Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Νίκος Κωστάρας: Ο ιατρικός κλάδος μέσα στην πανδημία

Blog

Νίκος Κωστάρας: Ο ιατρικός κλάδος μέσα στην πανδημία

Για τις απόψεις, σκέψεις και προτεραιότητες των γιατρών μέσα στην πανδημία μίλησε στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece ο Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής της IQVIA.

Ο κ. Κωστάρας παρουσίασε έρευνα της εταιρείας IQVIA που έγινε από την αρχή της πανδημίας και σε τέσσερις φάσεις στην ελληνική αγορά, σε σύνολο περίπου 500 γιατρών, με στόχο να καταγράψει τις απόψεις τους για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τη σχέση τους με το σύστημα υγείας, τους ασθενείς κ.ά. Οι γιατροί φαίνονται να συμφωνούν με τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση σε ποσοστό 65%, αρκετά πιο χαμηλό στην παρούσα φάση συγκριτικά με την πρώτη φάση της έρευνας (94% τον Μάιο του 2020 ), συνεχίζουν να θεωρούν ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει τις πιέσεις σε ποσοστό 80% (96% τον Μάιο του 2020), ενώ ποσοστό 73% θεωρούν ότι η χώρα θα καταφέρει να ελέγξει τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 (93% τον Μάιο του 2020).

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, 8 στους 10 ασθενείς τους με Covid-19 λοίμωξη νοσηλεύθηκαν χωρίς καθυστερήσεις. Όπως δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων γιατρών (68%), μέχρι το τέλος του έτους προτεραιότητά τους είναι να πιέσουν τους ασθενείς τους να πραγματοποιήσουν εξετάσεις και επεμβάσεις που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Επίσης, παρατηρούν αύξηση των emails (γύρω στο 15%)  και των apps (πάνω από 20%) κατά την επικοινωνία με τους ασθενείς τους λόγω πανδημίας.

Πλέον 24% των γιατρών χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία τηλεϊατρικής, ενώ ένας στους δύο γιατρούς δηλώνουν ενδιαφέρον να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Επίσης, το 58% των γιατρών δηλώνουν ότι προτιμούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με μεγαλύτερο το ποσοστό των ογκολόγων και αιματολόγων. Τέλος, αναφορικά με την επιλογή δημόσιων ή ιδιωτικών νοσοκομείων, οι διαφοροποιήσεις έχουν σχέση με τη σοβαρότητα των περιστατικών: Η πλειοψηφία των γιατρών επιλέγει να στείλει τους ασθενείς σε δημόσιο νοσοκομείο για επείγον περιστατικό (59%) ή για χειρουργική επέμβαση (58%), έναντι του ιδιωτικού νοσοκομείου(41% και 42% τα ποσοστά αντιστοίχως), ενώ για διαγνωστικά τεστ τα ιδιωτικά νοσοκομεία έρχονται πρώτα με ποσοστό 65%, έναντι των δημοσίων με 35%.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης