Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ Β. Μπιρλιράκης απαντά στις προτάσεις του ΣΦΕΕ

Blog

Ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ Β. Μπιρλιράκης απαντά στις προτάσεις του ΣΦΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ Β. Μπιρλιράκης απαντά στις προτάσεις του ΣΦΕΕ

Με αφορμή τις προτάσεις που έστειλε με επιτολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δρ. Δημήτρη Φιλίππου και οι οποίες εστιάζουν στο ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών αλλά και στο ρόλο που παίζουν σε αυτές οι φαρμακαποθήκες το DailyPharmaNews απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, επιδιώκοντας να καταγράψει αντιδράσεις ενός πολύ μεγάλου κομματιού αυτού του κρίκου της φαρμακευτικής αγοράς (μαζί με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φαρμακαποθηκαρίων που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες), πολύ περισσότερο που στις προτάσεις του ΣΦΕΕ γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις προτάσεις της ΟΣΦΕ  (δες εδώ).

«Από την πλευρά μας είναι σεβαστές οι προτάσεις κάθε φορέα ο οποίος συμμετέχει στην αλυσίδα του φαρμάκου, είτε αυτός είναι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είτε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων είτε ο ΣΦΕΕ είτε η ίδια η Πολιτεία όπως εκφράζεται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων είτε των Ασθενών. Αυτό δεν σημαίνει εκ των προτέρων ότι συμφωνούμε με τις προτάσεις. Κάθε πρόταση κρίνεται πάντα ως προς την συνάφεια με το σχετιζόμενο θέμα, ως προς τη συνοχή της και ως προς το βαθμό συμβολής στην άμβλυνση του προβλήματος. Την συγκεκριμένη και αναλυτική γνώμη μας λοιπόν για τις προτάσεις του ΣΦΕΕ θα την καταθέσουμε στην επόμενη συνάντηση των φορέων» είναι η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της ΟΣΦΕ ο οποίος συνεχίζοντας σημειώνει: «Η θέση της Ο.Σ.Φ.Ε. είναι σταθερή. Η γεννησιουργός αιτία του προβλήματος δεν είναι μια αλλά πολλές και υπάρχει περιθώριο από όλους τους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας να επιτύχουν βελτιώσεις στο πεδίο της δραστηριότητας τους που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση του προβλήματος των ελλείψεων. Για  το λόγο αυτό εξάλλου εργαστήκαμε επί μακρό χρονικό διάστημα, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να καταθέσουμε ένα κείμενο 20 σελίδων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα πλέγμα 16+ προτάσεων που αφορούν όλους του κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας. Αναμένουμε να ακούσουμε λοιπόν τη θετική ή αρνητική στάση των υπολοίπων φορέων επί της πρότασης μας και φυσικά κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη».

Ο ΣΦΕΕ στην επιστολή τονίζει ως αιτία τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων και εστιάζει στην ανάγκη ουσιαστικής από πλευράς πολιτείας παρέμβασης σε αυτήν την αιτία ούτως ώστε να μειωθεί στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει, το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά.

Κληθείς από το DailyPharmaNews να σχολιάσει αυτή τη θέση ο κ. Μπιρλιράκης σημειώνει: «Το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων που είναι σε έλλειψη – και όχι φαρμάκων που πλεονάζουν – είναι μέρος του προβλήματος και φυσικά θα πρέπει να δούμε μέτρα τα οποία θα πρέπει να περιορίσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, εάν όχι να τη μηδενίσουν. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνονται στην πρόταση μας. Ωστόσο θα ήθελα να σημειώσω πως η αιτία αυτή δεν είναι η σημαντικότερη μεταξύ των πολλών αιτιών που γεννούν το πρόβλημα και τα αίτια αυτά εδράζονται σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας και όχι σε έναν».

