Εξαιρετικό νέο για τον περιορισμό των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών και την ελεύθερη πρόσβαση σε αγαθά για την υγεία.
Εξαιρετικό νέο για την δημόσια υγεία στον πλανήτη μας!
Π.Ο.Υ.: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ- ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ
Εξαγορά πατεντών
Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) κατατέθηκε από πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ, ψήφισμα για τα πνευματικά δικαιώματα στα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2, γνωστό και ως «Σχέδιο Κόστα-Ρίκα». Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα με επικεφαλής τον ΠΟΥ, που με χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες θα εξαγοράσει τις πατέντες και θα τις διαθέσει δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο (κράτη, ινστιτούτα, εταιρείες κλπ) προκειμένου να παραχθούν έγκαιρα, στις αναγκαίες ποσότητες και σε προσιτές τιμές τα κατάλληλα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19.
Με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ, ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus, κλήθηκε να προσδιορίσει γρήγορα και να παράσχει επιλογές για την αύξηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης, κατασκευής και διανομής διαγνωστικών τεστ για COVID-19, φαρμάκων, και εμβολίων. Ευρύτερα, οι διεθνείς οργανισμοί κλήθηκαν να συνεργαστούν για να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να αυξήσουν την παραγωγή ασφαλούς, αποτελεσματικής, επαρκούς σε ποσότητα, προσιτής, θεραπευτικής αγωγής, φαρμάκων και εμβολίων για την COVID-19 – συμπεριλαμβανομένης της αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε αυτά. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αποστέλλει διαγνωστικά τεστ, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικά εφόδια σε όλο τον κόσμο, να συγκαλεί εμπειρογνώμονες για να παρέχει τεχνικές συμβουλές και να κατευθύνει την έρευνα σχετικά με εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία.
Σχολιάζοντας την σημαντική αυτή είδηση ο πρώην υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η πρόταση του ΠΟΥ είναι εξαιρετικά ριζοσπαστική και θα αποτελέσει πρόκριμα για την συνολική αντιμετώπιση των σημερινών στρεβλώσεων που δημιουργεί η πνευματική ιδιοκτησία στη διεθνή αγορά φαρμάκου και τεχνολογιών υγείας (αδιαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης (R&D), υψηλές τιμές, καθυστερήσεις στην πρόσβαση αρκετών χωρών στην καινοτομία).
Η σθεναρή αντίσταση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τράμπ σε αυτό το σχέδιο, αποδεικνύει πως η καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Αντίθετα, είναι ένα πεδίο σκληρής κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό που υπερασπίζεται το εταιρικό κέρδος και στον κόσμο που διεκδικεί το δικαίωμα όλων στην Υγεία. Η πανδημία έχει αναδείξει νέες ανάγκες αλλά και νέες προκλήσεις. Το κοινωνικό αίτημα για καθολική πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα νέα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τον ιό SARS-CoV-2 αλλά και για κάθε καινούργια απειλή Δημόσιας Υγείας, είναι πλειοψηφικό.
Η πανδημία μας δείχνει το δρόμο: ένα νέο μοντέλο στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην υγεία και στο φάρμακο, βασισμένο στη διεθνή συνεργασία, στη δημόσια χρηματοδότηση, στα ανοικτά δεδομένα, στη διαφάνεια, στις «δίκαιες» τιμές και στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών,
είναι αναγκαίο και εφικτό».