Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Ντανιέλα Μάλο: Η Αυτοφροντίδα είναι τομέας με μεγάλες προοπτικές, που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κόστους υγείας!

Blog

Ντανιέλα Μάλο: Η Αυτοφροντίδα είναι τομέας με μεγάλες προοπτικές, που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κόστους υγείας!

Για την ανάγκη ύπαρξης μιας καλύτερης στρατηγικής προσέγγισης για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάγκη επίσης μιας στενής συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, του υπουργείου Υγείας και των άλλων φορέων του κλάδου, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη και διάθεση των φαρμάκων, καθώς και για το μέλλον και την αναγκαιότητα της Αυτοφροντίδας των ασθενών, μας μιλά η Ντανιέλα Μάλο, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.) και Marketing Manager στην εταιρεία ΒΙΑΝ, εταιρία του Ομίλου Γιαννακόπουλου.

Κυρία Μάλο αυτή τη στιγμή κατέχετε τη θέση της προέδρου σε ένα νευραλγικό τομέα στου φαρμάκου, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management (E.E.Φα.Μ.). Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της E.E.Φα.Μ. και ποιο το όραμα που την διέπει;

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.) ιδρύθηκε το 1990 και είναι μία μη κερδοσκοπική, επιστημονική εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς της επιμόρφωσης, της επαγγελματικής ανάπτυξης και της διασύνδεσης των στελεχών του φαρμακευτικού κλάδου. Είναι ο χώρος όπου καθένας από τα 1.200 μέλη-στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, μπορεί να συνεισφέρει στο σχεδιασμό προγραμμάτων και στρατηγικών για την επιμόρφωση των ανθρώπων της φαρμακοβιομηχανίας και την παραγωγική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ όλων των στρατηγικών εταίρων του χώρου.

Με τι ασχολούνται οι Ομάδες Εργασίας της Ε.Ε.Φα.Μ., και πως βοηθούν τα στελέχη της αγοράς του φαρμάκου;

Η λειτουργία και ολόκληρη η παραγωγή του έργου της Ε.Ε.Φα.Μ. στηρίζεται στην οργάνωση και αξιοποίηση των μελών της σε Ομάδες Εργασίας με συγκεκριμένα αντικείμενα και αρμοδιότητες. Την ευθύνη συντονισμού των Ομάδων έχει το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο. Οι επιτροπές είναι ανοιχτές για όλους τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους που θέλουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά με τη μορφή εθελοντικής εργασίας στο έργο της Ε.Ε.ΦΑ.Μ. Η Ομάδα Εργασίας που λειτουργεί τη τρέχουσα περίοδο είναι η Ομάδα Εκπαίδευσης με αντικείμενο το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή νέων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΕΦΑΜ. Από τον επόμενο μήνα που θα ξεκινήσει και η διαδικασία διοργάνωσης του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΦαΜ μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής θα δημιουργηθούν τόσο η ομάδα της Επικοινωνίας & Διασύνδεσης όσο και η ομάδα των Αριστείων. Το Συνέδριο του Φαρμακευτικού Management αποσκοπεί στην προβολή των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων και τάσεων της φαρμακευτικής αγοράς, προάγοντας παράλληλα την παραγωγική ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ των στελεχών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και άλλων σχετικών με την Υγεία κλάδων.

Ο κλάδος του φαρμάκου διακατέχεται από μια νευρικότητα θα λέγαμε το τελευταίο διάστημα. Τα απόνερα της πανδημίας, η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας και η επικείμενη αλλαγή στη φαρμακευτική νομοθεσία της Ε.Ε. έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια και μεγάλη προσμονή. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα στον κλάδο και κατ’ επέκταση η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες;

Σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει μία στενή συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, του υπουργείου Υγείας και των άλλων φορέων του κλάδου, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη και διάθεση των φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καινοτομίες στη χρηματοδότηση, μείωση του συνολικού clawback και όχι απλά ανακατανομή, διευκολύνσεις στις κλινικές μελέτες και έγκριση νέων φαρμάκων και ενίσχυση των τοπικών ερευνητικών δυνατοτήτων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη στρατηγική προσέγγιση για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση φαρμάκων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φαρμακευτικού πλαισίου, με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας, της ασφάλειας και της προσβασιμότητας των φαρμάκων για όλους τους πολίτες της Ε.Ε.

