Blog

ΟΕΝΓΕ: «Κάτω από τη βάση» η κυβέρνηση στην αξιολόγηση – Στο όριο κατάρρευσης το ΕΣΥ στα νησιά

Όπως αναφέρει, η πολιτική της υποστελέχωσης και των συνεχών μετακινήσεων γιατρών αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έχει οδηγήσει σε επικίνδυνες συνθήκες τόσο για ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι μετακινήσεις αγροτικών γιατρών από τη Θεσσαλία προς τις Σποράδες, η σοβαρή έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ της Ρόδου και της Σάμου, αλλά και οι επισφαλείς πρακτικές με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να καλύπτουν παθολογικά περιστατικά.

Παράλληλα, ο κ. Γαλανόπουλος χαρακτηρίζει «πρόκληση και εμπαιγμό» την εξαγγελθείσα αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας μέσω SMS, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η βελτίωση του συστήματος, αλλά η αξιοποίηση των ελλείψεων για το κλείσιμο και τη συγχώνευση μονάδων υγείας στο πλαίσιο του νέου υγειονομικού χάρτη.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά, άμεση διακοπή των μετακινήσεων γιατρών, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κίνητρα για στελέχωση σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό

«Η πραγματική αξιολόγηση έρχεται από τους ίδιους τους πολίτες και τους υγειονομικούς, που δίνουν καθημερινά μάχη μέσα σε ένα σύστημα που φθείρεται και υποβαθμίζεται», καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Αναλυτικά η δήλωσή του Γιάννη Γαλανόπουλου, Προέδρου ΟΕΝΓΕ:

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός υγείας έχουν αξιολογηθεί και παίρνουν κάνω από τη βάση.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής. Η δραματική υποστελέχωση και η πολιτική των διαρκών μετακινήσεων γιατρών, αντί της ουσιαστικής στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, οδηγούν σε συνθήκες που πλέον αυξάνουν  εκθετικά  τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών αλλά και των υγειονομικών.

Τα παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά:

  • Αγροτικοί γιατροί από τη Θεσσαλία μετακινούνται σε νησιά των Σποράδων, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται κρίσιμες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ηπειρωτική χώρα και να στερούνται οι ασθενείς ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.
  • Στο νοσοκομείο Ρόδου, οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών προς μικρότερα γειτονικά νησιά έχουν αφήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) χωρίς ειδικευμένους γιατρούς. Το βάρος πέφτει πλέον στους ειδικευόμενους, που καλούνται να εφημερεύουν χωρίς επίβλεψη ειδικού, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και την ιατρική πρακτική.
  • Στη Σάμο, η κατάσταση αγγίζει τα όρια του αδιανόητου: το παθολογικό ΤΕΠ καλύπτεται από ιατροδικαστή και μικροβιολόγο, καθώς στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 2 ειδικευμένοι παθολόγοι οι οποίοι πλέον έχουν φτάσει στα όρια τους και δε μπορούν να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα.
    Στα Τρίκαλα, ενώ προσλαμβάνουν ιδιώτη παιδίατρο με μπλοκάκι, ταυτόχρονα μετακινούν μόνιμους παιδιάτρους για εφημερίες στο νοσοκομείο Λαμίας.
  • Στη Βόρειο Αιγαίο, ενώ η προκήρυξη για αγροτικούς γιατρούς προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος στέγασης, η περιφέρεια δεν το καταβάλει γιατί…δεν έχει λεφτά!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εξαγγελθείσα “αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας μέσω SMS” είναι πρόκληση και εμπαιγμός. Τι θα αξιολογήσουν οι πολίτες; Την απουσία γιατρών στα νησιά και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινού κύματος επισκεπτών; Τις  μετακινήσεις που “αδειάζουν” άλλα νοσοκομεία; Το ένα ασθενοφόρο σε όλη την Αίγινα; Τον ιατροδικαστή και τον μικροβιολόγο που κάνουν τον παθολόγο και δεκάδες άλλα αναρίθμητα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την άθλια κατάσταση  των δημόσιων δομών υγείας.

Γιατί για αυτά τα χοντρά ζητήματα το οποία όχι μόνο γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει που αντιμετωπίζει την υγεία και τη ζωή του λαού σαν περιττό έξοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξασφαλίζει ζεστό κρατικό χρήμα για τα επιχειρηματικό συμφέροντα και τους δολοφονικούς πολεμικούς τους σχεδιασμούς η αξιολόγηση δε λέει κουβέντα .

Επιπλέον, τι συμπεράσματα θα εξαγάγει η κυβέρνηση από αυτή την αξιολόγηση;

Είναι ή δεν είναι ευθύνη του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης  να εξασφαλίσει πρώτα ένα  πλήρως  στελεχωμένο σύστημα υγείας που να προσφέρει σύγχρονες απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας; Ρητορικό το ερώτημα. Γιατί η αξιολόγηση θα αξιοποιηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και όχι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας. Η “αξιολόγηση ” στα χέρια τους είναι εργαλείο περαιτέρω επίθεσης σε βάρος των υγειονομικών και των ασθενών. Γιατί θα αξιοποιήσουν αυτά ακριβώς τα παραδείγματα για να προχωρήσουν τα σχέδια τους για κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών όπως έγινε και στο παρελθόν, για την προώθηση του νέου υγειονομικού χάρτη.
Εδώ και τώρα απαιτούμε :

Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις γιατρών, οι οποίες υπονομεύουν ακόμα περισσότερο  την ασφάλεια ασθενών και τη λειτουργία των μονάδων υγείας.
Η ουσιαστική αξιολόγηση είναι αυτή που κάνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι υγειονομικοί που αναδεικνύουν τα προβλήματα όπως στην Αίγινα, που βγαίνουν στο δρόμο μαζικά , όπως χθες σε Θήβα και Λειβαδειά, και στην οποία η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση.
Εδώ και τώρα :

Να προχωρήσουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μαζική προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, με απόδοση κινήτρων για νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό, αντί για εμβαλωματικές λύσεις που φθείρουν σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα της περίθαλψης.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X