Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Νομοσχέδιο: Αλλάζει ο χρόνος εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία

Blog

Νομοσχέδιο: Αλλάζει ο χρόνος εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία

Με το νομοσχέδιο, δίνεται στα ιδιωτικά φαρμακεία η δυνατότητα εκτέλεσης συνταγής φαρμάκου εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοσή της, αντί της μέχρι σήμερα ισχύουσας προθεσμίας των πέντε (5) ημερών. Δίνεται επίσης η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας μερικής εκτέλεσης της συνταγής κατά δέκα (10) ημέρες, ρύθμιση που «θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους και θα διασφαλίσει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σεραφείμ Ζήκας, είπε ότι η εισαγόμενη διάταξη «δίνει τη δυνατότητα ο ασθενής να ‘κουμπώσει’ τη μηνιαία φαρμακευτική του αγωγή, με το χρονικό διάστημα που του παρέχεται για να κάνει αυτές τις εκτελέσεις. Έτσι αποτρέπεται η ταλαιπωρία των ασθενών και πιθανή οικονομική επιβάρυνση».

Ασφαλιστικά ταμεία

Είπε επίσης, ότι θα διευκολυνθούν και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί από την λήξη τους οι συνταγές αυτές θα πρέπει να επανεκδοθούν, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στον ασθενή, πρόβλημα προσβασιμότητας στο φάρμακο και στη φαρμακευτική του αγωγή, καθώς και πρόβλημα στη δημόσια υγεία. «Το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται την ώρα που το χρειάζεται ο άλλος. Εάν καθυστερήσει και δεν έχει πρόσβαση την κατάλληλη στιγμή, παύει να είναι αγαθό. Επομένως, πρέπει όλοι να συμβάλουμε έτσι ώστε το φάρμακο να πηγαίνει στον ασθενή στον κατάλληλο χρόνο», είπε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται η διάθεση τυποποιημένων ομματοϋαλλίων (πρεσβυωπίας) και υγρών φακών από φαρμακεία, χωρίς υποχρέωση ορισμού οπτικού ως επιστημονικά υπευθύνου, «με σκοπό να εξυπηρετούνται οι πολίτες ανεμπόδιστα όλες τις ημέρες και ώρες και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία».

«Τα έτοιμα πρεσβυωπικά γυαλιά, έχουν φακούς που φέρνουν την ίδια διόρθωση ταυτόχρονα και στα δύο μάτια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι προμηθεύονται τα γυαλιά τους από ανεξέλεγκτες πηγές, από οποιοδήποτε σημείο τα βρίσκουν, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν να συμβουλευτούν έναν ιατρό, βήμα που θα τους αποτρέψει από κάποια μελλοντικά τους προβλήματα κεφαλαλγιών, κοπιωπίας και μειωμένης αποδοτικότητας στην εργασία, όπως αυτά παρουσιάζονται σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες», είπε ο Ηλίας Σαπουνάκης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών και πρόσθεσε:

«Πρέπει η διάθεση και αυτών των γυαλιών να γίνεται αποκλειστικά από τα οπτικά καταστήματα, που οι περισσότεροι είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες». Ο κ. Σαπουνάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προβλεφθεί η παρουσία του επιστήμονα οπτικού-οπτομέτρη σε οποιοδήποτε σημείο γίνεται η πώληση τέτοιων προϊόντων, «τόσο τη φυσική του, όσο και την ουσιαστική του παρουσία, με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης