Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στο συνέδριο του Economist Impact, στην ενότητα “Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην μετά Covid-19 εποχή».
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους ήταν η πορεία της πανδημίας, οι εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου Covid καθώς και συνεργασία των κρατών-μελών της Ε.Ε για την παροχή στήριξης στο δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο λαό της Ουκρανίας.
Ακολουθεί η ομιλία του Θ. Πλεύρη στο συνέδριο:
«Κυρίες και κύριοι, πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για εμένα να χαιρετίζω τη δράση η οποία γίνεται σήμερα και ειδικά είναι πολύ μεγάλη τιμή να παίρνω το λόγο μετά από την Επίτροπο διότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στις οποίες έχει περάσει η παγκόσμια κοινότητα τόσο στο σκέλος της πανδημίας όσο και της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, οφείλω να πω ότι η Επίτροπος Κυριακίδου είναι αυτή η οποία έχει εμπεδώσει με τον καλύτερο τρόπο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Μία μεγάλη και σημαντική παρακαταθήκη, που θα ακολουθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην πραγματικότητα ο πλήρης σχεδιασμός που έγινε στην εμβολιαστική κάλυψη, εγχείρημα που ανέλαβε και ο Γενικός Γραμματέας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους που βρίσκεται και αυτός σήμερα εδώ, διότι εάν εκείνη τη στιγμή λειτουργούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση με γνώμονα τους εθνικούς ανταγωνισμούς ως προς την προμήθεια των εμβολίων θα ήταν μεγαλύτερη πληγή.
Η πλήρης ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τόσο στα εμβόλια όσο και στις θεραπείες, βάζει την παρακαταθήκη για αυτό που πάντοτε οραματιζόμασταν, μία πραγματικά ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση όπου θα βλέπει όλους τους λαούς ως ένα λαό, ως Ευρωπαίους πολίτες.
Και η παρακαταθήκη αυτής της αλληλεγγύης είναι και η αντίδραση η συνολική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παράνομη αυτή εισβολή και σε ανθρωπιστικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κυρώσεων, όπου αυτές οι κυρώσεις ουσιαστικά θίγουν και τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη.
Αλλά υπήρξε και αυτό το σκέλος, μία πλήρης ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή λειτουργία.
Εδώ, λοιπόν, ερχόμενοι στο σημερινό θέμα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, αντίστοιχα οι δράσεις οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν σε όλο αυτό το πλαίσιο το ευρωπαϊκό θα πρέπει να έχει ως στόχο τον ασθενή.
Γενικότερα εδώ στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προωθήσουμε τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και της φαρμακευτικής πολιτικής είναι μία στροφή από ένα ιατροκεντρικό σύστημα, το οποίο είχαμε βιώσει, σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα.
Πρέπει να ακολουθούμε συνολικά σε όλα τα επίπεδα τις ανάγκες τις οποίες έχει ο ασθενής μας. Και ο ασθενής με καρκίνο είναι ένας ασθενής τον οποίο πάντοτε θα πρέπει να τον βλέπουμε με μία συστολή και να είμαστε δίπλα του ως Πολιτεία.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο αναπτύσσονται τρεις βασικοί πυλώνες που αποτελούν βασικούς στόχους και της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και από την πλευρά τη δική μας εδώ στην Ελλάδα.
Πρώτα από όλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο πρέπει να το παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή που έχει να κάνει με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Στη χώρα μας προσπαθήσαμε ως προς το σκέλος των θεραπειών, είτε αυτές ήταν θεραπείες είτε ήταν χειρουργεία, ακόμα και στη μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να υπήρχε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτές οι θεραπείες να μην μείνουν πίσω και να γίνουν.
Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο κενό που το βλέπουμε τώρα ως προς τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Και ειδικά σε μία χώρα, όπως είμαστε εμείς, που στο κομμάτι της πρόληψης αλλά και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είχαμε ένα μεγάλο κενό, αυτό του προσυμπτωματικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα πρέπει να το δούμε με ιδιαίτερη προσοχή.
Για αυτό το λόγο στο κομμάτι της πρόληψης επιλέξαμε ότι ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει τη βάση του στην πρόληψη που σχετίζεται με τον καρκίνο.
Ήδη ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, είναι το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός που θα φέρει και το όνομα της Φώφης Γεννηματά, όπου για πρώτη φορά εκμεταλλευόμενοι την άρτια λειτουργία της εμβολιαστικής κάλυψης και του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού θα αποστέλλεται SMS σε πρώτη φάση σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και αντιστοίχως τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από έναν γιατρό.
Θα είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για προληπτικό έλεγχο όπου δεν θα καλούμε στην πραγματικότητα τον ασθενή να πάει στον ιατρό, προκειμένου να κάνει αυτό τον προληπτικό έλεγχο αλλά αντιθέτως θα τον αναζητούμε με την αποστολή του SMS και θα τον καθοδηγούμε.
Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Σε αυτό το σκέλος και στον εμβολιασμό του HPV για τον καρκίνο της μήτρας για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τον στόχο που έχουμε μέχρι το 2030 να έχουμε εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο εμβολιασμός πλέον αφορά και αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 με 18 ετών, κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν γινόταν και ως πατέρας περιμένω στα δύο χρόνια που θα γίνει 9 χρόνων ο γιος μου να πάει να εμβολιαστεί. Διότι μέχρι στιγμής ήταν ένα ταμπού κιόλας στη χώρα κατά πόσο ο συγκεκριμένος εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται και στα αγόρια.
Άρα ξεκινάμε στο κομμάτι της πρόληψης και αυτό το κομμάτι πιστεύοντας ότι θα έχουμε μια μεγάλη ανταπόκριση και θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων ώστε να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους.
Και για αυτό το λόγο δημιουργείται και ένα ψηφιακό βιβλιάριο που θα διευκολύνει όλα τα παιδιά να κληθούν οι γονείς τους προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.
Στο κομμάτι της θεραπείας θέλουμε αυτή τη στιγμή να βάλουμε τις περισσότερες δυνατές θεραπείες προς όφελος του ασθενούς. Και απευθύνομαι εδώ πέρα σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι η ιδιαιτερότητα που έχει η χώρα μας με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στο φάρμακο και με το claw back θα προσπαθήσουμε και με τις νέες οδηγίες οι οποίες θα δίνονται για πρώτη φορά να εκτιμάται η θεραπευτική αξία του φαρμάκου και στις εκπτώσεις που θα καλούνται τα φάρμακα αυτά να δίνουν στις διαπραγματεύσεις. Στόχος μας είναι να μην αποτρέψουμε να έρθουν φάρμακα στη χώρα μας προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του καρκίνου. Και σε κάθε περίπτωση να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.
Αντίστοιχα ένα κομμάτι που θέλουμε να αναδείξουμε είναι το σκέλος των κλινικών δοκιμών. Στις κλινικές δοκιμές είμαστε κάπως πίσω στην εφαρμογή του κανονισμού και χρειάζεται να αναπτύξουμε με ταχύτητα. Και ξέρετε πολλές φορές το κομμάτι των κλινικών δοκιμών το βλέπουμε από την πλευρά της προσέλκυσης επενδύσεων που είναι μια λανθασμένη κατεύθυνση για τον Υπουργό Υγείας.
Την πλευρά της προσέλκυσης επενδύσεων μπορεί να τη βλέπουν σε ένα άλλο βαθμό ο Υπουργός Οικονομίας, αλλά ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να το βλέπει ως δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς και ειδικά όταν λέμε στις κλινικές δοκιμές στην κορωνίδα βρίσκεται η ογκολογία, να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε καλύτερες και καινοτόμες θεραπείες.
Όλο λοιπόν αυτό το πλαίσιο θέλουμε να το ολοκληρώσουμε σε μια συνολική δράση που ξεκινά από την πρόληψη, οδηγεί στην γρήγορη διάγνωση, στη γρήγορη θεραπεία και αντιστοίχως στην πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.
Για να κλείσω με αυτό το οποίο ξεκίνησα, παρόλο που η χώρα μας δέχτηκε πολύ μεγάλη πίεση στο εθνικό της σύστημα στο προηγούμενο κύμα του Covid-19 και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια αποκλιμάκωση, σε συνεννόηση πάλι με την Επίτροπο, όλοι οι Υπουργοί Υγείας έχουμε εκφράσει τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε ασθενείς και ειδικά ασθενείς ογκολογικούς ασθενείς από την Ουκρανία στα δικά μας νοσοκομεία.
Ήδη έχει γίνει μια προσπάθεια και με την κυρία Βαρδινογιάννη, προκειμένου να μπορέσουμε 30 παιδιά από την Ουκρανία να τα φιλοξενήσουμε στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, θα φιλοξενηθούν μαζί και οι οικογένειές τους.
Όχι απλά να συνεχίσουν τη θεραπεία τους αλλά αν δεν την έχουν ξεκινήσει να την ξεκινήσουν. Διότι όπως είπαμε και στα θέματα της υγείας η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να αναδεικνύεται σε όλο της το εύρος και ευελπιστούμε ότι παθήσεις όπως ήταν ο καρκίνος που δυστυχώς στο προσυμπτωματικό έλεγχο έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας γρήγορα θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό με έναν γνώμονα, την καλύτερη πρόληψη, την καλύτερη θεραπεία, τη γρήγορη διάγνωση και με έναν μόνο ωφελούμενο, τον ασθενή.
Πηγή: allabouthealth.gr