Ο κ. Μπιρλιράκης συμπληρώνει: «Ως Ο.Σ.Φ.Ε. έχουμε πολλές φορές πει πως δεν θα ρίξουμε τον “μουτζούρη” σε κάποιον από τους άλλους κρίκους της αλυσίδας προκειμένου να γίνουμε αρεστοί στο «κοινό» μας. Δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε έναν από τους κρίκους της αλυσίδας, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ή να συνεχίσουμε αντιμαχίες μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούν τους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου γιατί πιστεύουμε πως αυτό θα μας παρεκκλίνει από το στόχο μας που είναι να αμβλυνθεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων».

Επειδή πάντως είναι λογικό και αναμενόμενο ο φορέας που εκπροσωπεί τον κάθε χώρο –όπως για παράδειγμα η ΟΣΦΕ στην περίπτωση των συνεταιρισμών φαρμακοποιών – να έχει μία εικόνα για το εάν και κατά πόσο υπάρχουν ζητήματα που όντως συμβάλλουν στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, το ερώτημα που τέθηκε ευθέως στον κ. Μπιρλιράκη από το DailyPharmaNews είναι εάν πράγματι έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ, ήταν απόλυτα σαφής στην απάντησή του: «Υπόψιν της Ομοσπονδίας δεν έχει υποπέσει περίπτωση συνεταιρισμού ο οποίος να εξάγει φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη. Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία δεν είναι ελεγκτικός φορέαςΟ ελεγκτικός φορέας για τη σωστή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και γι’ αυτό μέσα στις προτάσεις μας υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων είτε με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του είτε με τη δυνατότητα να αναπτύξει εργαλεία τα οποία θα διευκολύνουν, εάν όχι θα αυτοματοποιήσουν, το ελεγκτικό του έργο».

Αναμένεται δύσκολος Αύγουστος. Η καλύτερη στιγμή για παρέμβαση ήταν… χτες

Είναι δεδομένο, όπως ήδη ανέφερε το DailyPhamaNews στο δημοσίευμά του την Τετάρτη 20 Ιουλίου ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των ελλείψεων. Το θέμα είναι εάν τελικά αυτό θα βοηθήσει ώστε ο Αύγουστος να κυλήσει χωρίς μεγάλα προβλήματα για τους ασθενείς και τα φαρμακεία.

Η άποψη του κ. Μπιρλιράκη είναι ότι «πάντοτε ο Αύγουστος είναι ένας δύσκολος μήνας υπό την εξής έννοια, επειδή τον εν λόγω μήνα κλείνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τις καλοκαιρινές διακοπές δημιουργείται μία ασυνέχεια στη τροφοδοσία των φαρμακαποθηκών που απαιτείται για να λειτουργεί χωρίς μεγάλα προβλήματα η αγορά. Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε το σημαντικό πρόβλημα των ελλείψεων όπως εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στην αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς που έδωσε και ο ΕΟΦ πρόσφατα μέσα από τις ανακοινώσεις του, σίγουρα ο Αύγουστος δεν προμηνύεται να είναι και ο καλύτερος μήνας όσον αφορά την επάρκεια των φαρμάκων. Ευελπιστώ όλοι οι κρίκοι της φαρμακευτικής αλυσίδας θα κάνουν το βέλτιστο δυνατό ώστε οι ασθενείς να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους με τρόπο συνεχή, επαρκή και ασφαλή. Οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών θα το πράξουν».

Για τον ίδιο όχι μόνο είναι επιβεβλημένη η άμεση παρέμβαση της πολιτείας αλλά όπως λέει «η καλύτερη χρονική στιγμή για να χτυπηθεί ένα τέτοιο πρόβλημα ήταν χτες, η δεύτερη καλύτερη χρονική στιγμή είναι σήμερα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει. Όσο πιο γρήγορα γίνουν ενέργειες προς την άμβλυνση του προβλήματος, τόσο το καλύτερο για τη φαρμακευτική αγορά τόσο το καλύτερο για τους ασθενείς μας».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης