Gilead Sciences Ελλάδας: Εκστρατεία ενημέρωσης, με σύνθημα #spasetostigma, για την εξέταση για τον HIV, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids
Σε μία εποχή που τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, η Παγκόσμια Ημέρα AIDS δείχνει πως ο ιός HIV παραμένει απειλητικός για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθώς είναι μία από τις πιο θανατηφόρες επιδημίες στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από το 1981 που εντοπίστηκε στην Αμερική περίπου 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (στοιχεία του 2018). Παρότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή και φυσιολογική ζωή.
Το 1981 τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν τον εντοπισμό μιας σπάνιας πνευμονίας σε ομοφυλόφιλους στην Καλιφόρνια. Αυτά ήταν τα πρώτα κρούσματα του AIDS.
Το 1983 ερευνητές στο ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, ανακάλυψαν έναν νέο ιό τον οποίο ονόμασαν LAV, ο όποιος «ενδέχεται να συνδέεται με το AIDS».
Το 1984 ο Αμερικανός ειδικός στους ρετροϊούς Ρόμπερτ Γκάλο ανακοίνωσε ότι βρήκε «την πιθανή» αιτία του AIDS, έναν ρετροϊό που ονόμασε HTLV-III. Οι δύο ιοί αποδείχθηκε ότι ήταν οι ίδιοι και το 1986 ονομάστηκαν HIV.
Το 1985 ο ηθοποιός Ροκ Χάντσον είναι το πρώτο διάσημο θύμα του AIDS.
Το 1987 εγκρίνεται στις ΗΠΑ η πρώτη αντιρετροϊκή θεραπεία AZT.
Το 1994 το AIDS ήταν η πρώτη αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς ηλικίας 25 με 44 ετών.
Το 1999 έκθεση του ΠΟΥ εκτιμούσε ότι 50 εκατ. άνθρωποι είχαν προσβληθεί από την αρχή της εμφάνισης του ιού, από τους οποίους 16 εκατ. πέθαναν.
Το 2012 εγκρίνεται στην Αμερική η πρώτη προληπτική αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία αποδεικνύεται αποτελεσματική και έχει επιτρέψει σε άτομα υψηλού κινδύνου να προστατευθούν λαμβάνοντάς το προληπτικά.
Το 2017 πλέον, το 50% των ασθενών λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Σήμερα 27,5 εκατ. λαμβάνουν θεραπεία σε σύνολο 37,7 εκατ., περίπου τα τρία τέταρτα των φορέων.
Οι επιπτώσεις της COVID-19 από το 2020 θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο της UNAIDS, να τερματιστεί το AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία ως το 2030, καθώς λόγω του SARS-CoV-2 δυσκόλεψε η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στα διαγνωστικά τεστ και τη θεραπεία.
Η Πύλη του Αδριανού, φωτισμένη στο πλαίσιο εκστρατείας για την ενημέρωση για το Aids.
#ZeroStigma: από τη Gilead Sciences Ελλάδας
Ο ιός HIV μας αφορά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλετικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Στην καταπολέμηση του φόβου και του στιγματισμού που περιβάλλει την εξέταση για τη διάγνωση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός HIV ήταν αφιερωμένη η φετινή ενημερωτική εκδήλωση της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Ελλάδας, με σύνθημα #ZeroStigma.
Ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης στο checkpoint στο Μοναστηράκι, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, και τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ανακάλυψη του ιού HIV, η Gilead Sciences Ελλάδας με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» άδραξε την ευκαιρία για να αναδείξει την αξία της εξέτασης για τη διάγνωση της HIV λοίμωξης, δίνοντας στον καθένα την ευκαιρία να γνωρίζει αν έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS.
«Η επιστήμη τα τελευταία 40 χρόνια έχει πετύχει θεαματική πρόοδο στην αντιμετώπιση της λοίμωξης HIV. Το AIDS, μια ασθένεια που κάποτε οδηγούσε τον ασθενή στον θάνατο, σήμερα χάρη στις καινοτόμες αντιρετροϊκές αγωγές είναι πια μια χρόνια νόσος, με τους πάσχοντες να απολαμβάνουν μια φυσιολογική καθημερινότητα με καλή ποιότητα ζωής. Το κοινωνικό στίγμα, ο φόβος και η άγνοια, όμως, εξακολουθούν να περιβάλλουν τον ιό HIV. Η Gilead Sciences Ελλάδας διαχρονικά στηρίζει την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον HIV, έτσι και φέτος συνδράμουμε ενεργά στον κοινωνικό αποστιγματισμό των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη HIV, καλώντας όλους να κάνουν μια απλή και ανώδυνη εξέταση», τόνισε o κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου.
Ο Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου, Σάββας Χαραλαμπίδης και η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Μοναστηρακίου, εκατοντάδες πολίτες υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο, δίνοντας μια σταγόνα αίμα στο εξειδικευμένο προσωπικό του Checkpoint. Εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, του δημοσιογραφικού, καλλιτεχνικού και ιατρικού χώρου προσήλθαν για να υποστηρίξουν τη δράση και να κάνουν το τεστ για τον HIV, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ιός μας αφορά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλετικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Πηγή: athensvoice.gr