Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Ο ΠΟΥ ενεργοποίησε τον μηχανισμό GHEC για την αντιμετώπιση της επιδημίας της mpox

Blog

Ο ΠΟΥ ενεργοποίησε τον μηχανισμό GHEC για την αντιμετώπιση της επιδημίας της mpox

Ο μηχανισμός GHEC είναι μια ομαδοποίηση επαγγελματιών με στόχο την ενίσχυση της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και μια πλατφόρμα συνεργασίας για τις χώρες και τα δίκτυα έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Υποστηρίζει τις χώρες όσον αφορά το προσωπικό τους για επείγοντα περιστατικά υγείας, την αιφνιδιαστική ανάπτυξη εμπειρογνωμόνων και τη δικτύωση των τεχνικών ηγετών. Το GHEC ιδρύθηκε από τον ΠΟΥ το 2023, αφού η αντίδραση στην πανδημία COVID-19 αποκάλυψε την ανάγκη εξορθολογισμού των προσπαθειών των υφιστάμενων δικτύων, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερα συντονισμένη υποστήριξη προς τις χώρες.

«Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και άλλες χώρες για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ανίχνευση κρουσμάτων της mpox, τον εντοπισμό επαφών, τον στοχευμένο εμβολιασμό, την κλινική και κατ’ οίκον φροντίδα, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, την εμπλοκή και κινητοποίηση της κοινότητας και την εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποστήριξη», δήλωσε ο Δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ για να προσθέσει στη συνέχεια πως «ο μηχανισμός ενισχύει την ικανότητα των πολλών αποτελεσματικών ανταποκριτών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο να συνεργάζονται και να διασφαλίζουν την άμεση επιτυχία στη διακοπή της μετάδοσης και τη μείωση του πόνου».

Ήδη από τις 17 Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ έχει καταφέρει να στείλει 56 εμπειρογνώμονες στις πληγείσες χώρες. Η αποστολή περιλαμβάνει προσωπικό του ΠΟΥ καθώς και εμπειρογνώμονες που κινητοποιήθηκαν μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Κρούσεων (GOARN) και του Σώματος Εθελοντών Υγείας της Αφρικής (AVoHC-SURGE). Οι ανταποκριτές του AVoHC-SURGE, που συντονίζονται από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, αποτελούν μια αυξανόμενη ομάδα επαγγελματιών με ποικίλες δεξιότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

«Κινητοποιώντας εκπαιδευμένους επαγγελματίες από την ήπειρο, διασφαλίζουμε ότι οι απαντήσεις δεν είναι μόνο έγκαιρες αλλά και συναφείς με το πλαίσιο», δήλωσε ο Δρ Abdou Salam Gueye, Περιφερειακός Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης του Περιφερειακού Γραφείου της ΠΟΥ για την Αφρική και υπογράμμισε ότι «η αφοσίωση και η εμπειρογνωμοσύνη αυτών των ανταποκριτών είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και την οικοδόμηση ανθεκτικών συστημάτων υγείας ικανών να αντέξουν μελλοντικές απειλές».

Επιπλέον, το δίκτυο GOARN ηγείται των προσπαθειών χαρτογράφησης της υποστήριξης που παρέχεται από τους εταίρους του ΠΟΥ σε διμερή βάση στις πληγείσες χώρες και την περιφερειακή δομή συντονισμού. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή εμπειρογνωμόνων, προμηθειών, οικονομικής στήριξης, ενίσχυσης των ικανοτήτων και άλλων δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού GHEC, στις 22 Οκτωβρίου, εξειδικευμένοι τεχνικοί όχι μόνο από τις πληγείσες χώρες αλλά και από άλλες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν βιώσει σε προηγούμενα χρόνια επιδημίες mpox, συνήλθαν για να συζητήσουν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση της επιδημίας.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης