Blog
Blog
Νοσοκομεία: Ξεσκονίζονται δαπάνες, προϋπολογισμοί, οφειλές για το 2024 – Το πρώτο crash test για τους νέους Διοικητές

Τάξη στα οικονομικά στα νοσοκομεία επιχειρεί ακόμη να βάλει η ηγεσία του υπουργείου υγείας, κάτι που θα αποτελέσει ουσιαστικά και μια πρώτη αξιολόγηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, οι Διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να παραδώσουν αναλυτικά όλα τα οικονομικά στοιχεία των μονάδων υγείας που διοικούν, τις δαπάνες που έγιναν, τους διαγωνισμούς αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2024, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο διαχείρισης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να παραδώσουν και πλήρη κατάλογο με τις κενές θέσεις που έχουν στα νοσοκομεία τους αλλά και τις προμήθειες που έκαναν μέσω διαγωνισμών ή απ’ ευθείας αναθέσεων.
Βέβαια για το 2025 οι νέοι διοικητές νοσοκομείων θα πρέπει να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις απ’ ευθείας αναθέσεις, καθώς πρόκειται για μια από τις βασικότερες οδηγίες που έδωσε το υπουργείο υγείας ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του ΕΣΥ.
Παράλληλα οι νέες διοικήσεις – τουλάχιστον όσες έχουν ήδη διοριστεί – θα πρέπει να φροντίσουν σύμφωνα με τις συστάσεις που έχουν γίνει, να εξοφλήσουν όσα χρωστούν σε προμηθεύτριες εταιρείες, αφού ήδη η χώρα μας εμφανίζεται στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να μην τακτοποιεί τις εκκρεμότητες της.
Να σημειωθεί πάντως όπως ήδη οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου υγείας, μια περίληψη των πεπραγμένων για το 2024 ενώ πλέον θα παραδώσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Από τον τρόπο πάντως που θα παραδώσουν όλα τα πεπραγμένα αναλυτικά οι νέοι διοικητές νοσοκομείων που ανέλαβαν πρόσφατα, θα περάσουν ουσιαστικά και από το πρώτο crash test από την ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Όπως έλεγαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, θα κριθεί η χρονική συνέπειά τους, η λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών κατά τη φετινή χρονιά.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι νέοι διοικητές νοσοκομείων έχουν υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας με το υπουργείο υγείας και τις υγειονομικές περιφέρειες στο οποίο περιλαμβάνεται και η ορθή διαχείριση των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Πηγή: healthreport.gr