Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ο ΙΣΑ ζητά να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ με διαγραφή των παλαιών χρεών του clawback

Blog

Ο ΙΣΑ ζητά να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ με διαγραφή των παλαιών χρεών του clawback

Ο ΙΣΑ ζητά να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ με διαγραφή των παλαιών χρεών του clawback

Ο ΙΣΑ με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας ζητά να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Η επιστολή εστάλη στις 11/7 ενώ σήμερα απέστειλε επιστολή και στον κ. Σκυλακάκη ζητώντας διαγραφή των παλαιών χρεών του clawback.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, με την οποία ζητά να ληφθούν μέτρα για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιατροί και οι ιατρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι ενόψει των δυσβάσταχτων οικονομικών υποχρεώσεων λόγω clawback αποστερούνται κάθε δυνατότητας να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ τονίζονται τα εξής :

  • Το clawback εξακολουθεί να ισχύει, αν και αρχικά θεσπίστηκε για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
  •  Συσσωρεύτηκαν, δοσοποιήθηκαν και εν τέλει εξακολουθούν να οφείλονται χρέη πολλών ετών.
  • Επιπλέον εισήχθη και η προείσπραξη σε μηνιαία βάση ποσοστού έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν από τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης του κάθε παρόχου.

Τα παραπάνω αποστερούν στην ουσία τους φορείς από έσοδα της τάξης του 55%.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, κάποια εργαστήρια επέτυχαν τη δικαστική αναστολή εκτέλεσης των σχετικών διοικητικών πράξεων του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς έχουν προς ώρας απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής των ως οφειλών.

«Αυτό σε συνδυασμό με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων δημιουργεί αναμφίβολα φορείς και κυρίως εργαστήρια δύο ταχυτήτων, αφού οι στερούμενοι ρευστότητας, ενόψει των δυσβάσταχτων οικονομικών υποχρεώσεων λόγω clawback αποστερούνται κάθε δυνατότητας να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις (καταβολή μισθών, αγορά αναγκαίων υλικών, ενδεικτικά αντιδραστηρίων κλπ), πολλώ μάλλον της δυνατότητας να ανανεώσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό των φορέων με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο σήμερα, ειδικά μετά από μία 2ετία με covid με ότι αυτό είχε ως συνέπεια για τους φορείς ΠΦΥ (αυξημένα κόστη, ελαχιστοποίηση εσόδων).

Τι διεκδικεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

1.Την άμεση αναστολή του μέτρου της προείσπραξης σε μηνιαία βάση ποσοστού έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν από τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης του κάθε παρόχου.

2. Την άμεση έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.

3.Την ένταξη των ιατρείων, εργαστηρίων και λοιπών φορέων ΠΦΥ σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσουν μέσα σε ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους.

4. Τη διαγραφή παλαιών χρεών από το clawback, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων μέτρων που ελήφθησαν για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ).

5. Το νομοθετικό καθορισμό/περιορισμό του clawback έως 10% κατ’ αρχήν με στόχο την εν συνεχεία πλήρη κατάργηση.

6.Τη θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής για κάθε συνταγή/παραπεμπτικό κατά το πρότυπο της αντίστοιχης ρύθμισης για τα φαρμακεία.

7.Τον εξορθολογισμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Η άμεση θεσμοθέτηση των παραπάνω αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, ιδίως των μικρών ιατρείων και εργαστηρίων που στήριξαν και στηρίζουν την ελληνική κοινωνία, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την πολιτείαμ σύμφωνα με όσα εξηγούν.

Αντίστοιχα στην σημερινή τους ανακοίνωση προς τον κ. Σκυλακάκη με την οποία και ζητούν διαγραφή του clawback αναφέρουν τα εξής:

«Το clawback εξακολουθεί να ισχύει, αν και αρχικά θεσπίστηκε για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Συσσωρεύτηκαν, δοσοποιήθηκαν και εν τέλει εξακολουθούν να οφείλονται χρέη πολλών ετών. Επιπλέον εισήχθη και η προείσπραξη σε μηνιαία βάση ποσοστού έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν από τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης του κάθε παρόχου.

Τα παραπάνω αποστερούν στην ουσία τους φορείς από έσοδα της τάξης του 55%.

Ζητούμε από σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, και με το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει να λάβετε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την διαγραφή παλαιών χρεών από το clawback, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων μέτρων που ελήφθησαν για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ). Τούτο αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα ιδιαίτερα των μικρών εργαστηρίων και ιατρείων που στήριξαν και στηρίζουν την ελληνική κοινωνία, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την πολιτεία».

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης