Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ο Τραμπ παγώνει τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ

Blog

Ο Τραμπ παγώνει τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ

Ο Τραμπ παγώνει τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζουν την κίνηση κορυφαίοι εμπειρογνώμονες

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας χαρακτήρισαν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «καταδικαστέα» πράξη που θα κοστίσει ζωές.

 Η κίνηση προκάλεσε την επίπληξη του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπεραμύνθηκε των «καίριων προσπαθειών» του ΠΟΥ να κερδίσει τον πόλεμο κατά του Covid-19 παγκοσμίως.

 Πιο συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Μ. Τρίτης, ο Τραμπ δήλωσε ότι η αμερικανική χρηματοδότηση θα τεθεί παύση για 60-90 ημέρες, εν αναμονή της επανεξέτασης «για την εκτίμηση του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη σοβαρή κακοδιαχείριση και αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωναϊού».
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος οικονομικός υποστηρικτής του ΠΟΥ.

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση Τραμπ

Ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης του ιατρικού περιοδικού Lancet, έγραψε ότι η απόφαση του Τραμπ ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας… Κάθε επιστήμονας, κάθε εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, κάθε πολίτης πρέπει να αντισταθεί και να επαναστατήσει εναντίον αυτής της φρικτής προδοσίας της παγκόσμιας αλληλεγγύης».

 Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «δεν ήταν η ώρα» να μειώσουμε τη χρηματοδότηση ή να αμφισβητήσουμε λάθη. «Μόλις γυρίσουμε επιτέλους τη σελίδα, από αυτήν την πανδημία, πρέπει να βρεθεί χρόνος να κοιτάξουμε πίσω για να κατανοήσουμε πλήρως πώς μια τέτοια λοίμωξη προέκυψε ξαφνικά και διαδόθηκε με τέτοια ταχύτητα, απειλώντας να καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο και πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν στην κρίση», σχολίασε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε:

«Τα διδάγματα που έχουν αντληθεί θα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων, καθώς ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα… Δεν είναι επίσης η στιγμή να μειώσουμε τους πόρους για τις επιχειρήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ή οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του ιού».

 Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Γκουτέρες, ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Johns Hopkins για την Ασφάλεια Υγείας, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έκανε λάθη και μπορεί να χρειαστεί μεταρρύθμιση, αλλά αυτό το έργο έπρεπε να πραγματοποιηθεί μετά το πέρασμα της κρίσης. «Δεν είναι η μέση πανδημίας που κάνεις καταλογισμό ευθυνών», τόνισε.

 Ο Δρ Nahid Bhadelia, επιδημιολόγος-λοιμωξιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δήλωσε ότι η περικοπή ήταν «η απόλυτη καταστροφή. Ο ΠΟΥ είναι ένας παγκόσμιος τεχνικός εταίρος, η πλατφόρμα μέσω της οποίας κυρίαρχες χώρες μοιράζονται δεδομένα / τεχνολογία, με τα μάτια μας στο παγκόσμιο πεδίο αυτής της πανδημίας».

 Η Λόρι Γκάρετ, πρώην ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, χαρακτήρισε την απόφαση «καταδικαστική» πράξη, που θα κοστίσει ζωές από έναν «κακοήθη» Τραμπ, «καθώς ο ΠΟΥ είναι η μόνη σωτηρία που έχουν τα περισσότερα έθνη της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και πολλών περιοχών της Ασίας».

 Ο Λόρενς Γκόστιν, διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΟΥ, προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα βγουν χαμένες τελικά επειδή άλλες χώρες θα καλύψουν το κενό με αύξηση της χρηματοδότησης από τη δική τους πλευρά. «Στην παγκόσμια υγεία και εν μέσω πανδημίας, η Αμερική θα χάσει τη φωνή της», δήλωσε ο Γκόστιν.

Πού επικεντρώνεται η κριτική και η «καταδίκη» του Π.Ο.Υ. από την αμερικανική πλευρά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχεται επίθεση για ορισμένες πτυχές της αντιμετώπισης της πανδημίας και κατηγορείται ότι είναι πολύ υπερασπιστικός προς ύποπτες πολιτικές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής και απόκρυψης πληροφοριών από το Κομμουνιστικό Κόμμα από τις πρώτες εβδομάδες που ξέσπασε η επιδημία του SARSCOV-2 αλλά και την τιμωρία που επέβαλε το καθεστώς σε όσους έδιναν ενημερώσεις για την πορεία και τους χειρισμούς για την COVID-19.

Η κριτική επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε ένα tweet του ΠΟΥ, στις 14 Ιανουαρίου, το οποίο ανέφερε ότι «οι προκαταρκτικές έρευνες που διενήργησαν οι κινεζικές αρχές δε βρήκαν σαφή στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο». Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωναν παράλληλα στους ομολόγους τους σε τεχνικές ενημερώσεις -το ίδιο διάστημα στις 10 και 11 Ιανουαρίου, και σε press conference στις 14 Ιανουαρίου- ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αποτελούσε μια ισχυρή πιθανότητα, δεδομένης της εμπειρίας προηγούμενων επιδημιών κορωνοϊού και προέτρεπαν κατάλληλες προφυλάξεις (οι οποίες δε λήφθηκαν εκείνη τη στιγμή και χάθηκε πολύτιμος χρόνος).

 Ο ΠΟΥ δέχθηκε, επίσης, επίθεση για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Ταϊβάν από την ιδιότητα του μέλους, επειδή το Πεκίνο το θεωρεί κινεζικό έδαφος.

 Η απόφαση του Τραμπ να μειώσει τη χρηματοδότηση είχε θετική αποδοχή από ορισμένες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ, Joshua Wong, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΠΟΥ «βραχίονα της κινεζικής διπλωματίας».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης