Blog

Αρχική » Blog » Σεμινάρια Άλλων Φορέων » Νίκος Πολύζος: Ελκυστικός για επενδύσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία

Blog

Νίκος Πολύζος: Ελκυστικός για επενδύσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία

Η πανδημία Covid 19 ανέδειξε, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την προστιθέμενη αξία της κλινικής έρευνας και των νέων τεχνολογιών στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας, δημιουργώντας νέα πρότυπα στην αντιμετώπιση  των υφιστάμενων υγειονομικών προκλήσεων, αλλά και των μελλοντικών απειλών, επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Κεντρικός Συντονιστής του συνεδρίου R&D and Innovation in Healthcare, Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία προχωρά καθιστώντας τον τομέα αυτό ιδιαίτερα ελκυστικό για επενδύσεις. Σήμερα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, για την ενίσχυση της προσβασιμότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας του συστήματος υγείας.

Επιπλέον ο νέος αναπτυξιακός νόμος, πρόκειται να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της χορήγησης κινήτρων σε στοχευμένες δραστηριότητες, για την εξωστρέφεια, για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, καθώς και για την ενίσχυση των περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ένα σημαντικό σημείο αξιοποίησης θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια αύξησης επενδύσεων για κλινικές μελέτες από τα 84 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ ανά έτος, όπως έχει προτείνει και το ΙΟΒΕ, σε σχετική μελέτη, καθώς και η δικτύωση ακαδημαϊκών/ερευνητικών κέντρων με την βιομηχανία, για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και ερευνητών, ακολουθώντας πχ το Βέλγιο που (με παρόμοιο πληθυσμό) καταγράφει 4πλάσιο αριθμό τέτοιων μελετών. Κι αυτό είναι εφικτό να συμβεί τη 4ετία 2022-2025, και με ανάλογο κίνητρο συμψηφισμού, με το claw-back.

Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, τέθηκε σε εφαρμογή Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 536/2014 για την κλινική έρευνα, με στόχο την ενίσχυση της επίβλεψης και εναρμόνισης σε όλα τα Κράτη Μέλη, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών, την αύξηση της ταχύτητας των εγκρίσεων, τη διαφάνεια και τη συντονισμένη αξιολόγηση των δεδομένων ασφαλείας των υπό μελέτη φαρμάκων.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης