Blog
Blog
Ο κορονοϊός «συρρίκνωσε» και τα χειρουργεία- Όλα τα στοιχεία
Περιορισμένα εξακολουθούν να είναι τα χειρουργεία που πραγματοποιούνται τόσο στο ΕΣΥ όσο και στον ιδιωτικό τομέα στην μετά καραντίνα εποχή, παρότι με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται έως το 75% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια εποχή.
Μπορεί να έχουμε μπει στη νέα κανονικότητα μετά και την πτωτική πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά τα πράγματα δεν έχουν επανέλθει.
Οι ασθενείς όπως καταγράφει και το υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως μεταχρονολογούν τις υγειονομικές τους ανάγκες εξαιτίας του φόβου για τον ιό, αφού μεταθέτουν και τα χειρουργεία για αργότερα. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους δείκτες υγείας στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι σε πολλά δημόσια νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικές κλινικές, το ποσοστό του 75% δεν επιτυγχάνεται καν μέχρι σήμερα καθώς το ενδιαφέρον για «νυστέρι» παραμένει μειωμένο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) σε όλη τη χώρα, στο δημόσιο σύστημα υγείας οι επεμβάσεις ξεπερνούν σήμερα το 50% σε σύγκριση με το 2019, χωρίς όμως να φθάνουν ακόμη το 75% σε σχέση πάντα με πέρυσι.
Τα 24 νοσοκομεία της Αθήνας
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), υπό κανονικές συνθήκες και προ κορονοϊού, στα 24 Νοσοκομεία της Αθήνας πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 400-500 επεμβάσεις ημερησίως. Σήμερα μετά την υγειονομική κρίση οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 250 σε όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χειρουργεία διεξάγεται στα Νοσοκομεία: Γ.Γεννηματάς, στον Ευαγγελισμό, στο Λαϊκό, καθώς και στα Ογκολογικά Νοσοκομεία, ενώ πολλές καρδιολογικές επεμβάσεις του Ιπποκρατείου παραπέμπονται και στο Ωνάσειο.
Αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στον ιδιωτικό τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως συμβάλει όμως και το υποχρεωτικό τεστ για τον covid-19 που αυξάνει το κόστος μίας επέμβασης, αφού τελικά πρέπει να γίνεται στα ιδιωτικά νοσοκομεία ή εργαστήρια με το κόστος να βαρύνει τον ασθενή.
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι όποιος θέλει να χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο το κόστος του τεστ θα καλυφθεί, αυτό δε συνέβη ποτέ.
Λίγες ημέρες αργότερα βέβαια είχε δηλώσει ότι όποιος θέλει να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να πραγματοποιήσει το τεστ δωρεάν στο ΕΣΥ. Ούτε αυτό όμως συνέβη στην πράξη. Έτσι σήμερα οι ασθενείς πληρώνουν κανονικά το κόστος για το τεστ του covid-19 από την τσέπη τους.
Πηγή: healthreport.gr