Πόσο δύσκολο είναι να προετοιμάζονται νέα στελέχη σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία και έπειτα από μια περίοδο πανδημίας που κυριολεκτικά πάγωσε της αγορές διεθνώς;

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία δυσκόλεψαν την προετοιμασία και την ενσωμάτωση νέων στελεχών. Εντούτοις, αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω συνεχούς εκπαίδευσης, υποστήριξης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, η τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση προσφέρουν ευκαιρίες για νέες μορφές εκπαίδευσης και διαλειτουργικότητας. Ο απώτερος στόχος της Ε.Ε.Φα.Μ. είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή η ενδυνάμωση, εκπαίδευση και προώθηση της αριστείας στον τομέα του φαρμακευτικού management στην Ελλάδα. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο επαγγελματιών που θα ανταλλάσσουν γνώση, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, προάγοντας έτσι την καινοτομία και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Ποιοι τομείς της αγοράς προβλέπεται να αναπτυχθούν περαιτέρω τα αμέσως επόμενα έτη;

Προσωπικά πιστεύω πως οι τομείς της Αυτοφροντίδας, των biotech φαρμάκων και της ψηφιακής υγείας θα είναι αυτοί που θα αναπτυχθούν σημαντικά τα επόμενα έτη.

Κυρία Μάλο εκτός της Ε.Ε.Φα.Μ. εξειδικεύεστε στη διαχείριση προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ και προϊόντων Αυτοφροντίδας. Πως βλέπετε το μέλλον της Αυτοφροντίδας στη χώρα μας, δεδομένου ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δίδεται μεγάλη βαρύτητα πλέον στην αυτοδιαχείριση κάποιων νόσων; Θα βοηθήσει ίσως και στη μείωση του κόστους διαχείρισης μιας νόσου;

Η Αυτοφροντίδα είναι ένας τομέας με μεγάλες προοπτικές. Δεδομένου του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την αυτοδιαχείριση νόσων, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί στη μείωση του κόστους υγείας. Επίσης, καθώς το προσδόκιμο ζωής διαρκώς αυξάνεται και οι μεγαλύτερες ηλικίες απαιτούν καλύτερη, μεγαλύτερη και ακριβότερη περίθαλψη, η Αυτοφροντίδα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα για να ελαφρύνει την κρατική δαπάνη. Βάσει στοιχείων που έχουν παρουσιαστεί από τον ΕΦΕΧ, για κάθε περίπτωση Αυτοφροντίδας στην Ελλάδα εξοικονομείται 13,28€ για την εθνική οικονομία, 11,66€ για τον Έλληνα πολίτη και τέλος μπορεί να αντικαταστήσει τα μη αναγκαία ιατρικά ραντεβού κατά 25%.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης και ποιοι συμβάλλουν στην εκπαίδευσή του, ώστε να μην γίνει η Αυτοφροντίδα επικίνδυνη;

Είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για τη σωστή χρήση των προϊόντων Αυτοφροντίδας. Οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και οι οργανισμοί υγείας παίζουν κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση. Η Αυτοφροντίδα είναι ευκαιρία κυρίως για το φαρμακοποιό, ο οποίος παίζει κεντρικό ρόλο καθώς οι πολίτες αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη. Έτσι, μεγαλύτερο βάρος της περίθαλψης θα πέσει στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου ο φαρμακοποιός παίζει πρωταρχικό ρόλο. Το φαρμακείο πρέπει να ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης και στις εξελισσόμενες ανάγκες των πολιτών και να διασφαλίσει ότι η Aυτοφροντίδα αναλαμβάνει πλήρως τη θέση της ως ξεχωριστή υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ντανιέλα Μάλο είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.) και μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Μάρκετινγκ και Digital Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πτυχίο Διεθνούς Εμπορίου. Είναι Marketing Manager στην εταιρεία ΒΙΑΝ, εταιρία του ομίλου Γιαννακόπουλου και ειδικεύεται στη διαχείριση προϊόντων Consumer Healthcare.

Από το 2013 έχει στην ευθύνη της κορυφαία προϊόντα Αυτοφροντίδας στην Ελλάδα, έχοντας καταφέρει να επιτύχει σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμόζοντας 360 marketing approach σε όλα τα κοινά (ιατροί, φαρμακοποιοί, καταναλωτές/ασθενείς). Έχει διατελέσει σε θέσεις Product Manager, Digital Manager, Market Research Manager και Key Account Manager ποικίλων προϊόντων σε εταιρίες του χώρου της υγείας. Ξεκίνησε την πορεία της στο Ινστιτούτο Ελληνικών Εξαγωγών Ελλάδος, έχοντας συμμετάσχει στην συγγραφή μελετών της πορείας των ελληνικών εξαγωγών καθώς και διμερών σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες. Τέλος, συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, καθώς και σε κριτικές Επιτροπές Αριστείων του κλάδου.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: healthng.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης