 εργαζόμενοι επί 8 συνεχή χρόνια με το πρόγραμμα των 4.000 ανέργων μέσω ΔΥΠΑ.
Από τους 4.000 που αρχικά πριν 7 χρόνια προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ απέμειναν και εργάζονται οι 2.500. Οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν.

Και όμως οι συνάδελφοι αυτοί είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Παρ’ ότι αμείβονται με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν λαμβάνουν προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια, δεν λαμβάνουν επιδόματα. Έτσι ο μισθός τους είναι πολύ κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Μιλάμε τώρα για 650 ευρώ το μήνα σε τραυματιοφορείς πρώτης γραμμής».

Πληγή 10η

«Στα νοσοκομεία εργάζονται 5.000 Συμβασιούχοι πάνω από 7 χρόνια στις υπηρεσίες στήριξης( καθαριότητα φύλαξη, εστίαση). Προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες από τους εργολάβους.
Στην πανδημία βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή όπως στη διαλογή των ασθενών με covid-19, στην καθαριότητα και απολύμανση των χώρων των νοσοκομείων, στη σίτιση των ασθενών με covid-19 και σε πολλές άλλες δουλειές. Και όμως απολύονται και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι, που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το δημόσιο και προσφέρουν εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα».

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X