Blog
Blog
Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και άλλες 10 προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας για το 2025
Πρόκειται για ορισμένες από τις κυριότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της Υγείας, όπως περιλαμβάνονται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025.
Σύμφωνα με τον ευρύτερο Στρατηγικό Προγραμματισμό των Δράσεων του Υπουργείου Υγείας, κατά την προσεχή τριετία αναμένεται να ολοκληρωθεί η υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών δράσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που στοχεύουν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
Στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, σκοπός του Υπουργείου Υγείας είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα σε αγροτικές και απομακρυσμένες/νησιωτικές περιοχές, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και της διαθεσιμότητας κινητών υπηρεσιών/μονάδων. Επιπλέον, αναμένεται να ολοκληρωθούν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα έργα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, τα οποία θα αναβαθμιστούν με την αγορά υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες κατασκευής νέων σύγχρονων νοσοκομείων που αφορούν στα παιδιά, σε ογκολογικούς ασθενείς και σε ψυχικά πάσχοντες. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, αναμένεται να παραδοθούν στο ΕΣΥ τρία πρότυπα νοσοκομεία, ενώ προγραμματίζεται και η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Η περαιτέρω προσέλκυση και πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών, η αύξηση των αποδοχών τους, καθώς επίσης και η καθιέρωση ενός συστήματος διαρκούς αξιολόγησης και λογοδοσίας για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Αριστοτέλους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, εντός του επόμενου έτους δρομολογείται η πρόσληψη 4.000 επαγγελματιών υγείας και η προσέλκυση ιατρών με κίνητρα, όπως είναι η αυτοτελής φορολόγηση στις εφημερίες και η ετήσια οικονομική ενίσχυση 7.200 ευρώ σε όσους ιατρούς στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
Στο πλαίσιο προώθησης της πρόληψης, αναμένεται να ξεκινήσουν νέα προγράμματα δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και το πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακού κινδύνου για 5,5 εκατομμύρια πολίτες 30-77 ετών.
Επιπρόσθετα, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 37.000 ασθενείς, η ανάπτυξη και εγκατάσταση Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος που θα ενημερώνει τους πολίτες για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τους χρόνους αναμονής, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησής τους και την αποφυγή συνωστισμού, η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου, για πρώτη φορά, θα ιχνηλατείται η συνολική διαδρομή του ασθενή με σημείο εκκίνησης την άφιξή του στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), καθώς και η εισαγωγή ενός νέου ψηφιακού εργαλείου για τη μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των εσωτερικών ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, αναμένεται να συμβάλουν στην ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ.
Ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας βρίσκονται, επίσης, στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της αναβάθμισης του στόλου του ΕΚΑΒ, της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της ψηφιοποίησης του οργανισμού, η Κυβέρνηση προσδοκά στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απόκριση και εξυπηρέτηση επειγουσών καταστάσεων. Παράλληλα, η καταγραφή και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τα προσεχή έτη. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να χαρτογραφηθεί η πλευρά της «προσφοράς» και της «ζήτησης» του Συστήματος Υγείας (Εθνικός Χάρτης Υπηρεσιών Φροντίδας Υγείας) τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Στον τομέα της ψυχικής υγείας, αναμένεται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια, μέσω της υλοποίησης του ν. 5129/2024 και της σύστασης του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Επιπλέον, η ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).
Η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγειονομικής περίθαλψης, είναι ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Στο σημείο αυτό, αξίζει να γίνει ειδικότερη μνεία στην πρόσφατη ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του έργου «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας», στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω ενός ενιαίου πολυκαναλικού συστήματος που θα λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού, συλλογής και μεταφοράς πληροφοριών για τις δομές και τις υπηρεσίες υγείας.
Ο τομέας του φαρμάκου δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κυβερνητικό προγραμματισμό για το 2025. Η νέα εθνική στρατηγική για το φάρμακο περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα, όπως η ψηφιοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η ενίσχυση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η προσέλκυση επενδύσεων για την παραγωγή γενόσημων και η εφαρμογή νέας μεθόδου αξιολόγησης φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας.
Πηγή: ygeiamou.gr