Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ο Θανάσης Κοντογεώργης στο HealthReport.gr: Τι θα αλλάξουμε στην Υγεία το επόμενο διάστημα – Τι λέει για νοσοκομεία, φάρμακα και εξετάσεις

Blog

Ο Θανάσης Κοντογεώργης στο HealthReport.gr: Τι θα αλλάξουμε στην Υγεία το επόμενο διάστημα – Τι λέει για νοσοκομεία, φάρμακα και εξετάσεις

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης μιλά στο HealthReport.gr για τα επόμενα βήματα στον τομέα της Υγείας

Για ανακατασκευές Νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ, για την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής ώστε να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα νησιά, για τη στήριξη της καινοτομίας στα φάρμακα παρά τις δυσκολίες, αλλά μεταξύ άλλων και για το πώς μπορεί να γίνει βιώσιμο το δημόσιο σύστημα υγείας, μιλά στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο κ. Κοντογεώργης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αλλαγές στα νοσοκομεία αλλά και γενικότερα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό επίπεδο φροντίδας, καθώς όπως λέει: «Το εισόδημα δεν είναι η μόνη παράμετρος της εξίσωσης για καλή υγεία πληθυσμού. Σημαντικότατη παράμετρος είναι και η διακυβέρνηση, οι πολιτικές επιλογές και η εφαρμογή τους».

Τι θα αλλάξουμε την επόμενη περίοδο στα νοσοκομεία

Ο κ.Κοντογεώργης περιγράφει τις αλλαγές στα νοσοκομεία που θα ξεκινήσουν να γίνονται το επόμενο διάστημα μέσω των ΣΔΙΤ αφού θα αξιοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Προχωράμε με την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη καθώς και την αναβάθμιση του ιατρικού επαγγέλματος.
Αξιοποιούμε και αναβαθμίζουμε τις νοσοκομειακές υποδομές με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και τη βιώσιμη διαχείρισή τους.

Μέσω ΣΔΙΤ αλλά και με πόρους που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε τα νοσοκομεία και ενισχύουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επίσης με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινάει η κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά στις προμήθειες που γίνονται στα νοσοκομεία, στόχος της κυβέρνησης είναι να ελέγχονται κεντρικά ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος.

Ο Θανάσης Κοντογεώργης υπογραμμίζει: «Εξορθολογίζουμε τις προμήθειες υγείας ενώ έχει ήδη επιτευχθεί η κεντρικοποίηση του 30% των προμηθειών υγείας»

Για τα φάρμακα

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης επισημαίνει στο HealthReport.gr ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η καινοτομία στα φάρμακα καθώς με τον τρόπο αυτό μακροπρόθεσμα θα υπάρξει και μείωση του κόστους νοσηλείας των ασθενών αφού θα βελτιωθούν οι δείκτες υγείας.

«Η επένδυση στην καινοτομία είναι βασική παράμετρος για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, για την εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα, μέσα από τη συμπίεση του κόστους νοσηλείας και τη μείωση των επεμβατικών πράξεων αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ένας εξορθολογισμός του πλαισίου για το διαχωρισμό του προϋπολογισμού για τα εξωνοσοκομειακώς χορηγούμενα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη να επενδύσουμε στην καινοτομία, νέα φάρμακα και νέα εμβόλια, όπως και στην παραγωγή αφού στην πρώτη φάση της πανδημίας υπήρχε μια πλήρης εξάρτηση της Ευρώπης από άλλες χώρες και κυρίως από τις χώρες της Ασίας, αν και προφανώς το clawback λειτουργεί αποθαρρυντικά για τις επενδύσεις και την προβλεψιμότητα που πρέπει να τις χαρακτηρίζει, γι αυτό και δεσμεύσαμε 600 εκ για το επενδυτικό clawback».

Η ψηφιακή Υγεία

Σχετικά με την ψηφιακή Υγεία που είδαμε να υλοποιείται σε έναν βαθμό εν μέσω πανδημίας με της ψηφιοποίηση διαφόρων διαδικασιών, ο Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρει ότι τα προγράμματα θα επεκταθούν ώστε με τη χρήση των σύγχρονων εργαλείων να μπορούν και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με τη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή που θα αποκτήσει κάθε πολίτης με τον προσωπικό γιατρό:

«Στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος υγείας έχουμε σχεδιάσει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, με ορίζοντα δεκαετίας.
Ο στόχος της πρώτης φάσης, έως το 2024, είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, η επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής, η βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ και η κατάρτιση του Εθνικού Ψηφιακού Προγράμματος Διαχείρισης του Καρκίνου.

Η ψηφιακή μετάβαση του συστήματος υγείας υλοποιείται μέσω της διασύνδεσης όλων των υπηρεσιών με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, αλλά και μέσω της αξιοποίησης της τηλεϊατρικής και τηλεσυμβουλευτικής και της ενσωμάτωσης των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων για την ηλεκτρονική διαχείριση θεμάτων υγείας.

Η επέκταση της κάλυψης του εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής γίνεται με προτεραιότητα στους πολίτες που διαμένουν σε νησιωτικές και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές».

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ταυτόχρονα ο Θανάσης Κοντογεώργης περιγράφει στο HealthReport.gr, ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων στους πολίτες, ώστε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών υγείας.

«Σε συνέχεια του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, υλοποιούμε άμεσα αντίστοιχα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας και συνεχίζουμε με προγράμματα για τον καρδιαγγειακό έλεγχο και το ανεύρυσμα αορτής.

Ταυτόχρονα, δημιουργούμε τις οργανωσιακές και θεσμικές προϋποθέσεις προκειμένου να αξιοποιούνται τα δεδομένα για καλύτερο σχεδιασμό πολιτικών δημόσιας υγείας καθώς και για εξατομικευμένες και ασθενοκεντρικές προσεγγίσεις».

Περί δημοσίου συστήματος Υγείας

Και επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι φήμες περί ιδιωτικοποίησης του δημοσίου συστήματος υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το σύστημα να γίνει βιώσιμο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η συζήτηση που αφορά στη βιωσιμότητα και στην ανθεκτικότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας είναι κρίσιμη και για αυτό πρέπει να είναι ψύχραιμη και ουσιαστική. Είναι γεγονός ότι οι φτωχές χώρες τείνουν να έχουν κακή υγεία και οι χώρες με κακή υγεία τείνουν να μένουν φτωχές.

Το εισόδημα όμως δεν είναι η μόνη παράμετρος της εξίσωσης για καλή υγεία πληθυσμού. Σημαντικότατη παράμετρος είναι και η διακυβέρνηση, οι πολιτικές επιλογές και η εφαρμογή τους.
Αντεπεξήλθαμε έτσι με αξιοπρέπεια στην πρωτοφανή κρίση της πανδημίας και αξιοποιήσαμε ουσιαστικά τα διδάγματα αυτά για να χτίσουμε ένα πιο ισχυρό σύστημα υγείας.

Τώρα εργαζόμαστε μεθοδικά για να καταστήσουμε αυτό το σύστημα τον πυλώνα της δημόσιας υγείας, ανθεκτικό σε πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς και κρίσεις. Η υγεία δεν είναι βαρίδι της οικονομίας αλλά βάση ανάπτυξης και απελευθέρωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου της Χώρας. Γιατί η επένδυση στη δημόσια υγεία είναι επένδυση στην κοινωνία»

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης