Blog
Blog
Νομοσχέδιο: «Ταβάνι» στο clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας μη αμειβόμενη Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως και τη δημιουργία Εθνικών Μητρώων ασθενών, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο.
Μπαίνει ανώτατο όριο
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα υπάρξει “ταβάνι” στο ύψος των αυτόματων επιστροφών.
Ειδικότερα, για το έτος 2023, ορίζεται για τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και τις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Παπαγεωργίου”, μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), ανάλογα με την αξία προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ήτοι τη νοσοκομειακή τιμή τους μείον την επιστροφή (rebate) πέντε τοις εκατό (5%) πλέον Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ως εξής:
α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ (5,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), μηδέν τοις εκατό (0%).
β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως δέκα πέντε ευρώ (15,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως σαράντα τοις εκατό (40%).
γ) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από δεκαπέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (15,01) έως τριάντα (30,00) ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως εξήντα τοις εκατό (60%).
Για τη φετινή χρονιά, το μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται ως εξής:
α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ (5,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), μηδέν τοις εκατό (0%).
β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως δεκαπέντε ευρώ (15,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) από είκοσι τοις εκατό (20%) έως εξήντα τοις εκατό (60%).
Με την προτεινόμενη ρύθμιση το υπουργείο Υγείας επιδιώκει τον εξορθολογισμό του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και την αναλογικότερη συμμετοχή των φαρμακευτικών, καθώς έως σήμερα το clawback που αναλογούσε στα φαρμακευτικά προϊόντα με τιμή 15-30 ευρώ το επιβαρύνονταν αποκλειστικά τα φαρμακευτικά προϊόντα με τιμή μεγαλύτερη των 30 ευρώ.
Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ακόμη ζητήματα αναφορικά με τη διαδικασία αξιολόγησης φαρμάκων από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, την αξιολόγηση φαρμάκων που διακινούνται με έκτακτη εισαγωγή, καθώς και τη λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ. Το καταβαλλόμενο τέλος για την αξιολόγηση ενός φαρμάκου από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης θα εμφανίζεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και θα εγγράφεται ως πίστωση, κατά περίπτωση, στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.
Αλλαγές στο ΕΣΥ
Όσον αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων, παρέχεται η δυνατότητα παράτασης του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία των αναφερόμενων ιατρών Ε.Σ.Υ. και νοσοκομειακών φαρμακοποιών. Συμπεριλαμβάνονται στα εισοδήματα που θεωρούνται ότι προέρχονται από άσκηση ιδιωτικού έργου και φορολογούνται σύμφωνα με την οριζόμενη νομοθεσία, οι αμοιβές του αναφερόμενου προσωπικού κλάδου βιοϊατρικών επιστημών και κλάδου ακτινοφυσικών που αποκτώνται εξαιτίας της συμμετοχής τους στην ολοήμερη λειτουργία και παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.
Επίσης επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις, υπολογισμός υπηρεσίας, αποσπάσεις λόγω συνυπηρέτησης) ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων κλάδου Ε.Σ.Υ. οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, την ερχόμενη Παρασκευή.
Πηγή: healthpharma.gr